Blogin arkisto

Ranska ohittaisi vaikeat päätökset devalvaatiolla

Share |

Keskiviikko 13.2.2013 - Heikki Ikonen


heikkiikonen.jpgRanskan presidentti Francoise Hollande haluaa euron kurssiin julkista sääntelyä, koska vahva euro heikentää euroalueen vientiyritysten kilpailukykyä. Saksa on ajatuksen tyrmännyt sanoen, että Ranskan on huolehdittava yritystensä kilpailukyvystä muun kuin devalvaation kautta.

Euro on vahvistunut puoli vuotta EKP:n pelastusohjelman ansiosta, mutta Hollanden vauhkoontumisen todellinen syy on euroalueen sisälle kehittynyt kilpailukykykuilu. Saksa on viime vuosina pitänyt palkkakehityksen tiukassa kurissa, ja sen hintakilpailukyky on aivan eri luokkaa kuin Ranskan – tai Italian ja Espanjan, Kreikasta puhumattakaan. Ranskassa työvoimakustannukset ovat nousseet kymmenessä vuodessa parikymmentä prosenttia, Saksassa vain kymmenen. Ranskalaisten keskiansio on pitkälti päälle kolmekymppiä tunti, selvästi enemmän kuin muissa suurissa euromaissa.

Avainsanat: Heikki Ikonen, Euro, EKP, talous, Ranska, työvoimakustannukset, työ, palkka, tuottavuus


Kommentit

14.2.2013 12:50  kp

Työvoimakustannusten karkaaminen on oma vika, ja itte se pitää ratkasta. Valuutan heikentäminen pisää vaan iflaatiota. On viheliäinen juttu tuontifirmoille ja asiakkaille. Ranskalaiset hoitakoon omat sotkunsa.

14.2.2013 13:39  Näin on

Suomessa on julkinen sektori paisunut jo monta kymmentä vuotta kulujen osta ja suhteellisten kulujen osalta, tätä rahoitetaan veroilla ja myös työn sivukuluilla, jotka ovat Suomessa yksinkertaisesti liikaa.
Tämä vaikuttaa enemmän, kuin mikään politiikka työllisyysasioihin.Enemmän kuin euro. Enemmän kuin Eu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini