Mitä optimismi on? Eikö se ole vähän höyrähtäneiden jorinaa? Vastaus kuuluu: voi se olla sitäkin. Optimismi on positiiviseen psykologiaan erikoistuneen tohtori Ilona Boniwellin määritelmän mukaan yleinen luottamus tulevaisuuteen; siihen, että tekemisten lopputulemat ovat todennäköisesti myönteisiä.
Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman tai muun syyn takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!
Mitä optimismi on? Eikö se ole vähän höyrähtäneiden jorinaa? Vastaus kuuluu: voi se olla sitäkin. Optimismi on positiiviseen psykologiaan erikoistuneen tohtori Ilona Boniwellin määritelmän mukaan yleinen luottamus tulevaisuuteen; siihen, että tekemisten lopputulemat ovat todennäköisesti myönteisiä.
Tutkittua tietoa: Koettaessa vastoinkäymisiä optimistisesti asennoituvat ihmiset kokevat vähemmän stressiä ja sopeutuvat paremmin negatiivisiin tapahtumiin. Optimistit eivät myöskään välttele ongelmien kohtaamista ja ovat keskimääräistä paremmassa sekä fyysisessä että henkisessä kunnossa.
Yksi mielenkiintoisimmista tutkimustuloksista on, että optimisteilla ei ole tapana antaa helposti periksi ja heillä on yleensä kyky oppia epäonnistumisista ja muista negatiivisista kokemuksista. Optimistit ovat myös yleisesti pessimistejä tuottavampia työpaikoilla. Mm. optimistiset myyjät suoriutuvat 88 % muita paremmin! Tärkeimpiä tuloksia optimismin puolesta lienee terveyden lisäksi se, että optimismi linkittyy parempilaatuisiin ihmissuhteisiin pitkällä aikavälillä.
Liika optimistisuus ei kuitenkaan ole aina hyvästä - kolikolla on aina myös kääntöpuolensa. Optimismi on monesti tekemisissä mm. riskien aliarvioimisessa. On myös havaittu, että optimistit eivät ole vakavien traumaattisten tapahtumien (esim. kuolema, tulipalo tai tulva) tapahtuessa välttämättä valmistautuneet asiaan. Sanotaan myös, että mm. pörssirohmahdukset ovat suoraan liiallisen optimismin seurausta. Tämähän pitää tietysti paikkansa.
Pessimistin hyviä ominaisuuksia on havaittu olevan mm. kyky keskittyä yksityiskohtiin. Vähän vähissä nämä pessimismin hyvät puolet ovat, mutta tarvitsemme siis hieman realismia mukaan! Mielestäni silloin, kun ihminen ei esimerkiksi vakuuta itseään tai säästä eläkettään varten, koska uskoo maailmankaikkeuden tuovan itselleen onnettomuuksia, jos niihin varautuu, ollaan kävelty pitkospuita jo vähän turhan pitkälle.
Liiallisella pahojen asioiden ajattelulla tällainen vaikutus aivan varmasti onkin, mutta tyhmyyksiin asti ei pidä mennä. Tässä tilanteessa vain järki käteen ja hiukan realismia mukaan, niin homma on paikattu. Optimismi, ahneus ja korkea riski ovat yhtä aikaa vaarallinen yhdistelmä – otetaan esimerkiksi vaikkapa case Titanic. Kukaan ei meistä myöskään varmasti haluaisi oman lentokoneen lentävän tulivuoren aiheuttamaan tuhkapilveen vain siksi, että kapteeni on äärimmäisen optimistinen.
Tuleeko optimismi sitten meille jo äidin maidossa? Tutkimuksien mukaan osittain kyllä. Perinnöllisyyden vaikutus optimismiin on 30–50%. Näkisin itse tämän asian kuitenkin niin päin, että voimme itse tekemisellämme ja ympäristöllämme vaikuttaa asiaan 50–70%. Tämä on hurjan paljon. Voit todella tulla optimistisemmaksi, kaikki on omasta halustasi kiinni! Olen huomannut sen itseni ja niin monen muunkin kohdalla.
Hans-Peter Siefen
Suomen Yrittäjäyhteisö
www.suomenyrittajayhteiso.fi
Optimismi on pop! Moni käsittää sen täysin väärin, koska on kyynikko, vaikka luulee olevansa muka realisti.