Blogin arkisto

Pienet erot kertautuvat

Share |

Maanantai 30.7.2012 - Jaakko Savolainen


Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Pienillä asioilla on joskus suuret seuraukset.

Kuvitellaanpa että sijoitat 40 vuoden ajaksi 10 000 euroa. Katsotaan, paljonko on kasassa 8 prosentin tai 9 prosentin vuotuisella tuotolla:

8 %: noin 217 000 euroa
9 %: noin 314 000 euroa

Äskeisen yhden prosenttiyksikön ero tuntui pieneltä, mutta lopputulos on dramaattisesti erilainen. Tämä yhden prosenttiyksikön ero on itse asiassa yksi tärkeimpiä asioita, jota meidän tulee aika ajoin arvioida: vaihtoehtoiskustannus.

Vaihtoehtoiskustannus on yksinkertaisesti sitä, että valittaessa yksi vaihtoehto luovutaan toisesta, ja luopumisen seurauksena on jäänyt saamatta toisen vaihtoehdon tuoma hyöty. Missä muualla raha tuottaisi paremmin? Missä muualla aika olisi paremmassa käytössä?

Kaikella on hintansa, ja hintaa ei aina lasketa rahassa. Laiskuudella, vetkuttelulla ja sulkeutuneella elämänasenteella on valtavat vaihtoehtoiskustannukset. Toisaalta pienillä asteittaisilla prosentin parannuksilla on jatkuvasti elämää tukevat vaikutukset, kuten aiemmassa esimerkissä.

Dramaattisen parannuksen synnyttäminen ei aina vaadi suurta muutosta. Kyse voi olla vain yhden asian oppimisesta. Tuli se idea sitten kirjasta tai valmennuskurssilta, älä aina pohdi hintalapussa näkyvää hintaa. Huomioi päätöstä tehdessäsi hinta sille, ettet mene.

Voi olla, että tietämättömyys on sittenkin opiskelua kalliimpi laji.

Jaakko Savolainen
päävalmentaja, Varapuu Oy
www.varapuu.fi

Avainsanat: Jaakko Savolainen, vaihtoehtoiskustannus, hyötysuhde, satsaaminen, vaihtoehtojen punnitseminen


Kommentit

17.2.2011 8.33  vexi

Hyvä Kirjoitus!
"Pienet erot kertautuvat"

Tällaista ajattelua tarvittaisiin, enenevässä määrin, kun mietitään vaihtoehtoja. Toit hyvin esille %-määritteellä asian. Samalla ajattelutavalla tulisi kohdata asioita myös toisaalla. Meidän tulisi osata mitata asioita laajemmin, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei. "PIDÄN KIINNI PÄÄTÖKSESTÄNI, VAIKKA MENISI VIIMEINENKIN SIEMENPERUNANI" voi koitua ja viedä yrityksen ja jopa yksityistaloudenkin perikatoon.
Eli tahdon sanoa, että luopumalla tuottamattomista töistä ja tekemellä tuottavampaa työtä saavutetaan pitkässä juoksussa monta % -yksikköä parempaa tulosta.

17.2.2011 11.45  Hevimies

Kaikille elämä ei ole pelkkää suorittamista, enkä usko että kuolinvuoteella kovinkaan moni pohtii että kuinka pajon jäi rahaa tienaamatta, vaan että mihin ois aikansa voinu paremmin käyttää.

17.2.2011 12.12  Asioilla on väliä

Niimpä niin. Jos meidän valtion päättäjät ajattelevat ( ja moni ajatteleekin ) , että
elämä ei ole pelkkää suorittamista, ei yhdellä prosentilla ole niin väliä, niin siinä sitten jälkipolvilta on saattanut mennä vaikka 10.000 ihmiseltä eläketurva. Mutta ei sen niin väliä, otetaan pikavipopiä Kiinalta.

Se on nyt sitten yks lysti mitä tienaa ja mitä jäi tienamatta, elämän viivan alla on ratkaisevat asiat, se on totta. Eikä ne kaikille ole samat. Kaikki kuitenkin tarvii tässä yhteiskunnassa rahaa, eikä se mikään tabu saa aiheena olla. Ne jotka ei haluu tienata tai tuottaa, syö niiden leipää, jotka tekee.

17.2.2011 18.34  Hevimies

No toi nyt taas on sosialistista kateus tuijotusta. Jos mulle riittää reilu pari donaa kuussa rennosta duunista niin ei se pyrkyriltä ole pois.

Se että pyrkyri polttaa ittensä työllä loppuun ennen aikojaan, niin se vasta kallista yhteiskunnalle on.

Pyrkyrin omasta elämästä nyt puhumattakaan, terveys on rahaa arvokkaampaa.

18.2.2011 7.56  Haloo

Se on pois jos ei tuota mitään ja lisäksi maksetaan eläminen + muu verorahoista.
Se ei ole pois, jos elättää itsensä.

18.2.2011 14.46  Eläköön se pieni ero

Vähän samaan tapaan kertautuvat pienet erot asenteissa, elämäntavoissa, uskomuksissa ja vähän kaikessa.

9.3.2011 18.22  Pieni tyyppi

Suurin osa, jopa yli 95% ihmisistä ei pysty pitämään talouttaan missään hallinnassa. Kaikki vain lipuu ja menee ja tulee. Kaikki täytyy saada vaikkei tarvitsekaan.

17.3.2011 23.27  elvistelia

mikä on riskin hinta? kun sijoitat sopivan summan hyväksi kokemaasi kohteeseen ja jäät odottamaan realistista arvonnousua tai harmittavaa arvonlaskua, paljonko enemmän se kuormittaa resursseja kuin että tiedät pääomasi olevan turvattu? onko kokemuksen hinta 8% tai 9% tuotto pääomalle?

23.3.2011 14.39  Pelimies

Riskin hintaa ei kukaan täysin tarkkaan tiedä, koska muutoin se ei olisi riski.

30.7.2012 14.29  Ihmiset ovat tyhjentynyt

Nämä 8 tai 9 prosentin esimerkit kuuluvat muinaisen maailmaan ja ilman riskejä. Prosenteilla voi huijata ihmisiä, kun osa ei osaa laskea olleenkaan. On kuitenkin totta, että hyvin suuren osan ihmisistä koko maailmankuva ja käsitykset arkipäiväisistäkin asioista perustuvat luultiin ja he eivät suostu edes ajattelemaan, että voisi olla toisinkin kuin heidän "tietonsa".Oikea tieto on tosiaan valtaa tänä päivänä.Oikeaa tietoa on vain ihmisillä todella vähän.Luuloja sen sijaan, joita pässimäisesti edelleen luullaan totuudeksi on suurin osa

30.7.2012 15.27  Sivusta seuraaja

No eiköhän tässä tuotto-odotukset ole mennyt pahasti metsään, vaikka katsottaisiin 40 vuoden jaksoa.
Onhan tästä ollut varmaan myös veromaksuja yms. tähän voi mielkuvituksella laittaa vaikkapa 20 % tuoton kun on oikein osannut pelata ja vaihdellla sijoituskohteita.

30.7.2012 21.32  Sivusta seuraaja 2

Joo. idea hyvä, Mutta helppoheikki meininkiä omaan talouteen.Empä nostaisi.
Sen sijaan jos unohdetaan tämä markkinapelle esitys taloudesta niin muihin asioihin tuo pätee oikein hyvin 1% muutos omissa elintavoissa
( jos ne ovat edes jotenkuten järkevät lähtökohdiltaan ) oppimisessa tai monessa muussa asioissa voivat tuoda ihmeitä aikaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini