Blogin arkisto

Terve elinkeino ei tukea kaipaa

Share |

Torstai 3.1.2013 - Heikki Ikonen


heikkiikonen.jpgElinkeinoelämän ja palkansaajajärjestöjen kellokkaat kiehuvat kiukusta, kun Turussa toimiva telakka STX Finland ei saanut kaipaamaansa 50 miljoonan lainaa, ja jättiristeilijän tilaus lipsahti Ranskaan yhtiön sisartelakalle. Valtion liki 30 miljoonan innovaatiotuki ei riittänyt.

Miljardiluokan kaupan olisi mieluusti jokainen saanut Suomeen, mutta ei millä tahansa ehdoilla. Eräiden asiantuntijoiden mukaan veronmaksajien vastuut olisivat voineet kasvaa mainittuja lukuja paljon suuremmiksi, etenkin jos valtio olisi lähtenyt telakan osaomistajaksi yhtiön toiveiden mukaisesti.

Avainsanat: Heikki Ikonen, elinkeinoelämä, palkansaajajärjestöt, elinkeino, tuki, yritystuki, telakkateollisuus


Kommentit

3.1.2013 11.19  Kyllä maar

Samanlaisen uhkauksia telakoiden alasajosta on jo vuodelta 2010 ja aiemminkin. Kuinkaan pitkään me jaksamme tätä tukiaisten vedättämistä. HYvin pitkään näköjään, useille on aivopesut ja hämäykset mennyt hyvin kaaliin.Nämä muutama sata työpaikkaa ovat pikkuroskia Suomen mitassa. Paperitehtaista on mennyt monikertaisesti. Vieläpä ilman, että syy olisi vieritetty tällä tavoin jollekin muulle.Julkiselta sektorilta lähtee tuhansia työpaikkoja. Asiat asioina ja luvut lukuina. Näin hallituskin sen on laskenut. Riipumatta siitä oliko hallituksen päätö nyt oikea, niin tässä asiassa tyhmyys oikein todella tiivistyy.

3.1.2013 17.16  AP

Telakkateollisuudessa on ihmeellisiä sopimusjärjestelyitä, jos jo aloitettujen Turun risteilijöiden sopimuksessa on sellainen ehto, että työt voidaan keskeyttää ja siirtää puolivalmiit laivan osat jollekin muulle telakalle.

Tämäkin asia on vedetty mukaan, kun on haluttu saada menetetty risteilijätilaus ja Vapaavuori syylliseksi telakan pikaiseen alasajoon. Se olisi ollut tulossa joka tapauksessa.

Ja jotkut joilla on oma lehmä ojassa oli se oma työpaikka tai paikka ammattiliitossa ei edes viitsi ajatella asiaa, koska vain oma etu on tärkein. Siispä syyllinen on löydettävä, sillä piilottaa oman tyhmyytensä tai itsekkyytensä mukavasti.

Hei lainaatko tonnin. Jos et lainaa olet syypää itsemurhaani. Näin se menee.

10.1.2013 14.10  kp

Näin, silkkaa kiristystä, jossa yksien työpaikat nostetaan arvokkaammaksi kuin toisten. Tukirahat on otettava jostain, ja jostain ne jäävät uupumaan. Yleensä ne uupuvat pienyrityksiltä, kun verot nousee ja kulutus laskee. Mutta pienyritysten menetetyistä duuneista ei saa Yle mieleisiään juttuja, eikä SAK niiden perään kilju. Toista se on kun metalliliiton kantapeikot on pulassa.

14.1.2013 12.50  SAK ja ammattiliitot yrittävät lusmuilla omista vastuistaan

On esitetty, että Turun Telakka on lähes konkurssikypsä joka tapauksessa ja tämä on ollut tiedossa niillä joilla se voi olla jo pitkään. Valtion tuki pääomarahoituksen muodossa ei olisi auttanut mitään vaan tästä olisi tullut pohjaton kaivo. Eikä olisi auttanut mikään muukaan. Tämä on tiedetty jo etukäteen, tällä tavalla vaan saadaan syyllinen Suomen valtiosta, vaikka oikea syyllinen ongelmiin on ihan muu.Tuskin kovin moni tietää miten asia on, mutta silti kaikenmaailman silidaarisuusihmiset kommentoivat, ja vastustavat, kun pitäs työpaikat säilyttää. Ilmeisesti siis hinnalla millä hyvänsä! Miksi samaa liikehdintää ei tapahdu pk.yrityksen kohdalla, joka työllistää vaikka muutaman kymmenen ihmistä ja menossa konkkaan, miksi ei vaafita valtiota rahoittamaan. Olis paljon halvempaakin ja ilmeisen varmempaa. Mutta ei pitää huutaa silloin kun saa rahaa enemmän menemään, vaikkei tiedäkään asiasta mitään. Miksi SAK kiljuu on tosissaan siinä, että nyt olis maksettavaa liitolla enemmän kohta! Se olisi pitänyt saada koko kansan maksettavaksi, vaikka juuri sitä varten liitot ovat ottaneet jäsenmaksut.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini