Blogin arkisto

Muutos ja työn ilo

Share |

Keskiviikko 23.5.2012 - Kristiina Palmgren


palmgren_kuva.jpgSuomalainen työelämä elää melkoista muutosvaihetta. Isot yritykset siirtävät toimintojaan maihin, joissa työn tekeminen on halvempaa tai sitten lähemmäksi asiakasrajapintaa. Verotulojen vähentyessä, julkishallinnon on myös kiristettävä vyötään ja sen toimintoja tulee kehittää eteenpäin. Suomalainen kuntakartta on myös melkoisen paineen alla.

Työelämässä on nyt "tuhannen talaan paikka" miettiä miten isot muutokset viedään läpi. Uuden strategian jalkauttaminen on aina  taitolaji.

Hyvällä esimiestyöllä parannetaan työhyvinvointia

Hyvä esimiestyö ja johtaminen ovat yksi tärkeimpiä tavoitteita jokaiselle organisaatiolle. Johtajan tehtävä on huolehtia organisaation perustehtävästä ja koko työyhteisön hyvinvoinnista, mutta myös kohdata jokainen työntekijänsä yksilönä. Muutostilanteessa punnitaan myös  koko henkilöstön työyhteisötaidot.

Työhyvinvointia voidaan työyhteisössä rakentaa vahvojen arvojen ja  organisaatiokulttuurin kautta. Muutoksen läpivienti on sitä helpompaa mitä selkeämpiä ja vahvempia ovat seuraavat osa-alueet organisaation johtamisessa. Muutoksesta "palautuminen" uuteen tilanteeseen on näin helpompaa.

Usein turbulenssissa työn mielekkyys ja palkitsevuus ovat koetuksella. Vahva  esimiehen tuki sekä palaute antaa parhaimmillaan voimia viedä haastavia työtilanteita eteenpäin.

Työn ilo on myös helppo löytää alla olevista asioista!

  • Selkeät johtamiskäytännöt
  • Esimiehen tuki
  • Palaute ja arvostus
  • Työn mielekkyys ja palkitsevuus
  • Hyvä tiedonkulku ja luottamus
  • Innovatiivinen ja kannustava työyhteisö
  • Työelämän elinkaaren huomioiminen johtamistyössä

Strategisiin muutoksiin tarvittavat tunnusluvut saadaan helposti käyttämällä Excel- taulukkoa. Strategian jalkautuksesta vastaavat aina ihmiset. Siksi muutosten läpiviennillä on väliä. Muutos on aina mahdollisuus niin työyhteisölle kuin yksilölle.

Työn ilon johtamiselle organisaatiossa kannattaa käyttää ajatteluaikaa. Työn ilo on strateginen kysymys, jossa perusideana on aina organisaation suorituskyvyn laadullinen parantaminen.

Työn Iloa!

Kristiina Palmgren
asiantuntija, urapalvelut

SEFEn blogi: http://blogi.sefe.fi/?p=222

Avainsanat: Kristiina Palmgren, SEFE, esimiestyö, johtajuus, muutos, organisaatiokulttuuri, työhyvinvointi, työn ilo, työyhteisö


Kommentit

23.5.2012 10.57  Susanna Lehmonen

Työnilo tulee mielekkäästä ja palkitsevasta tekemisestä, jossa oma kiinnostus ja innostus ovat pohjalla. Ihan siitä arkisesta työstä, jos olemme tekemässä itsellemme sopivia asioita oikeassa paikassa. Arvot ja kulttuuri luovat pohjan, johon omat tärkeät asiat on saatava juurtumaan. Jos yrityksen arvopohja ja kulttuuri ovat yhdensuuntaisia henkilökohtaisen tason kanssa, onnistumisen edellytykset ovat olemassa. Olemme itse vastuussa tästä henkilökohtaisesta tasosta, myös sikäli että osaamme hakeutua sopivaan paikkaan ja tehtäviin. Taidokkaalla johtamisella tuetaan em. edellytysten kasvua ja jalostumista erinomaisuuteen ja yhteisten tulosten saavuttamiseen. Lisään Kristiina Palmgrenin hienoon listaukseen johtamisen ja työhyvinvoinnin osista erityisesti tasavertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden. Työn palkitsevuus on hyvin yksinkertainen asia: hyvästä suoriutumisesta seuraa hyviä tuloksia, palkitsevuutta itselle ja yhteisölle. Ja huonosta suoriutumisesta seuraa jotakin muuta. Tämän pitää toteutua kaikkien kohdalla, myös niiden, joiden kanssa kemiat eivät ns. kohtaa. Selkeät tavoitteet, pelisäännöt, erilaisuuden kunnioittaminen, yksilöllisten kiinnostusten ja kykyjen löytäminen, kannustaminen ja oikeudenmukainen palkitseminen johtavat hyviin tuloksiin sekä saavat meidät ihmiset antamaan lisää itsestämme - vapaaehtoisesti. Jokainen on vastuussa omasta panoksestaan ja jäsenyydestään työyhteisössä. Hyvällä johtamisella tavanomaisesta tekemisestä saadaan kasvamaan loistosuoriutumista!

23.5.2012 13.39  Pitää saada onnistumisia

Työnilo tulee myös rittävästä vapaudesta tehdä ja riittävästä määrästä kunnianhimoa hoitaa tehtävänsä todella hyvin.
Muutoksiin suhtaudumme monesti hyvin perinteisesti. Aina on vastustus alussa.

24.5.2012 11.53  Melkein motivoitunut

Työnilo ja motivaatio tulee vuokratyövoimasta, seurannasta, mittareista, yt neuvotteluista ja lomautuksista.

24.5.2012 12.03  AP

Heh heh.Jokainen löytää kyllä työniloa ja motivaatiota jos haluaa. Jos ei halua vaan asiat katsotaan jostain tietystä kulmasta, niin mikään ei auta vaikka olis maailman paras työ.

24.5.2012 14.50  Melkein motivoitunut

Miksi edes pitäisi haluta kun saman saa vähemmälläkin?

24.5.2012 18.38  AP

Niinhän sitä luulisi, mutta osuu aina omaan nilkkaan. Jos haluu saada on pakko antaa. Kyllä se tulee takaisin. Ja sitä ei pysty testaamaan kuin tekemällä sitä koko elämänsä. Hyvin motivoitunut työkaveri tekee hyvää sinulle ja huonosti pahaa sinulle ja työpaikalle. Samoin se miten työsi teet ja mitemn teet asiakaspalvelua tai mitä tahansa. Tämä on absoluuttinen tosiasia suurella otannalla. Pieni yhden ihmisen tai jakson otanta voi antaa väärän kuvan. Ja positiivinen asenne muuttaa myös mieltäsi, avaa mahdollisuudet, kun taas negatiivinen muuttaa mieltäsiyhtä lailla ja sulkee mahdollisuuksien portit. Näin elämä ja menestys hyvään työhön kulkevat. Olet mitä ajattelet halusit tai et.

24.5.2012 20.24  Melkein motivoitunu

Tjaah viimeksi kun yritin samassa kioskissa tosissani. Palkittiin ja kiiteltiin asiakkaan toimesta. Seuraavana kuukautena yt neuvotteluiden aikana heivattiin, kun oli sopivasti pätkäsopimus katkolla.

Nyt taas saman kioskin palveluksessa, mutta arvaa kiinostaako tehä yhtään enempää kun mittareihin asetetut tavotteet on. Seuraavalla yt kieroksella heivataan taas jos on soppari katkolla, ihan sama mitä on tehny.

24.5.2012 20.54  AP

Tilastotappio. Vaihda paikkaa niin onnistuu.

25.5.2012 8.37  Melkein motivoitunu

Juu sitä täs on yritetty pidemmän aikaa. Paikat vaan on kivenalla, kun yks suuri ja mahtava jyrää pienemmät toimijat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini