Blogin arkisto

Vuorovaikutusvastuu

Share |

Maanantai 23.7.2012 - Pauli Vuorio


Olen suurimman osan työssäoloajastani ollut vaikuttaja-ammatissa. Siis tehtävissä, joissa tehtävänä on vaikuttaa. Ainakin pari asiaa olen oppinut. Vaikuttaja-ammateissa esimerkiksi myyjänä, esimiehenä, johtajana tai vaikka sitten päätoimittajana sanoman perustelija on vastuussa vuorovaikutuksen syntymisestä. Vastuu sanoman oikeanlaisesta perillemenosta on vaikutukseen pyrkivällä.

Avainsanat: Pauli Vuorio, vuorovaikutus, vastuu, työnteko, valittaminen, selittäminen, vaikuttaminen, yrittäminen


Kommentit

26.7.2012 12.14  Hevimies

Mahtaiskohan pätkätyön negatiivisuus liittyä mitenkään siihen että ala ei muuta tarjoa.

Työntekijöistä vedetään mehut ulos polttamalla lomat.

Joo me nyt vaihdetaan sun vuokranvälitys firmaa niin sunkin tarvii siirtyä jos haluut olla täälä töissä.

Ai tää olikin jo viides kerta sun viiden vuoden työajan aikana, kun näin käy. No ehkä sit ens vuonna sullakin on lomaa.

itsellä ei näin heikosti ole, vaikka pätkähommissa olenkin. Mutta tiedän ihmisiä joille tämä on arkea.

Aina on helppo sivusta huudella että vaihda alaa, käytännössä monella ei kuitenkaan ole varaa opiskella. Eikä rappareista tule lääkäreitä.

26.7.2012 18.01  Pauli Vuorio

Mikä ala? Tarkoitin kirjoituksellani kaikkia aloja.

28.7.2012 11.35  Hevimies

asiakaspalvelu on esimerkkini ala. Tarkemmin en halua sanoa koska kyseessä on työnantajani asiakas

Vuokratyövoima on aina, kaikilla aloilla toisenluokan työntekijä jolla sama työ ja vastuu kuin vakituisilla, mutta huonompi palkka, ei työetuja ja putsataan yt kieroksilla aina ensimmäisenä, ihan sama kuinka hyvin työnsä tekee. Koska laki sanoo niin.

28.7.2012 22.36  AP

Vuokratyöläisenä oleminen on kyllä joillekin myös oma vapaa valinta, kumma kyllä jotkut ovat äärivastustajia tälle totuudelle.Yrityksen kannalta Suomessa on melkoiset oikeudet työntekijöillä kaikkine etunimen, kuten lomarahoineen, irtisanomissuojineen, ammattiliiton jäseninä oikeusturvan vaikka olis väärässäkin jne... Kun on vakituisessa työsuhteessa hommat muuttuu niin, että yritystä syytetään kaikesta mitä omassa elämässä on epätyydyttävää.

28.7.2012 22.59  Hevimies

No eiköhän jokainen pätkätyöläinen olisi mieluumin suoraan yrityksen listoilla samanarvoisina työntekijöinä muiden kanssa.

Ilman että joku vuokratyönvälitys firma kuorii palkasta "suojelurahat" kerran kuussa.

"suojelurahat" siitä syystä että nämä pummi firmat ovat ainoita joiden ei ole pakko vakinaistaa työntekijöitään 3:men uusitun pätkätyösopimuksen jälkeen.

Siinä on taas liitot "ajaneet" työntekijän asemaa.

30.7.2012 14.24  AP

Enpä sanoisi jokainen. Vuokratyöläisenä saa myös pätkätöitä, joita muuten ei saisi.Lisäksi on niin, että osa vuokratyöläisistä on ihan omaa syytähän ilman vakituista työtä.Osa on opiskelijoita, joille ei oikein kovin moni muu käykään. Osa on muuten onnettomia. Yhtä onnetonta on väittää, että koko ala on huijausta.Yhtä huijausta on silloin kaikki välitystoiminta kiinteistövälitys ja ihan kaikki.Kaikilla ei ole kykyjä hoitaa itse kaikkia asioita.Valitettavasti tämä pätee myös itsensä myymiseen työmarkkinoilla, nettiasioista yms puhumattakaan.Moni maksaa sairaita välityssuhde mitä erilaisimmille palveluntarjoajille, jotka välittävät näitä palveluita, mutta kun ei osaa itse, niin ei osaa.

31.7.2012 17.04  Hevimies

Ite koko elämäni erillaisia pätkätöitä tehneenä voin sanoa että kaikki työni olen ihan itse hankkinut olemalla yhteydessä suoraan työnantajiin, jotka sitten ovat ohjanneet vuokratyöfirmaan sopimuksia allekirjoittamaan.

Enkä ole koskaan kuullut kolleegoiltakaan tai keneltäkään muultakaan että vuokrafirmat, saatika työkkäri olisivat järjestäneet kenellekkään töitä.

Alkaa pikkuhiljaa syömään kun viidettä vuotta vuokratyöfirmat syö palkastani vaikka eivät tikkuakaan ristiin ole yhdenkään työni eteen laittaneet.

Mitä tuohon ittensä myymiseen työmarkkinoilla tulee niin se on ihan vaan siitä kiini onko rekrytoija samantyyppinen ihminen kuin itse olet. Toinen vaatii viiden sivun esseen että pääset haastatteluun asti ja toiselle riittää muutama rivi missä osaaminen ilmenee.

Itsensä näköinen hakemus on paras, ei mitään järkeä yli tai alisuorittaa.

1.8.2012 12.22  AP

Aika suppea kuva, mistä on kiinni pääseekö töihin."Mitä tuohon ittensä myymiseen työmarkkinoilla tulee niin se on ihan vaan siitä kiini onko rekrytoija samantyyppinen ihminen kuin itse olet."
Asiahan ei suinkaan ole näin.
Hevimies päästelee yleistyksiä siitä millainen maailma on vain sillä perusteella, että se on hänelle tällainen.

Monesti asia on jopa päinvastoin ja ihan tietoisesti.

Suurin osa ei ihmisinä ole työpaikoilla samanlaisia ja joku heidät on kuitenkin palkannut. Suuri osa ei ole ollut edes kovin monessa työhaastattelussa pitkään aikaan, esim vanhemmasta väestä.
On olemassa halpapalkka aloja ja sitten ammattilaisaloja. Kuitenkin esim. yrittäjänä jopa siivooja voi tienata lähes ministeritason palkkaa kun tee tekee asiat oikein. On kuitenkin selvää, että asiat ei muutu jos olet samoissa töissä samassa tehtävässä samassa palkalla koko ajan. Muutos ei tule ulkopuolelta parempaan itsellesi. Turvattuja työpaikkoja ei myöskään ole olemassa juurikaan enää, ei edes julkisella puolella. Elämänmittaiset urat samassa asiassa ovat ohi.

On älytöntä väittää, että joku vuokratyöfirma syö vakityöntekijän palkasta ja samaan syssyyn väittää, että vakityöntekijöillä on paremmat edut.

Maailma muutuu joka tapauksessa, turha valittaa että on jonkun muun syy jos et pysy muutoksessa mukana.

Jos on oikein kyvykäs henkilö niin onhan asia niin, ettei hänen tarvitse olla vuokratyöfirmassa pitkään. Eli ihan turhaa hoopotusta.

1.8.2012 15.18  Hevimies

AP näköjään näkee maailman kaikkien silmin.

Pörssiyhtiöissä usein et ole ikinä nähnyt sitä henkilöä joka työsuhteesi luonteesta päättää.

Vaikka lähiesimiehesi kuinka usein esittää vakinaistamista ei se tarkoita sitä että se menee läpi.

Vuokratyöfirmat onkin sitten vissiin vain hyväntekeväisyyttä olevia kioskeja jossa on ihmiset ilmasiks töissä. Kun ei ne kerran mitään maksa.

1.8.2012 17.30  AP

Jos et ole nähnyt henkilöä, joka työsuhteesi luonteesta päättää niin vielä vähemmän on ihan vaan siitä kiinni onko rekrytoija samantyyppinen ihminen kuin itse olet.
Vuokratyöfirmat on myös paikkaamassa niitä tarpeita, että voi hommat tehdä ja palkatkin maksaa jos on väliaikaista vajausta. Ihmisille maksetaan kyllä vain TES palkka eikä juuri koskaan enempää, mutta ei kyllä taas minimipalkkaa vähempääkään sen enempää kuin muuallakaan tietääkseni. TES palkat on kyllä syvältä, mutta sitähän massatyöpaikat ovat.
Lieneekö Hevimiehellä jotain tietoa, että palkkoja ei maksettaisi tai ne olisivat tässä mielessä vähemmän turvattua palkansaantia kuin muilla työpaikoilla? Voisitko esittää faktoja?

Vai onko ala väärä, pitäiskö vaihtaa alaa jos on noin kehnosti asiat.

1.8.2012 17.34  AP

Mainittakoon vielä, että yritysten perustehtävähän ei ole työllistää. Eikä ole velvollisuttta työllistää ketään. Se on lähinnä kommunistinen ajatus. Työntekijät palkataan tekemään tehtäviä, jotka tehdään jostain syystä, että ne tulisi tehtyä eikä suinkaan vaan tarkoitus ole työllistää mahdollisimman monta. Sehän olisi aika hullu like-idea pelkiltään?

1.8.2012 17.56  Hevimies

Pörssiyhtiöissä on vähän eri meininki kuin nakkikioskeissa. Lähiesimies rekrytoi kun saa siihen luvan, anoo palkankorotukset ja vakinaistamiset ylempää.

Metsään menee tuo TES palkkakin, TES palkkoja saa ne jotka on kunnallisella puolella. Yksityisellä puolella tienaa aina paremmin vuokratyövoimanakin.

YT lain säädännön mukaan määräaikaiset työsuhteet tulee lopettaa, ennen kuin saa irtisanoa vakituisia työntekijöitä. Menee käytännössä niin että tehdään lyhyissä pätkissä soppareita ja jatkoja ei tule jos joku vakkari saa lähteä. Vakkarit tienaa enemmän kuin samaa työtä tekevä vuokratyövoima, koska kukaan ei vedä välistä.

Mulla on 3:men ammatin pätevyys, teen mitä millonkin.

Lisätään vielä että ei vuokratyövoimankaan tarvitse tehdään yhtään enempää kuin laiskimman vakkarin. Sehän olisi kommunistista että poljetaan omantyön arvoa. Vaikka tekisit 10x enemmän kuin tuo laiskavakkari niin lennät silti ennen kuin se lentää.

1.8.2012 19.33  AP

Kuvittelua.

Jos jossain Nokioissa yms tällä tavalla tapahtuu se johtuu rakkennemuutoksista joissa täytyy koko vanhakantainen järjestelmä purkaa ja nopeasti. Suomessa tämä ei voi tapahtua tosta vaan, mikä aiheuttaa aika paljon jäykkyyttä.

Terveet firmat on ihan eri asia.

Jos on komen ammatin pätevyys tällä asialla ei ole mitään merkitystä jos pätevyys on huippua.

2.8.2012 7.40  Suomessa on työllistäminen järjestetty hankalaksi

Eräästä nettikirjoituksesta poimittu totuus
Työmarkkinoille on saatu aikaan perverssi tilanne: ay-liike on vuosikausia kannustanut työnantajia palkkaamaan mahdollisimman vähän uutta porukkaa, jotta vanhoilla työntekijöillä olisi paremmat mahdollisuudet pysyä töissä.

Ay-liike välittää vain työssäkäyvistä ihmisistä, ei työttömistä. Tässä on se syy, miksi vuokratyövoiman välitys on kasvanut niin suureksi viime vuosina. Varmaan jotkut työntekijät haluavat mieluummin olla vuokrasuhteessa, mutta se ei tietenkään ole se pääasiallisin syy, kuten Suominen väittää. Syy on se, että työnantajilla ei yksinkertaisesti ole varaa palkata vakituisia työntekijöitä.

Työntekijälle paras turva on hyvä kilpailutilanne. Jos on mahdollisuus kilpailuttaa työnantajia ja valita paras vaihtoehto, niin se johtaa pitkällä tähtäimellä varsin hyvään tilanteeseen. Uusi työpaikka löytyy helposti, oli kyseessä sitten firman meneminen konkurssiin tai tajuaminen, että on päätynyt väärälle alalle.

2.8.2012 8.52  Hevimies

2.8.2012 7:40, juuri näin tosin vuokratyö itsessään ei ole se mitä kukaan haluaa. Pätkätyö on eriasia, sitä on aikanaan voinut tehdä ilman vuokratyönvälitys firmaakin.

Jos lainsaadäntö olisi järkevämpi voisi muutkin kuin vuokratyöfirmat palkata määräaikaisia työntekijöitä omille listoilleen. Näin voisi jokainen saada ansionsa mukaan eikä lomat pala jos vakinaistetaan.

AP 99,9% huipuista on huippuja vain omissa kuvitelmissaan. Todellinen huippu = nolife nörtti joka ei muuhun elämäänsä keskitä kuin siihen tiettyyn yhteen tekemiseen.

2.8.2012 10.45  Pauli Vuorio

Alkuperäinen kirjoitus oli tarkoitettu ilmaista, että vuorovaikutus ja vaikutus vastuu on sillä joka haluaa vaikutuksen aikaansaada. Tämä täysin riippumatta työtehtävästä tai onko vakipalkallinen, yrittäjä vai vuokratyöfirman palveluksessa.

Sanotaan, että vuorovaikutukseen tarvitaan aina vähintään kaksi ja näinhän se onkin, mutta motivaatio on sillä joka haluaa vaikuttaa. Vaikka johtaja alaiseena tai alainen johtajaan. Myyjä asiakkaseen tai asiakas reklamoidessaan tai tinkatessaan myyjään. Tämä on kova laki, mutta näin se on. Tietenkin se on joillekin vaikeampaa johtuen erilaisista hierarkioista ja persoonista, mutta näin se vain on. Muu on selitystä. Voidaan aina sanoa, että oli väärä hetki ja väärä paikka, mutta silloin kyse on siitä, että vuorovaikutus ja vaikutus vastuu on hänellä joka haluaa vaikutuksen aikaansaada, oli se sitten kuinka vaikeaa hyvänsä ja vaikka aikaa ja paikkaa ei voisi edes valita. Yleeensä valintoja pystyy tekemään hyvin paljon. Lähestymistavan,asenteensa, ilmeet, eleet, sanat, järjestyksen, sävyn, lähestymisen rakenteen, apuvälineet.... vaikkka kuinka paljon valintoja. Hyvin harvassa ovat ne tilanteet, joissa ei pysty mitään valintoja tekemään, vai onko sellaisia edes?

Työtä voidaan pitää syynä moniin asioihin, mutta nämä asiat voivat olla ilman työtäkin, eivätkä muuksi muutu , ellei muutosta tapahdu jossain muussa.
Kyse on aika paljon ihmisten keskenään tapahtuvasta kanssakäymisestä oli asiat sitten millaisia tahansa.

Kun joku asia upppoutuu ihmisen päähän oikein kunnolla sehän ei sieltä helposti lähde. Ainakaan meillä Suomalasilla ;). Esimerkiksi kokemus vuokratyövoimasta tai huonosta asiakaspalvelusta tai jonkun töykeästä kohtelusta. Aina näissä ei ole edes järjellä paljonkaan tekemistä.
Tätä tarkoitin tuolla norsun muistilla.

Tämä on silti osatotuus. Me ihmiset olemme erilaisia, eivätkä kaikki tee samalla tavalla, eivätkä ajattele tai asennoidu ihan samoin. Kaikki omista lähtökohdistaan, mitenkä muuten olisikaan mahdollista?

Ps. Huiput kai ovat huippuja aina, mutta kaikki huipuiksi itseään nimittävät tai ne joita sanotaan huipuiksi eivät välttämättä ole huippuja.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini