Blogin arkisto

Yrittäjäksi nopeasti

Share |

Perjantai 9.12.2011 - Ahti Pontinen


Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman tai muun syyn takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Teollisuuskomissaari Antonio Tajani haluaa nopeuttaa yritysten perustamista, kertoi Kauppalehti torstaina 24.2.2011. Nykyisin yrityksen perustaminen vie EU:ssa keskimäärin viikon.

Itse perustaminen kyllä, mutta käytännön toimintaan pääseminen kassavirran kanssa vie aikaa huomattavasti enemmän. Vaikka ennakkoveronumerolla voikin jo laskuttaa, vaatii vakuuttava yrityslaskuttaminen arvonlisäverovelvollisuuden rekisteröintiä ja monia muita käytännön asioita.

Asia kuulostaa marginaaliselta, mutta Tajanin päämäärä taas loistavalta: Tavoitteena on luoda kaksi miljoonaa uutta yritystä kymmenen vuoden kuluessa. Tuhannen kilometrin matkakin aloitetaan yhdellä askelella.

Yhtä tärkeää on erityisesti Suomessa muuttaa vallitsevia asenteita, kuten käytäntöjäkin, yrittäjäystävällisiksi. Tätä tarvitaan muun muassa sosiaaliturvan osalta ja ”yrittäjä kuluttajana” varsinkin luototuksen osalta. PK- yritykset ovat EU:n talouden moottori, kuten myös Suomen talouden ja työpaikkojen luoja ja ylläpitäjä.

Tiettyä mystiikkaa, ennakkoluuloja ja vanhentuneita käsityksiä yrittäjyydestä tulee esiin, kun esimerkiksi toimitusjohtaja luokitellaan elimeksi eikä siis ihmiseksi tai työntekijäksi ollenkaan. On kyseenalaista, tarvitaanko pienissä yrityksissä titteliä toimitusjohtaja ollenkaan, tai muita, ainakaan kaikkia vallitsevia yleisiä käytäntöjä, joita Suomessa on.

Kansantalouden ja yksilöiden talouden kannalta olisi riskittömämpää ja parempi, että yrittäminen olisi entistä helpompaa ja ennen kaikkea arvostetumpaa. Vaikka suurin osa ihmisistä arvostaakin yrittämistä, jos sitä kysytään, niin nurkan takaa tulee kuitenkin enemmän epäilyjä, kertomuksia huonoista asiakaskokemuksista tai pitkistä päivistä sekä burn outeista, kun asiassa mennään syvemmälle. Kuitenkin oma yrittäminen on monella melkoisen vaikea asia, mikä on epäsuhdassa monen muun asian kanssa, miten yrittämiseen asennoidutaan.

Asiaa ei auta vuoden vaihteessa voimaan tullut Yrittäjien eläkelain muutos, jossa YEL lain piiriin ”pääsee”, kun omistusosuus yrityksestä on 30 prosenttia. Aiemmin raja esimerkiksi osakeyhtiöissä oli 51 %. Muutoksen myötä ihmisiä on näin siirretty YEL:n piiriin. Kun status muuttuu yrittäjäksi, myös status monessa muussa asiassa muuttuu. Silloin kun ensimmäinen työntekijä palkataan, muuttuvat asenteet yrittäjää kohtaan entisestään.

Avainsanat: Ahti Pontinen, Teollisuuskomissaari, Antonio Tajani, YEL, yrityksen perustaminen


Kommentit

1.3.2011 19.51  Kiinnostaa tietää.

Mitenköhän Ruotsissa suhteessa Suomeen?

2.3.2011 7.45  Hevimies

Näin vapaan liikkuvuuden aikana en keksi ainoatakaan järki perustetta miksi perustaa yritys Suomeen. Esim Englannissa verotus on huomattavasti selkeämpää ja pienempää.

2.3.2011 11.07  AP

Tunneperusteita yritetäänkin voimakkaasti. Isäänmaallisuus jne... se on kuitenkin propagandaa niiden toimesta, joille rahat kulkee... mm. puolueet ja virkamieskoneisto.

Jos asia olisi toisin, olisi Suomessa erilainen verotus ja lainsäädäntö yrittämiseen.

12.3.2011 16.37  Palvelualan yrittäjä

Jos hyvän liikeidean lisäksi tiedät, etkä luule miten bisnes toimii, niin kyllä yrittäjyys Suomessakin kannattaa kunhan vaan saat katetta riittävästi. Eikä siihen suuren suuria pääomiakaan tarvita. Sinun täytyy ottaa vastaan suuri vastuu ja aluksi pitkät päivät. Kahdekasta neljään homma ei onnistu millään alalla. Harrastelemaan ei siis kannata lähteä.

17.3.2011 12.38  Aino

Lainaus: Näin vapaan liikkuvuuden aikana en keksi ainoatakaan järki perustetta miksi perustaa yritys Suomeen. Esim Englannissa verotus on huomattavasti selkeämpää ja pienempää.

No, jos ei isänmaallisuus kelpaa syyksi, niin miten vaikka kielitaito? Yrityksen perustaminen ulkomaille ja lainsäädännön ymmärtäminen vaatii käsittääkseni sen verran kielitaitoa, ettei onnistu ihan tuosta vain. Tietenkin voi käyttää apulaisia, mutta se yleensä maksaa. Bisnesalue ja kieli on kai yleensä hyvä hallita, jotta pärjää.

18.3.2011 11.30  Hevimies

Jaa isänmaallisuus, mitä se on?
Voiks sitä syödä?

Puolustaisinko maata jossa olen pätkätyökierteessä, joka pöllii mun palkasta pakolliset eläkemaksut joita en koskaan tule saamaan, joka majoittaa kaiken maailman afrikan pummit ja tunkee niille enemmän rahaa makaamisesta kun mitä mä saan töistä.

Eipä taida kiinostaa, sorry vaan. Ei merkitse mulle yhtään mitään ketä on vallassa ja pöllii mun rahat. Eikä kiinosta lähteä muiden rahoja puolustamaan.

Suurin osa Suomalaisista puhuu niin hyvää englantia, nuoret varsinkin että kielitaito ei ole mikään ongelma.

18.3.2011 11.40  Hei hei hei

Jos kaikki ajattelisivat näin, olisi mailmassa yhteispeli vaikeaa. Niinhän se on muutoinkin. Nytkin on niin, että osa vetääö jarrua yhteistölle ja kehitykselle ja osa toiseen suuntaan. Tämänkin takia kehitys on hidasta.
Ei käsitettä, että pitkässä aikajouksussa voi vain katsoa peiliin. Ja kun kysyy miksi asiat eivät muutu, ei sitten ainakaan pidä syytttää ketään. Muutos lähtee meistä, se ei tule muualta.
Mutta jos halu puuttuu, oli syy mikä tahansa eivät mitkään tutkimuket, selitykseyt, perustelut tai mikään auta.

Sanoisin kuitenkin, että tämä on kuin tyypillistä keskikaljapaikkojen juoppojen hölinää. Siellä istutaan ja haukutaan kaikki muut juopiksi ja uskotaan, itse, että näin on.

Maailma antaa ja maailma ottaa, mutta niin se kaikille.

18.3.2011 11.59  Hevimies

En mä teet töitäkään ilmasiks, tai siis teen mutta se on kouluttautumista/harrastus palkkatyön lisänä. Miks lähtisin sotimaan ilmasiks, mitä mä siitä saan?

Ensin ryynätä jossain korvessa ja tappaa ihmisiä. Kunnes ite saan kuulan kaaliin.

Mieluumin otan kuulan kaaliin kiitoksena yhteiskunnalta antamasti työpanoksesta tappamatta ketään.

Maailma ei pyöri yhteispelin ympärillä vaan markkinatalouden jossa kaikki menestyjät ajattelevat itseään.

18.3.2011 21.26  Sitä saa mitä itse tilaa

Juuri kukaan menestyjä ei ole menestynyt ilman yhteistyötä ja kukaan ei ole menestynyt täysin yksin.

18.3.2011 22.52  Hevimies

Juuri kukaan menestyjä ei ole menestynyt käyttämättä muita hyväkseen.

19.3.2011 8.15  Sitä saa mitä itse tilaa

Kaikki ei vaan kuulu eikä kelpaa samaan joukueeseen, eikä siihen haluakaan.

18.10.2011 17.28  Tommi Mäkelä

Oli niin tai näin, yrittäjiä on pakko saada Suomeen lisää ja yritysten toimintaedellytyksiä parannettua. Muuten hukka perii...

4.12.2011 19.57  Aki

Kyllä siinä haastetta riittää jos noin valtava määrä uusia yrityksiä on tavoitteena.

5.12.2011 16.08  Koittakaa nyt käsittää

Se, että juuri kukaan menestyjä ei ole menestynyt käyttämättä muita hyväkseen on suurempia ja yleisempiä urbaanivalheita mitä nykymaailmassa on. Tietenkin jos ajattelee, että työllistää jonkun ja se on hyväksi käyttöä, mutta siinä sitten demonisoi työnantajan oli se kuka tahansa. Asia on pikemminkin jopa toisinpäin. Yleensä menestyjä antaa enemmän kuin ottaa, mutta siinä toki mulkut tieltä väistyköön. Tämä sitten voidaan jossain piireissä tulkita hyväksikäytöksi. Varsinkin mulkkujen piireissä. Minä sanoisin sitä hyväntekeväisyydeksi. Yleensä muille kun antaa enemmän kuin ottaa tulee menestyjä. Siksipä sitä ne, jotka eivät pysty antamaan emään kuin ottamaan eivät ikinä tule ymmärtämään. Tämä ei tarkoita mitään tasajakoa tai sitä, että jakaa suurimman osan vaikka rahasta muille, mutta lähes aina menestyjän kanssa asioiva saa enemmän kuin asioimatta tämän kanssa. Siitä on kyse.
Menestyjä tulkitaan täällä selvästi pelkästään taloudelliseksi, vaikka tosiassa taloudellinen menestys tulee useimmin jonkin sivutuotteena. Tätäkään eivät tule koskaan ymmärtämään ne, jotka haluavat vain ja ainoastaan rahaa ja heti.

5.12.2011 18.23  Hevimies

Onko muiden hyväksikäyttö aina paha asia?

5.12.2011 20.14  AP

Niin no jotkuthan suorastaan haluais tulla hyväksikäytetyksi. Toivon esimerkiksi, että Viivi Pumpanen hyväksikäytäisi minua seksuaalisesti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini