Blogin arkisto

Hodorkovski

Share |

Keskiviikko 19.1.2011 - Kari Uoti


Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) vaatii ulkoministeri Alexander Stubbilta (kok.) perusteluita Suomen vaikenemiselle Mihail Hodorkovskin asiassa. Monet länsimaat ovat tuominneet Venäjän oikeuslaitoksen öljymiljardöörin tuoreen vankilatuomion takia, mutta Suomessa presidentti Tarja Halonen, pääministeri Mari Kiviniemi ja ulkoministeri Stubb ovat olleet hiljaa.

Niin, mikä Hodorkovskin oikeudenkäynnissä on sellaista, joka pitäisi tuomita? Missään ei oikein näy, mikä menettelyssä ei ole ollut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin sääntöjen mukaista. Sekö, että hänet tuomittiin ja muutama muu jäi tuomiotta vai mikä?

Juttua kommentoivien keskuudessa näyttää olevan annettuna totuutena, että menettely on ollut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden vastainen, mutta missään ei sanota miksi, mikä siinä on mennyt väärin. Keskustelu on epä-älyllistä ja epäanalyyttistä, mikä on aika normaalia tällaisessa poliittisessa kiihkoilussa.

En ole kuullut, että Venäjällä olisi muutettu lakeja tämän Hodorkovski-oikeudenkäynnin takia, toisin kuin Suomessa, kun oikeusministeri Johannes Koskinen vetäisi presidentti Tarja Halosen kynän alta eduskunnan yksimielisesti hyväksymän lain, jotta se ei tulisi voimaan ja vaikuttaisi salossa tällöin vireillä olleeseen pankkirikosoikeudenkäyntiin. Tämä on vakavin mahdollinen tapa rikkoa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin määräyksiä: lainsäätäjä menee muuttamaan sääntöjä kesken menettelyn vaikuttaakseen jutun lopputulokseen. Missään, ei missään tehdä näin.

Suomi on tietääkseni ainoa eurooppalainen valtio, joka presidentin ja oikeusministerin johdolla ja eduskunnan päätöksellä meni muuttamaan rikosoikeudellista vanhentumislainsäädäntöä vaikuttaakseen yksittäiseen pankkirikosoikeudenkäyntiin. Tämän pitäisi olla kansainvälinen uutinen, tätä länsimaitten pitäisi paheksua, jos oltaisiin oikeasti paheksumassa poliittisia ja manipuloituja oikeudenkäyntejä, mutta hiljaista on ollut.

Kansanedustaja Kimmo Sasi on huvittavuuden huippu nostaessaan esiin kysymyksen, miksi valtio ei reagoi Hodorkovski-jutussa. Miksi kansanedustaja Kimmo Sasi ei reagoinut, kun Suomessa muutettiin lakeja ja lainsäädäntövallalla ryhdyttiin puuttumaan yksittäiseen rikosmenettelyyn. Miksi Kimmo olit itse tekemässä tätä muutosta?

Hodorkovski on joutunut syntipukiksi Venäjällä tapahtuneen taloudellisen murroksen tapahtumiin aivan samalla tavalla kun muutama henkilö Suomessa pankkikriisiin liittyen. Menettely on aivan samanlainen, oikeudenkäyntien lopputulokset on ennalta määrätty, menettelyt ovat täyttä teatteria ja kaikki osanottajat tietävät sen. Siksi Hodorkovski hymyilee; älykäs ihminen ei voi muuta tehdä seuratessaan arvotonta näytelmää, josta pisteitä yrittävät poimia kaikenlaiset pellet.

Kari Uoti
Oikeustieteen tohtori, MBA
Lue lisää Kari Uotin kirjoituksia osoitteessa www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, Mihail Hodorkovski, oikeusvaltio, hurskastelu, oikeuskäytäntö, oikeudenmukainen menettely


Kommentit

20.1.2011 19.42  Rohkeasti kantaa

Rajua tekstiä, hyvä Kari! :)

21.1.2011 15.42  Vesa

Tietenkin olettamuksena, että Venäjän oikeuslaitos toimii varsin Kreml lähtöisesti on hyvin paljon lähempänä totuutta kuin , että se olisi oikeudenmukainen. Ketään ei tietysti pidä tuomita olettamuksen perusteella. Ei edes Venäjän oikeuslaitosta. Lähes kaikki meille normaaleille Suomalaisille on täyttä ja pelkkää olettamusta ja iltapäivälehtien tms.syöttämää, eikä mitään oikeaa tietoa tästä asiasta.

23.2.2011 2.25  En anna nimeäni

Se on ympäri maailmaa tiedetty fakta, että Hodorkovski joutui elävänä käymään kaikki helvetin kierrokset läpi sen vuoksi, että uskalsi tulla Putinin vastaehdokkaaksi presidenttivaaleissa ja myös sen vuoksi, että uskoi Venäjän vaalien vilpittömyyteen. On se hirmuhallitsijan valta niin makoisa, että Kaddafi mielummin pommittaa siviilikansalaisiaan, kuin luopuu vallastaan. Ja jokainen hallitsia tulee kateelliseksi ja pelkää valtaistuimen menettämistä, jos joku kansalainen hänen valtiossaan yhtäkkiä on häntä rikkaampi ja vaikutusvaltaisempi. Kansainvälinen mafia tyrkyttää nyt Kourin parasta ystävää, Golden Sashin entistä johtajaa, joka on syyllistynyt nykyisen laaman aiheuttamiseen, Euroopan Keskus Pankkiin johtajaksi - ja pikaisesti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini