Blogin arkisto

Mitä on karisma? Sarasvuo on karismaattinen...

Share |

Perjantai 20.9.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgTunnetko jonkun ihmisen, jolla on karismaa? Mikä hänestä tekee karismaattisen? Sarasvuo on monien mielestä karismaattinen henkilö. Hän on verbaalisesti taitava, ja hänen esiintymistään voidaan luonnehtia karismaattiseksi.

Voiko olla eri tyyppistä karismaa? Kyllä voi, sillä karisma on tietyllä tavalla katsojan silmissä. Siitä huolimatta karisma on ihmisen olemuksen vaikuttavuutta ja mukaansatempaavaisuutta, ja joillakin ihmisillä se yleisesti ottaen on vahvempaa kuin toisilla.

Miten karismaa voisi luonnehtia? Se voisi olla sisäsyntyistä viehätysvoimaa, kykyä vaikuttaa muihin ihmisiin ja innostaa, uskottavuutta ja lavasäteilyä. Karismaattinen ihminen saa yleensä ihmiset puolellensa ja on luottamusta herättävä.

Parhaimmillaan karisma on kypsää ja tasapainoista suhdetta esimerkiksi omaan johtajuuteen, aitoutta olla oma itsensä ja kypsyyttä olla myös huomaavainen ja rohkea. Karismaattisella ihmisellä on tunnetta ja intohimoa tekemisessään. Hänen silmät kiiltävät, kasvot hehkuvat ja intohimo työhön pursuaa. Hän tartuttaa energiaa myös toisiin.

Läsnäolo on karisman ensiaskel. Katsekontakti ja aktiivinen (tarkkaavainen tai empaattinen) kuuntelu on luonnollista. Karismaattinen esimies voi käyttää visualisointia ja vertauskuvia sekä tarinoita viestinnän tehokeinoina. Ihminen, jolla on karismaa, on useimmiten viehätysvoimainen ja humoristinen.

Kun puhutaan karismasta ja vakuuttavuudesta, niitä tukee rauhallinen ja varma olemus (ei säntäilyä tai hötkyilyä). Ihminen, joka on varma asiastaan, pitää pään pystysuorassa, kun taas epävarmempi ja pohdiskelevampi "lookki" on olla pää kallellaan. Animaaliset äännähdykset ja korkea (kimeä) ääni antavat viitettä matalasta statuksesta. Karismaattinen ihminen näyttää itsevarmalta ja määrätietoiselta myös kävellessään, eikä haahuile ympäriinsä pyörien kuin väkkärä.

Eri tyyppisiin rooleihin liittyy erilaisia odotuksia. Myös pukeutuminen, kampaus, istuma-asento, ryhti, kävelytapa, katsekontakti, ilmeet, eleet ja hymy vaikuttavat karismaan. Äänenkäytöllä on suuri merkitys. Matala ääni on vakuuttavampi ja karismaattisempi kuin korkea ääni. Äänenpainot, tauotus, puheen nopeus ja rytmi ovat myös tärkeitä seikkoja. Näistä syistä puhelinmyyjille saatetaan antaa neuvo, että pyrkii hiukan madaltamaan ääntään ja puhumaan rauhallisesti (ylinopea puhuminen ei ole lähtökohtaisesti karismaattista).

Karismaattisia ihmisiä tarvitaan usein tiimien johtajiksi. Voimakkaan persoonan karismasta voi kuitenkin olla myös haittaa, sillä se voi tukahduttaa tiimiläisten innon osallistua keskusteluun ja tuoda mielipiteitään julki. Karisman kaksinaisuudesta on kirjoittanut Jim Collins kirjassaan Hyvästä paras.

Karismaattinen ihminen tempaa mukaansa ja saa aikaan vaikutuksia! 

Juha Ahola

vauhtipyora.fi

Avainsanat: Juha Ahola, karisma, Jari sarasvuo, karismaattinen, johtajuus, vaikutus, vaikutusvalta, johtaminen, valta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini