Blogin arkisto

Demareistakin kuoriutui ehta markkinavoima

Share |

Keskiviikko 15.12.2010 - Heikki Ikonen


Demareiden sielunelämää on tänä päivänä surkuhupaisaa seurata. Vasemmistolaiseen retoriikkaan on aina kuulunut jyrkkä kriittisyys markkinavoimia kohtaan. Noita paholaisen juoksupoikia ovat ne, jotka toimivat markkinataloudessa omien etujensa puolesta. Heitähän ovat tietysti kaikki – paitsi vasemmistolaisessa mytologiassa, jossa hyvät ihmiset eli palkansaajat ovat epäitsekkäitä yhteisen hyvän puolustajia. Heidän sankarillinen tehtävänsä on tapella kynsin hampain pyyteettömyyden puolesta markkinoiden kylmää ahneutta vastaan. Kuluneen vuoden aikana demarien perinteinen retoriikka ja toimet ovat kirmanneet harvinaisen kaukana toisistaan.

Kun rahamarkkinat epäilivät erittäin aiheellisesti Kreikan, Irlannin, Portugalin ja Espanjan kykyä vastasta veloistaan, niiden valtionlainojen korot kiipesivät korkeuksiin. Tässä tilanteessa ongelmamaat voivat vain laatia rankkoja säästöpaketteja vakuuttaakseen sijoittajat siitä, että ne kykenevät hoitamaan luottonsa. Sekään ei markkinoita vakuuttanut, joten euromaiden oli luotava 750 miljardin vakausrahasto yhteisvaluutan suojaksi. Se sai jopa kokoomuslaisen valtiovarainministerimme Jyrki Kataisen puhkumaan, että valtioiden yhteistyöllä pantiin markkinavoimat ruotuun.

Tällaisessa tilanteessa olisi enemmän kuin loogista, että vasemmisto nujertaisi yhteisessä rintamassa poliittisin keinoin julmia markkinavoimia. Mutta meillä demarit äänestivät sekä Kreikan että Irlannin luottopakettia vastaan. Demarien mielestä luotoille oli saatava kovat takuut - siitä huolimatta, että luottojen korko on varsin korkea.

Demareiden vaatimukset ovat sinänsä luonnollisia ja hyväksyttäviä: rahaa ei pidä lainata kenelle tahansa ja millä tahansa ehdoilla, muuten luotottajalle käy huonosti. Yli varojensa elävien velkaholistien kanssa on oltava varuillaan. Demarit toimivat taloudellisesti rationaalisesti – aivan kuten tekivät yksityiset sijoittajat myydessään ylivelkaisten maiden velkakirjoja, mikä pakotti euromaat luottopakettien rakentamiseen. (Sivuutan tässä sen sinänsä oleellisen seikan, että oppositiossa istuvina demarit tiesivät häviävänsä äänestyksen. Siksi he voivat antaa huoletta palttua luottopaketin tavoitteelle: uuden finanssikriisin ehkäisylle.)

Hetkinen – eikö juuri demarien pitänyt edustaa muuta kuin itsekästä markkina-ajattelua? Eikö juuri demarien pitäisi tukea valtioiden välisen yhteistyön avulla markkinoiden armoille joutuneita veljeskansoja, joita uhkaa armoton nälkäkuuri? Etenkin kun julkisen sektorin leikkauksista kärsivät pahiten aina huono-osaisimmat? Mutta niin vain demarit vaativat luotottajina tuhlaajapojilta ja -tyttäriltä yhtä kovia ehtoja kuin myyttiset vihollisensa, kasvottomat markkinavoimat.

Ei tämä oikeasti minua yllätä. Totta kai hurskaasta maailmanparantajasta kuoriutuu käden käänteessä itsekäs markkinavoima heti, kun pelissä ovat omat rahat (ja poliittiset irtopisteet, jotka ovat kasautumassa perussuomalaisille). Ja mikäpä siinä, omia etujaanhan ihmiset ensisijaisesti ajavat – paitsi vasemmistolaisessa mytologiassa. Mutta demarien tultua nyt reippaasti kaapista ulos, olisi heidän korrektia lopettaa markkinoiden parjaus. Me ollaan markkinavoimia kaikki – eikä tarvitse edes kovin syvälle silmiin katsoa.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, markkinavoimat, tukipaketti, vakausrahasto, yhteisvaluutta, riskiluototus, finanssikriisi


Kommentit

15.12.2010 9.38  Hevimies

No ohan niiden puheet ollu pitkään ihan muuta kun teot. Jo optio-ohjelman luonti, varallisuusveron poisto, työkkärin tukityöllistämis orjuuttaminen.... sotii niitä arvoja vastaan joista ne kovaan ääneen puhuu.

Mielenkiintosta on nähdä miten persujen käy kun sossujen puheita ei kukaan täys järkinen enään usko. Suosio näyttäs persuilla vain kasvavan samoilla puheilla mitä sossuilla aikanaan.

EU:ta vastaankin loppu Soinilla sota kun se sielä oli vuoden kökkiny, mikähän on seuraava takki joka kääntyy.

Mitä noihin valtionlainoihin tulee niin niissä ei elinikä ole maksukyvyn rajoittimen mittari kuten ihmisillä, kyllä valtion lainata aina kannattaa kovemmalla korolla mitä ite maksaa omista lainoistaan.

15.12.2010 12.48  Sanotaan niinku se on

Kaikki poliittiset toimijat, lähes kaikki, ainakin 99 % on pelleilyä oman ryhmän ja oman valisemisen vuoksi. Kaikki puoluetuet verorahoista opitöäisi lopettaa ikuisiksi ajoiksi ja edustajien määrä minimoida puoleen nykyisestä. Mikään julkinen taho ei saisi tukea ketään, jos bon verorahoista saanut rahansa. Ja virkamiehet, jotka nimitetty poliittisin perustein ja kaikki polliisesti valitut, pitää lakkauttaa. Säästetään miljardeja. Menkööt töihin.

15.12.2010 13.47  Pete

Jos demat olis olleet hallituksessa ne olis puolustanu luottoja, koska uusi pankkikriisi olisi kaatanut hallituksen ensi vaaleissa. Nyt demat kalastaa persujen kanssa samoja ääniä. Se periaatteista.

15.12.2010 14.56  Nyt olette kyllä asenteellisia

Tietysti idea on se, että ei annettaisi tukea suurille pankeille asiasta, jotka homnmat on aiheuttanut. Ei asia nyt ihan noin mene kuin Herra Ikonen esittää.

15.12.2010 21.41  Pete

Ei Katainenkaan varmasti innoissaan ollut uusista luotoista mutta uusi pankkikriisi houkutti vielä vähemmän. Kun muistaa millaista oli jälki 2008 niin ei demoilla ollu mitään järkevää vaihtoehtoa sen estämiseen. Eikähän raha mene suoraan pankeille vaan valtioille. Saako niitä pois ja koska toinen asia, mutta jos joku luulee että isojen pankkien kaatamisella ei olis Suomeen kamalaa vaikutusta niin on harvinaisen väärässä.

16.12.2010 9.42  Hevimies

Sossut on jo Liikasen ja Sundqvistin toimesta 90 luvun laman aiheuttanu pankkikrisillä.

Toiseen samanlaiseen ei enää mitenkään ole varaa.

16.12.2010 10.25  Hei taas

Sitä ei saa Suomessa sanoa, että osa köyhistä on köyhiä omaa syytään ja, että monia ratkaisuja tehdään niin, että väitetään niiden motiivin olevan jotain idealistista, vaikka ainoa syy on äänten keräily tyhmiltä.

Hyvää Joulua kuitenkin ja uutta vuotta myös

16.12.2010 12.44  Pete

Ei ole varaa toiseen pankkikriisiin, totta. Ei tuommoiset tukipaketit naurata ketään, muakaan, mutta jos isot eurooppalaiset pankit olis menny nurin meillä olis uusi pankkikriisi. Ja on se riski vieläkin. Sentakia mua +++tuttaa demojen teeskentely, että niillä olis ollu joku oarempi vaihtoehto tukiluotoille. Ei ollu mitään.

16.12.2010 20.26  Heikki Ikonen

Kiitos kommenteista.

Täsmennän sen verran, että en ottanut kantaa sinänsä luottopakettien perusteltavuuteen, vaan vasemmiston jargoniin markkinavoimien kauheudesta. Tosiasia kuitenkin on, että me kaikki olemme markkinavoimia kaikenlaisissa taloudellisissa tilanteissa. Kun menemme kauppaan, katselemme hyviä tarjouksia, koska haluamme ostovoimallemme mahdollisimman hyvää vastiketta. Kun myymme asuntoamme, haluamme mahdollisimman hyvän hinnan. Ei se markkina sen kummempi paholainen ole, eivätkä sen toimijat mitään demoneita.

Olen kylläkin sitä mieltä, että luottopaketit ovat olleet vätttämättömät, koska vaihtoehtona olisi ollut rahamarkkinapaniikki, jollaisen koimme pari vuotta sitten. Rahan lainaaminen huonossa hapessa oleville valtioille ei ole järin mukavaa, mutta toisaalta pankkien tukemiseen käytetyt rahat voivat tulla yllättävän nopeasti takaisin, tai ainakin aikanaan.

USA:ssa pankit ovat maksaneet takaisin jo 80% saamistaan tuista, ja jopa suurin ruumis eli vakuutusjätti AIG aikoo maksaa omansa lähivuosina. Tämä tietysti edellyttää, että pankit on otettu ensin valtion omistukseen, ja niiden päästyä jaloilleen ne myydään yksityisille. Tätä tietä veronmaksajat saattavat jäädä voitollekin. Näin kävi Ruotsissa, joka kävi läpi pankkikriisin samoihin aikoihin kuin Suomi eli 1990-luvun taitteessa. Ruotsissa pankit otettiin valtion haltuun, toisin kuin Suomessa, jossa toimittiin todella taitamattomasti. Mutta ei muiden maiden tarvitse tehdä samaa virhettä. Toivottavasti ainakaan.

yst. Heikki Ikonen

17.12.2010 12.04  riippuu lainan saajasta

Irlannilta rahat voi tullakin takaisin se on pohjimmiltaan terve talous ja vientikone mutta Kreikka tai Portugali toinen juttu, mitä niillä on fetajuustoa ja halpoja viinejä ei hyvältä kuulosta.

17.12.2010 12.26  Jos vie toisilta on terve talous?

Iralanti pohjimmiltaan terve? Jos lasketaan veroparatiisimäisyys terveeksi niin sitten. Ei se terveyttä maailmaan tuo.

17.12.2010 13.39  riippuu lainan saajasta

On se niinkin mutta joka tapuksessa Irlannilla on korkea teollistumisaste ja koulutustaso. Irlanti nousee niillä ihan kuin Suomi 90-luvun lamasta. Kreikaln ja Portugalin toivo on turismissa eli paljon kapeammalla pohjalla odotukset.

17.12.2010 14.40  Kehittyvillä on toivoa, mutta kynnys on korkea

Kreikka ja Portugali voisivat periaattessa nousta hurjan nopeasti, paljon nopeammin kuin Irlanti ja moni muu kun laitettaisiin teollinen vallankumous käyntiin ja samaan aikaan saataisiinn oste vielä nykyisille toimialoille, mutta tämä vaatii koko työkulttuurin muuttamista ja saavututettujen etujen puolustamisen loprttamista koko kansalta.

17.12.2010 18.13  riippuu lainan saajasta

Niin, ja koulutusta ja investointeja. Sinänsä olen samaa mieltä, että pohjalta on aina helpompi nousta, mutta suuria muutoksia se tosiaan vaatii.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini