Blogin arkisto

Näin yrittäjäkin voi nauttia elämästä

Share |

Torstai 19.12.2013 - Anja Kadziolka


sekuntielamaablogi.jpgVuodenajat tuovat vaihtelua kysyntään. Monia, paitsi matkailualaa, hidastaa kesälomakausi. Omalla alallani hiljaisin kausi vuodesta on heinäkuu. Silloin on hyvä itsekin pitää lomaa. Mutta kun monella työssäkäyvällä palkka juoksee myös loma-aikaan, yrittäjän täytyy varautua laskuttomaan kauteen pitkin vuotta.

Toinen hiljainen aika osuu jouluun. Ainakin puolet joulukuusta on laskettava pois, eli tienattava muulloin. Joulukuussa ei tehdä töitä, tai jos tehdään niin hyvin vähän. Paitsi jos sattuu olemaan joulupukki.

Toinen iso asia, jota täytyy miettiä, on eläke. Jos haluaa joskus saada sairaslomaa, äitiyslomaa tai vaikka sairaseläkettä, täytyy eläkettä maksaa. Se täytyy laskea osaksi kustannuksia. Nyt puhun yksinyrittäjän laskennasta. Jos työntekijöitä on, silloin onkin pakko maksaa kaikki maksut oikein. Yksinyrittäjä säätää, ja säästää omasta eläkemaksustaan.

Legendan mukaanhan yrittäjällä ei ole koskaan lomaa, juuri ja juuri saa palkkaa. En koskaan ole uskonut tähän. Yrittäjän täytyy pystyä laskemaan järkevästi niin, että lomaa voidaan pitää. Jokainen tarvitsee lomaa, ja itse ainakaan en ryhtynyt yrittäjäksi puurtaakseni itseäni kuoliaaksi. Jos eläkettä ei pysty maksamaan tai lomaa ei pysty pitämään, on yrityksessä jotain vikaa.

Yrittäjän pitää olla kurinalainen, että liiketoiminta pysyisi pystyssä. Kukaan ei tule potkimaan töihin, ellei itse sitä tee. Mutta kohtuus kaikessa. On pysyttävä kurinalaisena myös toiseen suuntaan. Kun kohtuus on saavutettu, ei pidä ahnehtia liikaa, vaan nauttia elämästä.

Anja Kadziolka

Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti.

Lue alkuperäinen kirjoitus ja kirjoittajan blogia Sekuntielämää tästä.

Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäminen, naisyrittäjät, kohtuus, asenne


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini