Blogin arkisto

Optimismi - höyrähtäneiden jorinaako?

Share |

Maanantai 19.12.2011 - Hans-Peter Siefen


Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman tai muun syyn takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Mitä optimismi on? Eikö se ole vähän höyrähtäneiden jorinaa? Vastaus kuuluu: voi se olla sitäkin. Optimismi on positiiviseen psykologiaan erikoistuneen tohtori Ilona Boniwellin määritelmän mukaan yleinen luottamus tulevaisuuteen; siihen, että tekemisten lopputulemat ovat todennäköisesti myönteisiä.

Tutkittua tietoa: Koettaessa vastoinkäymisiä optimistisesti asennoituvat ihmiset kokevat vähemmän stressiä ja sopeutuvat paremmin negatiivisiin tapahtumiin. Optimistit eivät myöskään välttele ongelmien kohtaamista ja ovat keskimääräistä paremmassa sekä fyysisessä että henkisessä kunnossa.

Yksi mielenkiintoisimmista tutkimustuloksista on, että optimisteilla ei ole tapana antaa helposti periksi ja heillä on yleensä kyky oppia epäonnistumisista ja muista negatiivisista kokemuksista. Optimistit ovat myös yleisesti pessimistejä tuottavampia työpaikoilla. Mm. optimistiset myyjät suoriutuvat 88 % muita paremmin! Tärkeimpiä tuloksia optimismin puolesta lienee terveyden lisäksi se, että optimismi linkittyy parempilaatuisiin ihmissuhteisiin pitkällä aikavälillä.

Liika optimistisuus ei kuitenkaan ole aina hyvästä - kolikolla on aina myös kääntöpuolensa. Optimismi on monesti tekemisissä mm. riskien aliarvioimisessa. On myös havaittu, että optimistit eivät ole vakavien traumaattisten tapahtumien (esim. kuolema, tulipalo tai tulva) tapahtuessa välttämättä valmistautuneet asiaan. Sanotaan myös, että mm. pörssirohmahdukset ovat suoraan liiallisen optimismin seurausta. Tämähän pitää tietysti paikkansa.

Pessimistin hyviä ominaisuuksia on havaittu olevan mm. kyky keskittyä yksityiskohtiin. Vähän vähissä nämä pessimismin hyvät puolet ovat, mutta tarvitsemme siis hieman realismia mukaan! Mielestäni silloin, kun ihminen ei esimerkiksi vakuuta itseään tai säästä eläkettään varten, koska uskoo maailmankaikkeuden tuovan itselleen onnettomuuksia, jos niihin varautuu, ollaan kävelty pitkospuita jo vähän turhan pitkälle.

Liiallisella pahojen asioiden ajattelulla tällainen vaikutus aivan varmasti onkin, mutta tyhmyyksiin asti ei pidä mennä. Tässä tilanteessa vain järki käteen ja hiukan realismia mukaan, niin homma on paikattu. Optimismi, ahneus ja korkea riski ovat yhtä aikaa vaarallinen yhdistelmä – otetaan esimerkiksi vaikkapa case Titanic. Kukaan ei meistä myöskään varmasti haluaisi oman lentokoneen lentävän tulivuoren aiheuttamaan tuhkapilveen vain siksi, että kapteeni on äärimmäisen optimistinen.

Tuleeko optimismi sitten meille jo äidin maidossa? Tutkimuksien mukaan osittain kyllä. Perinnöllisyyden vaikutus optimismiin on 30–50%. Näkisin itse tämän asian kuitenkin niin päin, että voimme itse tekemisellämme ja ympäristöllämme vaikuttaa asiaan 50–70%. Tämä on hurjan paljon. Voit todella tulla optimistisemmaksi, kaikki on omasta halustasi kiinni! Olen huomannut sen itseni ja niin monen muunkin kohdalla.

Hans-Peter Siefen
Suomen Yrittäjäyhteisö
www.suomenyrittajayhteiso.fi

Avainsanat: Hans-Peter Siefen, optimismi, pessimismi, myönteinen ajattelu, positiivinen asenne, riskit, varautuminen, tuottavuus


Kommentit

7.1.2011 11.23  Optimisti

Optimismi on pop! Moni käsittää sen täysin väärin, koska on kyynikko, vaikka luulee olevansa muka realisti.

7.1.2011 12.09  Hevimies

Optimismi on helppoa jos on kasvanut pumpulissa, mutta sillon myös on hyvin tavallista ylivarojensa eläminen. Parempi jalat maassa kun pää pilvessä, tosin nelinkontinkaan ei kannata maailmaa ihastella.

7.1.2011 12.30  AP

Elämä ja mielipiteet ja toiminta siten, että kuluttaa ennen kuin tienaa ja luulee asioita on aivan eri asia kuin optimitinen asenne. Optimisti näkee mahdollisuudet, pessimisti vain uhat. Yksikään pessimisti ei ole tullut omalla työllään mijonääriksi. Jos on Jalat maassa mahdollisuuksissakin niin ei pääse mihinkään ja siteen väitetetään ettei mahdollisuuksia ole ollut. Kun haaveilee vain pienisistä asioista saa pieniä asioita.
Sekä ylioptimisti, että pessimisti ovat pilvilinnojen haaveilijoita, jotka eivät tee toimintaa. Pessimisti sen takia, koska se ei muka kuitenkaan kannata. Pessimisti sulkee itseltään asioita pois. Suurin osa on pessimistejä, eli uskovat etteivät saa, eivätkä silloin saakaan. Tämän takia menestyjiä on ihmisistä todella vähän.

7.1.2011 12.45  Hevimies

Jos pessimismin ääripäätä käsitellään niin noin varmasti onkin että ei näe muuta kuin uhat.

Toisinpäin yltiö-optimisti ei näe uhkia lainkaan, eikä omaa minkäänlaista riskien hallintaa.

Parhaiten on asiat kun on sopiva määrä kumpaakin.

7.1.2011 13.18  AP

Ei uhkien näkeminen ja realistisesti käyttätyminen sulje millään lailla pois sitä, että voi olla optimisti.
Sen sijaan realisteiksi itseään kutsuvat ovat järjestään pessimistejä.

7.1.2011 18.18  Hevimies

Ei pois suljekkaan, puhuin ääripäistä.

Ei pessimistikään välttämättä missaa kaikkia tilaisuuksiaan, ei vaan tartu ellei ole täysin vakuuttunut että se on hyvä juttu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini