Blogin arkisto

Eläkkeellejäänti lisää verotuloja

Share |

Tiistai 28.6.2011 - Veikko Laamanen


Työuran pidentämis- ja työeläkeiän korottamiskeskustelu on seilaillut eduskunnassa ja hallituksessa edestakaisin. Mielestäni työeläkkeet eivät edes kuulu valtiovallalle. Työeläkejärjestelmä luotiin muistaakseni vuonna 1962, ja kanto-oikeudet jaettiin poliittisia puolueita lähellä oleville vakuutusyhtiöille. Kuinkahan on valvottu näiden yhtiöiden maksukyky tai halukkuus hoitaa vastuitaan?

Hallituksen taholta on työurien pidentämisen perusteeksi väitetty verotulojen turvaaminen. Tämä perustelu ontuu, sillä jos henkilö jää eläkkeelle, vapautuu työpaikka nuorelle työttömälle. Nuoren työttömyystuki/ toimeentulotuki jää pois, ja hänestä tulee veronmaksaja. Ja eläkeläinen maksaa veroa, jopa korkeampaa. Tämänhän pitäisi olla valtion tavoittelema lopputulema, siis tukien väheneminen ja verotulojen tuplaus. Eläkkeen voisi aloittaa vaikka 50 vuoden iässä, ja elinikäolettama on 80 vuotta. Kertymä jaksotetaan 30 vuodelle, ja jos eläke tuntuu pieneltä, ollaan pitempään työelämässä.

Ammattijärjestöillä, etenkin  SAK:lla, pitäisi olla voimakkaampi ote työeläkekeskustelussa. Onhan kyse suurelta osin heidän jäsenistönsä asiasta.

Veikko Laamanen

Avainsanat: Veikko Laamanen, työura, eläke, eläkekeskustelu, eläkejärjestelmä


Kommentit

28.6.2011 6.53  Pietu

Johan nyt!

28.6.2011 10.48  Hevimies

Suomessa on 226 700 työtöntä työnhakijaa kaikki ikäluokat huomioon ottaen.


45-64 -vuotiaita on Suomessa 1319865
Yli 65-vuotiaita 763448

Aika isolla banaanilaivalla tarttis tuoda maahan työväkeä jos kaikki jäis 50v eläkkeelle.

28.6.2011 11.17  Kuvernöörin pojasta ei ikinä ole tullut nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaria, eikä tule

Eihän ne kaikki ihan yhtäaikaa lähde, ja kaikki ei edes halua tai jää ikinä eläkkeelle. Moni pk -yrittäjä on maksanut ja joutunut maksamaan njiin pientä eläkemaksua, ettei edes voi jäädä eläkkeelle.
Kaikki työttömät työnhakijat eivät mene öihin vaikka olis mikä tilanne ja olis kakille haluamaansa työtä.
Suomessa pitäis olla eläkekatto, eli ei yli 20.000 euron / kk eläkkeitä oli tulot minkälaiset ikinä hyvänsä! Ylijäämä näistä eläkemaksuista valtiolle jonka laitettava ne muiden eläkkeisiin.
Eläke järjestelmää ja asennetta siihen pitäis uusia täysin. Siellä on jäänteitä 1950- 1990 luvun maailmasta, jopa niin vanhoja jäänteitä, että voidaan puhua Neuvostoliittolaisesta järjestelmästä joiltain osin.
Kaikki eivät ole samankuntoisia ja haluisia 65- vuotiaana. Osin omaa syytään.
Banaanilaivat ei Suomea pelasta, vaikkei Suomalaiset paskaduuneja haluakaan tehdä. Tosin pitäis haluta, ne opettais työntekoa ja ahkeruutta ja nöyryyttä.
Nyt moni kuvittelee, että kermat päältä kuorimalla muka osaa hommat jne...tällä tavoin ei tehdä ihmisiä, jotka pärjäävät kovissakin paikoissa.
Nimimerkki kertoo mitä tarkoitan.

28.6.2011 12.00  Hevimies

Swartsneggerin pojalla saattas olla geenit kunnossa.

Mun mielestä koko eläkejärjestelmä tulis purkaa ja ihmiset säästäköön itse sen minkä eläkepäivillä katsoo tarvitsevansa.

Kaikki ei edes elä eläkeikään asti joten on väärin että he joutuvat maksamaan muiden eläkkeet.

Paskaduunin määrtelmä on sinänsä hassu, lasketaanko paskaduuniksi siisti sisätyö josta saa yhtävähän palkkaa kulujen jälkeen kun makais kotona.

Vai onko paskaduuni paskaista hommaa, kyllä asia pohjimmiltaan on niin että duuni kuin duuni ei kiinosta ketään jos siitä ei saa selkeäti enemmä rahaa, kuin kotona makaamisesta.

28.6.2011 12.14  Kuvernöörin pojasta ei ikinä ole tullut nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaria, eikä tule

Kyllä ennenvanhaan mentiin oppipojasta eteenpäin ja siivottiinkiin ja lopulta johtaksi asti. Nykyään kuvitellaan ettei tarvi muuta tehdä, kun suoraan asiantuntijaksi tai johtajaksi.
Vanhoihin aikoihin ei kannata haaveilla takaisin, njiitä ei tule, mutta jotain on mennyt pieleenkin. Pullamössöjä on enemmän kuin ennen.
Siinä tullaan elämässä joskus sitten korkeelta ja kovaa alas eikä pystytä nouseen takaisin ylös. Ja syy ei koskaan oo itsessä.

28.6.2011 15.28  Hevimies

Juu ja joskus muinoin heiteltiin mammutteja kivillä ja tehtiin kepeillä tulta.
Kaikki sen jälkeen on pullamössä, vai onko sittenkään.

Kehitys luo ihmisille uudenlaiset vaatimukset.
Ja väittäisin että kuta enemmän maailma kehittyy ja globalisoituu, sen kovemmat ovat vaatimukset pärjätä.

Ennen riitti kun marssit ovesta sisään ja pyysit hommia, nykyään täytyy olla työnhaun raudanluja ammattilainen saadakseen töitä ja osata montaa eri alaa, tienataksesi edes perus toimeentulon.

Ei riitä että lakasit 10 vuotta yhtiön lattioita, sieltä ei konsernin johtajaksi nousta.

29.6.2011 9.25  AP

Nykyään osa kuvittelee, ettö edelleen marssit sisään ja saat hommia. Tai, että hommat tulee kotiin.

Edelleen aletaan hommat juoksupoojasta, jotta isompaakin firmaa joskus kunnolla johdetaan.

Nykyään täytyy tosiaan osata jotain, eikä vain tarttua luutaan. Osaa hommista oppii kuitenkin vain tekemällä edelleenkin ja myös ne ammattilaishommat tekevät teoriatyypeistä tekijöitä työn kautta.Kokemus ja onnistuminen voittavat sivusta seuraamisen ja teorian edelleen täysin ylivoimaisesti.

Korsernit ja suuryritykset on vähän eri asia, mutta niitä Suomessakin vain muutama sata ja yrityksistä ylipäätään alle yksi prosentti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini