Blogin arkisto

Milloin harmaavarpusesta voi kasvaa kotka? Millaisten ihmisten ympäröimänä sytyt?

Share |

Perjantai 8.11.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgEthän vedä iltakahveja väärään kurkkuun, jos avaan ajatuskanavia sanaparilla "henkinen koti". Ihmisen tarvehierarkiassa varsin korkealla on tarve kokea yhteenkuuluvuutta toisten ihmisen kanssa. Ihminen haluaa kuulua johonkin yhteisöön.

Antaako tiimi?

Koetko työpaikalla kuuluvasi tiimiin, kuinka hyvin? Antaako rooli sinulle paljon? Mitä (arvoa) sinä annat toisille työyhteisössä, entäpä sidosryhmille (vaikkapa asiakkaille)? Oletko lähellä mahdollisuuksiesi täyttä mittaa ja koetko antavasi ihan parastasi?

(Nämä eivät ole retorisia kysymyksiä. Kannattaa miettiä itselleen rehellisiä vastauksia ja lisäksi sitä, että mitä pitäisi olla, että voisit antaa vielä enemmän.)

Arvot puntarissa

Millaisessa yhteisössä ihminen voi kokea mielenrauhaa ja jopa täyttymystä? Yhteisön arvot eivät voi olla ristiriidassa omien arvojen kanssa. Kun yhteisön arvot ovat sopusoinnussa omien arvojen kanssa ja yhteisö toimii hyvien tarkoitusperien eteen eli palvelee hyviä asioita, ihminen haluaa antaa yhteisölle enemmän kuin mitä olisi valmis ponnistelemaan pelkästään itsensä takia.

Nostetta yhteenkuuluvaisuudesta

Tällainen yhteisö, joka puhaltaa yhteen hiileen, on paljon enemmän kuin yhteisön jäsenet yksiöinä. Ihmisen tarkoitus tai kutsumus löytyy sieltä, missä hänen intohimo kohtaa maailman tarpeet. Näin ihminen pystyy olemaan eniten hyödyksi toisille ja luo ympäristöönsä enemmän arvoa kuin odottaa siltä saavansa takaisin. Tiimi antaa "nostetta".

Tarkoituksen löytäminen

Ihminen alkaa kasvaa kohti mahdollisuuksiensa täyttä mittaa, eikä "himmaile" puolivaloilla, kun hän löytää kutsumuksen. Joku löytää kutsumuksen työn, toinen harrastuksen tai aatteellisen yhteisön parissa, joku puolestaan perheen/läheisten parissa ja kuka mistäkin. Kutsumuksessa tärkeää on sen lisäksi, että sen kokee omaksi jutuksi, yhteys toisiin eli merkityksellisyys/tarkoitus. Moni ei edes tiedosta tarvettaan löytää työlleen merkitys nimenomaan toisten ihmisten välittömän tai välillisen palvelemisen kautta.

Täytyykö sinun (on pakko), voitko, saatko vai haluatko?

Onnettomien ihmisten täytyy

Velvollisuudentuntoiset voivat

Pärjäävät ihmiset kokevat saavansa (saa, mitä haluaa)

Vapaat ihmiset haluavat (haluaa, mitä saa = kiitollisuus)

On eri asia saada, mitä haluaa ja haluta sitä, mitä saa. Ihminen, joka saavuttaa haluamiaan asioita, voi kuitenkin uhrata tärkeitä asioita kunnianhimonsa roviolla, kun taas ihminen, joka haluaa sitä, mitä saa, osaa olla kiitollinen siitä mitä saa.

Voit tutkia ympärillä olevien ihmisten vaikutuksia sinuun ja tehdä johtopäätöksiä.

Juha Ahola

Vauhtipyora.fi

Avainsanat: Juha Ahola, asenteet, asenne, yrittäminen, motivaatio, yhteisöllisyys, tiimi, arvot, tyytyväisyys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini