Blogin arkisto

Keskustelu etenee vaiheittain - eikä ole sillisalaattia

Share |

Perjantai 16.8.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgMontako kertaa olet ollut jossain keskustelussa mukana, jonka olisi pitänyt johtaa johonkin, mutta käytännössä se ei johtanut yhtään mihinkään? Vai kävikö niin, että keskustelussa mukana olleet kyllä kertoivat jokainen oman mielipiteensä, mutta yhteistä näkemystä ei syntynyt tai edes yritetty löytää?

Puhutaanpa kehityskeskustelusta tai muusta tavoitteellisesta keskustelusta. Miten keskustelu etenee vaiheittain?

Keskustelun tulee tapahtua häiriöttömässä tilassa ilman keskeytyksiä. Esimiehen tulee irtautua läppäriltä ja olla näpräämättä puhelintaan. Tarvitaan aito läsnäolo ja keskittyminen vain kyseiseen keskusteluun.

1. AVAUS: Aluksi luodaan luottamusta ja osoitetaan mielenkiinto keskusteluun ja keskustelukumppania (tai -kumppaneita kohtaan).

2. KESKUSTELU: Esimies johtaa keskustelua kyselemällä ja kuuntelemalla. Jotkut sanovat, että tavoitteena tulisi olla esimies 20% ja alainen 80 % äänessä. Ainakin 1 suu, 2 korvaa tavoitteeseen kannattaa pyrkiä eli että alainen puhuu kaksi kolmasosaa ajasta. Kyseleminen on tärkeää ja kannattaa käyttää avoimia kysymyksiä, jotta saa tarvittavaa tietoa, eikä vain kyllä ei vastauksia. Esimiehen tulee kuunnella paneutuneesti.

3. YHTEINEN NÄKEMYS: Kun keskustelua on käyty ja hyvä dialogi syntynyt, esimies vetää keskustelusta kohti yhteistä näkemystä asiassa. Mikäli yhteistä näkemystä ei synny (niinkuin valitettavasti varsin usein käy), eivät ratkaisuvaihtoehdot tai jatkosta sopiminen johda toivottuihin tuloksiin.

4. RATKAISUVAIHTOEHDOT: Sitten pohditaan yhteisen näkemyksen pohjalta ratkaisuvaihtoehtoja. Punnitaan eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia eri kanteilta.

5. YHTEENVETO: Kun ratkaisuvaihtoehtoja on käsitelty, esimies tekee yhteenvedon ja sovitaan jatkotoimenpiteistä.

Kun on mukana keskustelussa, jonka tulisi olla tavoitteellinen ja johtaa johonkin, kannattaa rohkeasti palata 4 tai 5 kohdasta kohtaan 3 löytämään yhteistä näkemystä, mikäli sen syntymisestä ei ole varma tunne. Jos toinen (tai toiset) puhuu aidasta ja itse puhuu aidan seipäästä niin tällöin ollaan hakoteillä.

Hyvä keskustelu on antoisa kaikille keskusteluun osallistuville ja keskustelijat pysyvät aiheessa.

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, esiintyminen, esiintymistaidot, ihmissuhdetaidot, kanssakäyminen, rikastava vuorovaikutus, sosiaaliset taidot


Kommentit

16.8.2013 8.02  AP

10 000 kertaa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini