Blogin arkisto

Aktiivipoliitikot ovat kyseenalaista seminaaritäytettä

Share |

Tiistai 9.10.2012 - Heikki Ikonen


heikkiikonen.jpgTalousaiheisissa seminaareissa puhuu yllättävän paljon poliitikkoja. Viime vuonna Nordic Business Forumissa poliitikot haukkasivat luentojen kokonaisajasta varsin ison palan, olihan tilaisuuden päätähtikin Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Al Gore. Tänä vuonna varsinaisia poliitikkoa edusti vain elinkeinoministeri Kari Häkämies, mutta hänkin piti varsin tuhdin esityksen, eikä osallistunut esimerkiksi paneelikeskusteluun muiden joukossa.

Poliitikot maksullisten seminaarien sisältönä maistuu hiukan vedätykseltä. Toki poliitikoissa on älykkäitä, taitavia ja monella tavalla kokeneita ihmisiä, etenkin jos takana on tukku ministerivuosia. Poliitikot ovat usein taitavia esiintyjiä, sehän on heidän työnsä keskeisiä edellytyksiä.

Mutta poliitikot ovat poliitikkoja nukkuessaankin. He markkinoivat aina itseään ja puoluettaan, ja hallitusta tai oppositiota, kumpaan nyt sattuvat kuulumaan. Poliitikko ei koskaan sano mitään yllättävää tai riskialtista enempää yleisellä kuin henkilökohtaisella tasolla, koska se voi käydä kalliiksi.

Ilmeisesti poliitikot ovat seminaarien järjestäjille houkuttelevia kohteita. Heille kelpaa kaikki myönteinen julkisuus, joten palkkiot ovat varmaankin kohtuullisia. Ministeritason poliitikot ovat tunnettuja naamoja, joten nimilistaan saa arvovaltaista säihkettä helposti ja halvalla.

Mutta poliitikot papattavat mainospuheensa ilmaiseksikin, jos joku vain jaksaa kuunnella. Viime vuoden tähtivieraisiin kuulunut Sauli Niinistö kävi Jyväskylässä läpi samat varovaiset linjauksensa, joita hän vatkutti päivästä toiseen parasta aikaa pyörivässä presidentinvaaliruljansissa. Mitä järkeä asiakkaan on tällaisesta maksaa?

Lasken poliitikoksi tässä tapauksessa myös Leena Mörttisen, joka luennoi tänä vuonna Nordic Business Forumissa. Mörttinen on toki raskaan sarjan kansantaloustieteilijä, mutta Elinkeinoelämän keskusliiton johtajana hän on selkeästi oman etujärjestönsä edustaja, sikäli poliitikko. Ja poliitikon tapaan hän puhuikin, sillä valtaosa luennosta käsitteli Suomen ja EU:n tehtyjä poliittisia virheitä, ja neuvoja uusien virheiden välttämiseen. Ohjeet edustivat tietenkin tiukasti EK:n linjaa.

Koska seminaariin kokoontuneesta väessä iso osa oli yrittäjiä ja yritysmaailman edustajia, Mörttisen vaatimukset saivat epäilemättä laajaa kannatusta. Mutta seminaarit eivät tee poliittisia päätöksiä, vaan hallitukset ja parlamentit. Mitä koulutuksellista hyötyä Mörttisen palopuheesta seminaarilaisille oli? Sen sisältökin oli varmasti useimmille tuttu, EK:han on usein julkisuudessa, ja pitää yhteyttä jäsenistöönsä.

Poliitikoista kasvaa virkistäviä kommentaattoreita vasta poliittisen uran jälkeen, jolloin heidän ei tarvitse murehtia sanojensa uravaikutuksia. Hyvä esimerkki on entinen pääministerimme Matti Vanhanen, josta ei uran huipulla irronnut kiinnostavia lausuntoja rautakangellakaan. Nykyisin Vanhaselta jo lohkeaa rohkeita näkemyksiä, koska hänen ei tarvitse pelätä äänestäjien ja puolueen tuomiota. Seminaariyrittäjien kannalta ongelma voi olla se, että valtansa menettäneellä poliitikolla on niukasti markkina-arvoa, ellei takana ole erityisen merkittävä ura, kuten jollain Al Gorella.

Teksti: Heikki Ikonen

 

Nordic Business forum järjestettiin edellisten vuosien tapaan vuonna Jyväskylässä Nordic Business Forumin 20- 21.9. 2012 pääteemana oli kasvu. Kasvun alateemoina ovat bisneksen kasvu, henkilökohtainen kasvu ja hyvinvoinnin kasvu. Kansainvälisinä päätähtinä vuonna 2012 olivat  Virgin Groupin perustaja multimiljardööri Sir Richard Branson, kirjailija-luennoitsijatDaniel Pink ja Brian Tracy, sekä juuri TIMEn maailman 100:n vaikutusvaltaisimman listalle yltänyt valovoimainen professori Hans Rosling. lisäksi seminaarissa oli kaarti kotimaisia esiintyjiä mm. Jari Sarasvuo ja Esa Saarinen.

Nordic Business Forum 2013 -seminaarin päätähtinä nähdään mm. kirjailijat Malcolm Gladwell ja Tom Peters, Wikipedian perustaja Jimmy Wales sekä professorit Lynda Gratton ja Vijay Govindarajan. Seminaarin päätähdeksi saapuu General Electricin legendaarinen pääjohtaja Jack Welch.

Avainsanat: Heikki Ikonen, nbf, Nordic Business Forum, seminaari, puhuja, poliitikko


Kommentit

9.10.2012 9.17  Hevimies

Maailma on täynnnä roskaa josta ei kannata maksaa. Aina uudesta autosta applen tuotteisiin ja sanomalehtiin... Silti ihmiset vaan niistä maksavat.

9.10.2012 10.53  AP

Toisten mielestä toisten roska on hyvinkin arvokasta. Esim Applen tuotteet ovat olleet aina vähän aikaa aikaansa edellä ja paremman näköisiä. Jollekin se on hyvä arvo. Ja kaikki nämä tuskin ovat väärässä.
Ja jonkun uudet autotkin täytyy ostaa, muuten ei olisi käytettyjä.
Voi sanoa myös toisinpäin, että on on paljon arvokasta, josta ihmiset jättävät ostamatta kun ne maksaa. Ostavat mieluummin halpaa, joka tulee ajanmittaan poaljon kalliimmaksi.

9.10.2012 14.24  Hevimies

Applen tietokoneet käyttää vanhentunutta PC rautaa, joka maksaa 2x enemmän. Että asian on täysin päinvastoin, mutta jos ei tiedä paremmasta maksaa roskasta.

Uuden auton hinnassa on 60% roskaa.

Tuo kallis ja hyvä alkaa pikkuhiljaa olemaan menneisyyttä kun kallis tehdään samassa paikassa kuin halpakin.

9.10.2012 15.19  Pauli Vuorio

Voikohan sanoa, että käyttöarvon suhde desing arvoihin tai muut "aineettomat" arvot ovat roskaa? Arvohan muodostuu mielessämme. Hyvin harvoille asioille on olemassa absoluuttista arvoa. Yrityksille autoasia on myös vähennyksien ja käytön takia hieman toisenlainen, kuin se on vain omaisuutena kuluttajalle.

9.10.2012 19.39  Hevimies

No mitä sitten heikompi suorituskyky, suppea desing valikoima, surkea ohjelmistojen ja ulkoisten laitteiden yhteensopivuus, surkea ajuri tuki, heikko muunneltavuus, epästandardit liittännät.. ovat kuin roskaa?

Pelkkä tunne siitä että ostit parasta vaikka maksoi paljon on todella huono vastine rahalle. Kun olisit saanut paljon parempaa puolta halvemmalla.

10.10.2012 7.11  Martti

Ihan uskonto asia, sillä saman asiantuntevuuden omaavat ihmiset ovat eri mieltä. Hevimies tuskin lienee Suomen tai maailman huipuin asiantuntija. Vai miten lienee?

Mitä tulee poliitikkojen seminaariesintymiseen, niin se riipuu henkilöstä ja asiasta ja esityksestä, ei mistään muusta.

10.10.2012 9.07  Hevimies

Reilu 20v kokemus pc raudasta riittänee toteamaan näinkin simppelin asian.

10.10.2012 11.33  AP

20 v kokemus voi olla esim.20 vuotta vanha kokemus. Moni 20 vuoden kokemuksella on huonompi kuin pätevä parin vuoden kokemuksella. On meinaan nähty.
20 vuoden kokemus kahdella ja toinen eri mieltä, kumpi oikeassa?

10.10.2012 12.05  Hevimies

Tuorein IT alan työkokemus on tältä päivältä täältä töistä. Tästä ei nyt keskustelua synny kun vastapuoli on aiheesta pihalla kuin lumiukot. Kyse ei ole mielipiteestä vaan siitä faktasta että apple ei tee rautaansa itse vaan käyttää samoja komponentteja pc koneiden kanssa.

yksinkertaisemalle esimerkki on 2 autoa toinen vm2010 bmw ja toinen 2011bmw, apple on 2010 bmw josta on logo vaihdettu omppu logoon.

10.10.2012 13.15  Ihan pihalla

Onkohan rauta ainoa asia?

10.10.2012 13.22  Hevimies

Ei onko lukutaidossa puutteita?

10.10.2012 14.11  Kalamies

Poliitikot ovat ylipäätään kyseenalaisia , eivät vain kyseenalaista seminaaritäytettä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini