Blogin arkisto

Euroopan on tehtävä päätöksiä pankkisektorin vakauttamiseksi

Share |

Keskiviikko 7.9.2011 klo 12.55 - Heikki Ikonen


Uudestaan hidastuneen talouskasvun takana on paljolti Euroopan pankkijärjestelmä ongelmineen. Pankkien taseissa on rutkasti kriisimaiden velkoja, minkä vuoksi monia uhkaa vakavaraisuuden putoaminen pakkaselle. Sen pelossa luototus on taantunut ja kallistunut. Pankkien stressitestien tuloksien perusteella tilanteen ei pitäisi olla niin kehno, mutta testeissä ei huomioitu euromaiden ajautumista maksukyvyttömyyteen. Visio on mahdollinen ja markkinat tietävät sen, mikä nakertaa luottamusta pankkeihin. Sitä kuvaavat pankkien osakekurssitkin, jotka ovat ropisseet alas useissa eurooppalaisissa pörsseissä.

Samaan aikaan eurooppalaiset poliitikot on vallannut vakava päättämättömyys. Euroopan vakausmekanismin laajentamisesta pitäisi päättää kansallisissa parlamenteissa, mutta monessa maassa – kuten Suomessa – hanke on kovassa poliittisessa vastatuulessa. Se aiheuttaa lisää jännitteitä rahamarkkinoille. Ne katoavat vasta, kun asiasta saadaan selkeitä poliittisia päätöksiä. Aikaa siihen kuluu ainakin viikkoja, todennäköisesti reippaasti enemmän. Se on pitkä aika.

Vakausmekanismin valtuuksistakin vallitsee erimielisyyttä. EKP:n pankkiirien mielestä vakausmekanismin pitäisi olla valmis ostamaan kriisimaiden velkoja, koska se rauhoittaisi markkinoita. Nyt sitä tekee EKP, vastoin keskuspankin alkuperäisiä valtuuksia. Tämäkin hanke on poliittisesti vaikea myytävä, koska siinä vakavaraiset maat ottavat niskaansa kriisimaiden luototusta.

On myös ehdotettu, että vakausmekanismin kautta olisi mahdollista pääomittaa pankkeja ja siten palauttaa niiden vakavaraisuus. Se on normaali lääke pankkikriiseissä, ja tieto siitä helpottaisi rahamarkkinoita. Mutta kyseessä ovat valtavat summat, jopa pari sataa miljardia euroa. Aihe on poliittista dynamiittia muuallakin kuin Suomessa. Saksassa euromaiden tuki vaatii perustuslakituomioistuimen hyväksynnän.

Toinen probleema on, millä tavalla operaatiossa turvattaisiin veronmaksajien edut. Yksi mahdollisuus on, että pääomatukea vastaan otettaisiin haltuun pankkien osakkeita, jotka kriisin lauettua myytäisiin yksityisille. Näin on toimittu useassa pankkikriisissä, viimeksi Yhdysvalloissa. Siellä operaatio onnistui sinänsä hyvin – valtio on saanut jo takaisin suurimman osan pankkituestaan osakemyyntien kautta. Tätä mallia kannattaa muun muassa presidenttikisaa gallupeissa ylivoimaisesti johtava Sauli Niinistö, entinen valtiovarainministeri.

Jotakin EU:n on joka tapauksessa poliittisella tasolla tehtävä, ettei rahamarkkinoiden ahdinko pahene. Se haittaa jo nyt vakavasti talouden toimintaa, osana ongelmaa yritysten ja heidän asiakkaidensa vaikeutunut rahoitustilanne.

Heikki Ikonen

Linkit lähteisiin:

Mountains to climb (Jackson Hole | www.economist.com)

The end of Monnet (www.economist.com)

In Euro Zone, Banking Fear Feeds on Itself (www.nytimes.com)

http://sauliniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/82204-uusi-vanha-euro

Avainsanat: Heikki ikonen, talous, talouskasvu, pankkikriisi, eurooppa, stressitesti, euromaat, euro, EU, pörssi, vakausmekanismi


Kommentit

8.9.2011 11.10  Eipä hyvältä näytä

Taitaa olla vellit housussa tehtiin sitä tai tätä. Kreikkalaiset ei taivu säästökuurille ja muut ei anna sen takia rahaa. Eipä hyvältä näytä.

8.9.2011 13.10  AP

?Äiti varasi viikon matkan itselleen ja kahdelle lapselleen (12 ja 14 vuotiaat) Pariisiin. Perillä selvisi, että hotelli sijaitsi tyttökadulla, hellettä yli 30 astetta ja huoneessa ei ollut ilmastointia. Ikkunaa ei voinut pitää auki, (kamala meteli ja aamulla tuli roska-autot) joten mikä neuvoksi?

Äiti päätti neuvotella asiasta lasten kanssa ja niinpä yhdessä päätettiin valita , että ei välitetä koko asiasta, kuuma on nukkuessa ? mutta ei anneta sen häiritä J

Niinpä äiti lapset viettivät Ihanan viikon ja kokivat sekä näkivät paljon yhdessä.

Viimeisenä loma päivänä aamiaisella joukkoon liittyy valittava rouva; ? kamala paikka, kuuma, en ole nukkunut viikkoon, en tule ikinä enää pariisiin, aivan kauheeta??

Valittajan poistuessa totesi 12 vuotias äidilleen ? ?Tuo rouva oli selkeästi valinnut toisin?

8.9.2011 14.01  silmät auki

Suomessa ei katsota enää euroalueen tulevaisuutta, juututaan vaan vakuuksiin. Suomi elää viennistä, siinä euro on ollut meille hyväksi. Pitäisi katsoa pidemmälle, millä pärjäämme jatkossa, vaikka sitten vakuuksia vaadittaisiin. Nyt vaan jankutetaan että soinilaiset oli oikeessa, eurosta pois. Valtioiden tuhlaus kuriin niin euro on hyvä valuutta, Niinistö oikeessa.

8.9.2011 19.44  Hevimies

Euro on pirun epävakaa valuutta jonka tulevaisuutta ei pysty kukaan ennustamaan. Joko bulamaat ulos eurosta tai sitten suomi ulos eurosta.
Emme hyödy pätkääkään mistään euroopan netto maksajan roolista.

9.9.2011 7.18  Suomi ei olisi pärjännyt yksin

Suomi ulos eurosta olis kylllä typerin vaihtoehto. Vertausksena Ruotsi ei mitenkään vertailukelpoinen. Ilman Euroa Suomi olis nykyinen Viro ilman euroa.
Ongelmana on tosiaan nuo etelä- euroopan kehitysmaat, jotka on ahnehdittu mukaan.
Ei olisi missään nimessä pitänyt.

9.9.2011 9.45  Bietu

Miksi Ruotsi ei ole vertailukelpoinen?
Markka oli aikanaan kruunua vahvempi valuutta.

9.9.2011 11.51  Suomi ei olisi pärjännyt yksin

Ruotsilla on eri lähtökohdat jo vuosisatojen ajat. Itsetunto ja paremmat kauppasuhteet kokonaisuutena ja maine. Suomi on kehitysmaa...
Toisinsanoen Ruotsin perusta on valtavan paljon jämäkämpi.
Suomi ei ole Ruotsi.
Sillä ei ole mitään merkitystä mikä on jonkin valuutan kurssi vaan se mitä sillä saa yhteensä sillä rahalla mitä yhteensä saa.Kummassako oli samaan aikaan parempi elintaso?
Kummassa on terveempi elinkeinorakenne? Ja tärkeintä: Valtion suhtautuminen yrityksiin. Suomessa se on sairaalloinen.

9.9.2011 12.00  saumat on

Kreikka ulos eurosta, Italian vajeet alas, muuta ei tarvita. Espanja toipuu, se oli hyvässä kunnossa ennen kriisiä, vähän velkaa. Mutta vajeet on saatava kuriin jatkossa, muuten ei euro toimi. Systeemi liian löysä nyt.

9.9.2011 12.26  euro hyvä

Ihmeen vakaa valuuttahan euro on ollut kun vertaa kurssia taalaan tai mihin vaan. Siis ottaen huomioon euromaiden ongelmat. Sen perusteella euro on turvallinen valuutta, ellei sitten hajoa. Korotkin ovat taas alhaalla ja alemmas menossa, hyvä juttu, vaan entä jos oltaisiin markassa, voisi olla toinen tilanne. Ja yhteinen valuutta helpottaa kauppaa. Kreikkaa ei olisi saanut päästää euroon, mutta en halua eurosta pois.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini