Blogin arkisto

Kuubakin oivalsi yrittäjyyden merkityksen hyvinvoinnille

Share |

Maanantai 16.4.2012 - Heikki Ikonen


Vain kourallinen maailman maista pitää enää yllä sosialismia, yhtenä niistä Kuuba, joka siirtyi sosialismiin yli 50 vuotta sitten Fidel Castron johtaman vallankumouksen kautta. Castrot ovat edelleen vallassa, joskin vakavasti sairastellut 85-vuotias Fidel jätti 2008 aktiivisen johtamisen viisi vuotta nuoremmalle veljelleen Raúlille. Poliittisia muutoksia Raúl on tuonut niukasti - autoritaarinen ja keskusjohtoinen järjestelmä pidetään yhä pystyssä kovin ottein. Silti Raúl on osoittautunut veljeään käytännöllisemmäksi johtajaksi.

Avainsanat: Heikki Ikonen, yrittäminen, sosialismi, Kuuba, markkinatalous


Kommentit

16.4.2012 13.49  sossukin oppii

Sosialistikin katsoi totuutta silmiin ja tunnusti, että kimppaomistus ei ole hjuva systeemi, kun vähän jokainen vetää välistä tai ei muuten piittaa. Kun duunit seisoo tai kaatuu oman kukkaron varassa on meininki toinen.

16.4.2012 14.06  koopee

ei uskoisi Kiinaa samaksi maaksi kuin aikoinaan saa nähdä onko Kuuballa yhtä hurja tahti lähiajat

16.4.2012 14.16  Peter

Ei varmasti tule Kuubasta kovin nopeasti Kiinan kaltaista nousua, niin "pohjalla" on.
Uskomattomalla tavalla löytyy edelleen Suomestakin ihmisiä, jotka uskovat ja oikein palvovat Leninin ja Stalinin ajan "kommunismia" ja ylipäätään sitä alkuperäistä marx ideologiaa täysin sokeasti.

16.4.2012 14.28  sossukin oppii

Kuuballa ei ole samoja etuja kuin Kiinalla eli valtava väestö joka houkuttaa ulkomaisia sijoítuksia. No kuuban etu on tosin että USA ja Etelä-Amerikka on ihan vieressä vientituotantoa olisi hyvä rakentaa. Vaan onko kommarit siellä valmiit tähän tiedä sitten. Aihetta olisi, kaveri kävi Kuubassa vuosi sitten ja kaupat olivat surkeat samoin isoin osa asuintaloista.

16.4.2012 15.44  AP

Uusi sukupolvi voi oppia. Vallassa olevat sossut oppivat erittäin harvoin jos koskaan. Sellaiset sossut ei ikinä luovu saatutetuista omista eduistaan, ellei ole viimeinen hetki ja silloinkin pakolla.
Suomessa on tätä samaa virkamiehillä ja monilla muilla ammattiryhmillä. Omat jutut pyritään turvaamaan tasapäistävällä sosialismilla, mikä käytännössä tarkoittaa, että ansiota, etuja ja kaikkia tasaisemmin, koska ei itse pysty omilla ansioillaan muuten olemaan siinä missä on. Tämä on sosialismia, vaikkei henkilö itse sitä sosialismiksi ymmärräkään.
Sosialisti joka on intohimoinen rikkaan vastustaja ei ymmärrä yhtään mitään käytännön vaatimuksista, joilla hyvinvointia luodaan. Hän näkee vain muunlaisen systeemin viat, jotka luulee paikattavan idealla, joka ei ikinä tule käytännössä onnistumaan ja on eettisestikin täysin kestämätön paitsi hänelle itselleen. Sosiualismi johtaakin aina ennemmin tai myöhemmin joko diktaduuriin tai siihen, että täysin samalla jaolla on tuloerot, kuin muissakin systeemeissä. Eroa kuitenkin löytyy. Nimittäin siinä, että kokonaisutena elintaso yhteenlaskettuna kaikilla on järkyttävän paljon huonompi ,kuin heidän vihaamallaan systeemillä tai muilla systeemeillä.
Kommunistien ja sosialistien kannattaisikin perustaa omat valtiot tai edes kunnat tai kaupungit omien maiden sisään tyyliin vatikaani tai edes yhteisyritykset kekeskenään ja nauttia auvoisista elintasoista ja onnellisuudesta elämässä jne...mutta näin ei tapahdu, koska kommunistit ovat munattompia konsultteja mitä maailmanhistoriassa on ikinä ollut. Onkin ilmeistä, että kommunistin paratiisimainen olotila on juuri silloin, kun voi valittaa, että mitä virheitä on muilla, sillä he saavat elämäänsä tarkoitusta ja voivat nähä unta, että he ovat aikaansaavia asioissa, joista todellinen elintaso ja hyvinvointi koostuu. Se on kuitenkin unta, nyt, ennen ja tulevaisuudessa.

16.4.2012 19.03  pakko on pakko

Saavutettua etua ei hevin pois kukaan anna kuin pakon edessä. Mutta sehän Kuubassa samakuin muissa sossumaissa on tilanne, että jos ei elintaso nouse niin systeemi kaatuu, ja se elintaso ei nouse kuin systeemiä muuttamalla. Sen puutteeseen N-liitto kaatui ja kaatuu Kuubakin, jos ei meno oleellisesti muutu. Sitä tämä nuorempi Castro hakee, että pysyisivät kommarit vallassa edes jollain keinolla.

17.4.2012 8.37  Hevimies

Suomalainen sossu ei opi, hyysättäviä kuskataan afrikasta asti ettei vaan oma kansa voisi hyvin

17.4.2012 10.36  koopee

On ne Suomessakin sen verran oppineet että ei täällä enää sosialismia kukaan puhise, ainakaan isot puolueet.

17.4.2012 14.24  AP

Mutta muutaman sadan hullu joukko kyllä puhisee SKP jne... ja oikeasti teollisuuden työntekijöissä ja vastaavissa vastaavissa on ihan kommareita vaikka eivät itse sitä tunnistakaan aina. Sitten on eläkeläisiä, jotka perhanat saa vielä äänestää itelleen kohta eläkkeitä, walhroos on täysin oikeassa!
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201204153497

18.4.2012 14.54  Hevimies

17.4.2012 10:36 koopee

No eipä ne puheet vaan ne teot. Alv nousee, polttoaine ja energia verotus nousee......

Eläminen kallistuu jatkuvasti, yhteiskunta ei kannusta muuhun kuin kattoon syljeskelemään.

Kaikki vähänkään kannattava toiminta yritetään kaikin keinoin saada kannattamattomaksi.

Suurista puolueista yksikään ei ole oikealla, sossuja kaikki tyyni.

18.4.2012 21.00  koopee

Voihan sen noinkin nähdä, vähän jyrkkä käsitys meikäläisen makuun kyllä.

19.4.2012 8.46  Hevimies

No millon viimeks on päättäjäy tehneet yhtään kestävää päätöstä joka kannustaa yrittelijäisyyteen millään tasolla?

19.4.2012 12.22  koopee

Onhan nyt vaikka terveys ja sosiaalipalveluissa siirrytty ostamaan palveluita osittain yksityisiltä. Minäkin käytän yksityistä lääkäriasemaa terveyskeskuksena, ja olen tyytyväinen. Veikkaan että henkilökuntakin, ainakin vaikuttaa siltä.

19.4.2012 13.13  Hevimies

Juu sen jälkeen kun sosialistit ryssi julkisen puolen pitkittämällä tarpeettomasti lääkärilakkoa.

Nopeesti ei pääse kuin yksityiselle, silti pitää julkista puolta elättää verovaroin vaikka sieltä ei palvelua ajoissa saakkaan.

19.4.2012 16.20  koopee

Jonot on turhan pitkät kyllä mutta kannatan silti julkista t-huoltoa.

20.4.2012 7.30  Hyvä veli hoi

Yksityisten lääkäriasemien bisnestä ei voi oikein hyvällä tahdollakaan saada oikeaksi markkinatalouden yrittämiseksi. Se on eliittibisnestä yhteiskunnan kouluttamilla lääkäreillä, joiden peli perustuu julkisen talouden tukeen ja siihen miten pystytään keskittymään ja siirtämään samaa työtä yksityiselle puolelle. Tätä ilman eivät nämä suuret lääkärikeskukset olisi olemassa tai pysyisi pystyssä vaan olisi lähinnä pieniä yhden tai muutaman lääkärin yksiköitä ja julkinen puoli. Se, että terveys- ja sosiaalipalveluissa on siirrytty ostamaan palveluita osittain yksityisiltä ei edes auta oikeaa yrittämistä kun se tapahtuu siten kuin se tapahtuu, eli suuria suosimalla.
Ja juuri, niin että lääkärilakot ja muut vat auttaneet lääkäreitä menemnään yksityiselle eikä tässääkään vielä kaikki, samaan aikaan on tehty omaa bisnestä samasta asiasta kun on oltu julkisella töissä. Lääkärikeskukset ovat ylihinnoiteltujsa ja ylituettuja, liikalaskuttavia luvanvaraisia eliittiyrityksiä, joiden perusta on monilla arveluttava. Hyvä veli verkoston tuotteita.

20.4.2012 16.39  kp

iso yritys ei ole huono yritys semmoinen aatos on yhden lajin sosialismia pienyrittäjän sellaista itse töissä ison leivissä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini