Blogin arkisto

Hyvää maailmanlopun jälkeistä vuosituhatta

Share |

Torstai 27.12.2012 - Heikki Ikonen


heikkiikonen.jpgMayakulttuurin kalenteria ynnäilleiden harrastelijoiden mukaan maailmanlopun piti rysähtää 21.12.2012. Maailma on ilmeisesti pysynyt pääosin sijoillaan, jos luette juttua, koska tein sen ennen h-hetkeä. Tai sitten tavaatte sepustustani taivaassa. Sitä en totisesti toivo, koska silloin ilmeisesti työelämä jatkuu entisen kaltaisena rajan takana. Yrittäjän luonteisena vapaana ammatinharjoittajana olen toki tottunut ajatukseen läpi elämän kestävästä työurasta, mutten sentään iäisyyden.

Eivät mayat niin tyhmiä olleet kuin äkkipäätä vaikuttaa. Todellisten asiantuntijoiden mukaan kyseinen päivä vastaa heidän kalenterissaan meikäläistä vuosituhannen vaihdetta. Iso tapahtuma numeroiden valossa, muttei kummempaa. Maailmanlopun ennusteille on kuitenkin loputon kysyntä – ilmeisesti maailman tappiin. Joku niistä tietysti ennen pitkää osuu, mutta veikkaan, ettei yksikään ihmispolo ole tuomiopäivää todistamassa.

Kyllä tällainen tapahtuma minutkin aina säikäyttää – ei maailmanlopun vuoksi, vaan massapsykologian voiman. On pelottavaa, kuin herkästi täysillä kansalaisoikeuksilla varustetut aikuiset hurahtavat milloin mistäkin hatusta tempaistuihin hullutuksiin. Eikä flunssan vauhdilla leviävään tautiin auta mikään järkipuhe tai todisteiden vuori.

Maailmanlopun kulttuurit ovat johtaneet ajoittain karmeuksiin. Amerikkalaisen uskonlahkon Kansan Temppelin liki tuhat jäsentä teki 1978 joukkoitsemurhan, joukossaan paljon lapsiperheitä. Kansan Temppeli ei edes aloittanut toimintaansa maailmanlopun synkistelyllä, vaan päätyi siihen vakavasti häiriintyneen johtajansa Jim Jonesin mukana. Vain muutamat lahkolaiset kyseenalaistivat messiaansa vuosien mittaan aina pahemmaksi käyneet harhat. Vaikka mayojen väärintulkitsijat eivät ole ajautuneet yhtä traagisiin tekoihin, on tässäkin pienoiskultissa samat ainekset: mielivaltaisen uskomuksen sokea seuraaminen vailla järjellisen perusteen hiventä.

Usko tekee ihmeitä, sanotaan. Voi sananlasku pitää joskus paikkansa myönteisessäkin mielessä, mutta valitettavan usein se tarkoittaa kriittisen älyn ja suhteidentajun kadottamista. Helpointa ne on menettää syvällä yhteisön keskellä, olkoot sen uskomukset miten mielipuolisia tahansa. Omassa porukassa pysyminen on ihmisen tarpeista voimallisimpia.

Hyvää tervettä järkeä, henkistä itsenäisyyttä ja sosiaalista paineensietokykyä tällekin mayojen vuosituhannelle.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, maailmanloppu, usko, uskomus, terve järki,


Kommentit

27.12.2012 15.19  kp

Niin tyhmää ajatusta ei ole ettei sen perään lennä lauma idiootteja, ja joku viisas sillä rahasta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini