Blogin arkisto

Mitä jos olisit kone?

Torstai 26.12.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgJoskus, kun on paljon tekemistä, voi käydä niin, että unohtaa itsensä. Yrittäessään tehostaa toimintaansa "Mind over body" -menetelmällä ei aina käy niin kuin oli ajatus. Henkisillä voimilla voi buustata suorituskykyä mutta myös musertaa fyysiset voimansa. Kun puskee viimeiseen asti, vaatii itsensä kokoaminen pidemmän ajan.

Vältä ylikuumeneminen ja huolla itseäsi!

Mitä siis, jos ajattelisit olevasi kone, joka ylikuumenee, jos sille ei anna aikaa jäähtyä? Kone, joka tarvitsee öljyämistä, huoltoa ja päivitystä aina silloin tällöin. Jos ajattelisit itseäsi laitteena, joka vain vaatii nämä jutut. Tekisikö se säännöllisestä huoltotyöstä helpompaa? Jos huoltotyöt laiminlyö, voi kone mennä rikki ja huoltotoimenpiteiden sijasta joutuu korjaustöihin. Muista, sinä olet oma huoltomiehesi ja sinun itsesi pitää huolehtia siitä, että polttoainetta lisätään ja käyttömuistia tyhjennetään ajallaan!

Huolto-ohjeet vaihtelevat yksilöllisesti, tässä lista siitä, mitä itse kirjasin ohjeisiini.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäminen, naisyrittäjät, asenne, asenteet, jaksaminen

Näin yrittäjäkin voi nauttia elämästä

Torstai 19.12.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgVuodenajat tuovat vaihtelua kysyntään. Monia, paitsi matkailualaa, hidastaa kesälomakausi. Omalla alallani hiljaisin kausi vuodesta on heinäkuu. Silloin on hyvä itsekin pitää lomaa. Mutta kun monella työssäkäyvällä palkka juoksee myös loma-aikaan, yrittäjän täytyy varautua laskuttomaan kauteen pitkin vuotta.

Toinen hiljainen aika osuu jouluun. Ainakin puolet joulukuusta on laskettava pois, eli tienattava muulloin. Joulukuussa ei tehdä töitä, tai jos tehdään niin hyvin vähän. Paitsi jos sattuu olemaan joulupukki.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäminen, naisyrittäjät, kohtuus, asenne

Eroon kiltteydestä, kymmenen vinkkiä

Torstai 12.12.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgOletko lukenut kirjan Kiltti tyttö ei pääse pomoksi. 101 tapaa hävitä miehelle? (Hieman provosoiva käännös kirjan alkuperäisestä nimestä "101 unconscious mistakes women make that sabotage their careers") Se on Lois P. Frankelin kirjoittama opas siihen, miten erilaisista käyttäytymismalleista voi päästä eroon. Käyttäytymismalleista, joiden vuoksi naiset eivät etene urallaan. Se kertoo, mitä ei pidä tehdä, jos haluaa tulla otetuksi tosissaan liike-elämässä. Asioita, joita ei tule ajatelleeksi. Kirja on tarkoitettu työssäkäyville, mutta on pätevä jokaiselle, joka työskentelee liike-elämässä, myös yrittäjille. Kuten minulle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, kiltteys, asenne, yrityselämä

Olen oikeasti downshiftaaja

Torstai 5.12.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgKesällä Helsingin Yrittäjänaiset järjestivät yhdistyksen tapaamisen Suomenlinnassa. Keskustelimme siitä, miten meistä tuli yrittäjiä ja miten yrittäjinä oikeastaan onkin aivan erilaisia ihmisiä. Yrittäjälle ei ole yhtä oikeaa muottia.

Oletko downshiftaaja vai voiton maksimoija?

Bisnestä tehdään, jotta tienattaisiin rahaa. Joillekin voiton maksimointi on kuitenkin päätarkoitus, johon pyritään keinolla millä hyvänsä. Toisille taas riittää oman toimeentulon ansaitseminen tekemällä sitä, mistä nauttii. Joillekin yrittäminen on keino menestyä taloudellisesti mahdollisimman pitkälle, kun toisille se on downshiftaamista työelämän oravanpyörästä. Ääripäitä löytyy, mutta myös kaikkea niiden väliltä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäminen, naisyrittäjät, motivaatio, downshiftaus

Anna minä mokaan puolestasi

Torstai 28.11.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgOlin videokuvattavana tuttavallani. Tavoitteena oli tehdä käyntikorttivideo minusta ja yrityksestäni. Tässä pari vinkkiä, mitä kannattaa tehdä, ja mitä ei.

1. Aloita nukkumalla hyvät yöunet. (Äidille vaikeaa, ehkä mahdotonta)

2. Kerää energiaa ja itsevarmuutta vaikka kuuntelemalla energistä musiikkia ja juomalla lisää kahvia.

3. Istuessa on vaikea olla suorana jotta ääni kulkisi puhtaasti ja voimakkaasti, joten parempi ehkä puhua seisten.

4. Mieti myös, missä asennossa voit välttää kaksoisleuka-efektin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, esiintyminen, käyntikortti, yrittäminen, naisyrittäjät, esittelyvideo

Yrittäjän äitiys, osa II

Torstai 21.11.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgMiten yrittäjä-äiti sitten selviää äitiyslomalta takaisin kovaan bisnesmaailmaan? Kun vuoden (tai vuosien) verran on vaihtanut vaippoja, halinut pikkuisia pehmoisia tuhisijoita, pyyhkinyt puklua paidaltaan, rakastanut, hellinyt ja valvonut, miten siirrytään suorittamaan ja kasvattamaan yritystoimintaa? Miten yhtäkkiä saa edes paitansa pysymään suorassa, hiukset ojossa ja ajatukset kasassa?

Vastaus 1. Hyvin. Ainakin osittain. Itselläni oli jo pitkään muhinut mielessä ideoita ja visioita siitä, mitä kaikkea tulen tekemään. Kun sai oikeaa työaikaa, ilman että lapset kiskovat paidanhelmassa tai huutavat pihalla, oli vapauden tunne lähes riehaannuttava. Vihdoin saan olla yksin ajatusteni kanssa ja todella edistää asioita!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäminen, äitiys, naisyrittäjät, verkostoituminen, yritystuet, jaksaminen

Yrittäjän äitiys, osa I

Torstai 14.11.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgÄitienpäivän aikaan olin Helsingin Yrittäjänaisten aamukahveilla puhumassa yrittäjän äitiydestä. Tämä aihe onkin nyt kovasti kartalla, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Milli Lahtinen. Puhuimme monesta äitiyteen liittyvästä asiasta, yrittäjän näkökulmasta tietysti.

Yleisin naisten yrityksen perustamisikä on 47 vuotta. Ja varmasti syystä. Silloin lapset ovat usein jo muuttaneet pois kotoa, asuntolainoja on maksettu jo jonkin aikaa ja ammatillinen varmuus on kasvanut. Nykyään kuitenkin myös nuoremmat suunnittelevat yrityksen perustamista, muistan jonkun kommentoineen keskustelussa. Kuitenkin uskon, että juuri kysymykset oman yrityksen ja äitiyden yhdistelmästä arveluttavat nuoria naisia. Moni hakee äitiyslomalle turvaa vakituisesta työpaikasta. Mutta kuinka yrittäjän käy äitiyslomalla?

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, äitiysloma, vauva-aika

Piinaavat ideat

Torstai 7.11.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgKoska tänään on suhteellisen aivoton olo, päätin googlata jotain kirjoitettavaa. (Rehellisyys ennen kaikkea.) Googlasin "entrepreneur" ja aloin lukea mitä Wikipedia aiheesta kertoo.

Wikipediassa listataan kolme yrittäjätyyppiä: sosiaalinen yrittäjä, sarjayrittäjä ja elämäntapayrittäjä. Sosiaalinen yrittäjä haluaa parantaa maailmaa teoillaan ja motivoituu enemmän aatteesta kuin rahasta, sarjayrittäjä keksii jatkuvasti uusia bisnesideoita ja elämäntapayrittäjä haluaa tehdä harrastuksesta elinkeinon sekä haluaa enemmän vapautta ja aikaa perhe-elämälle. Siis todella pelkistetysti ja vapaasti käännettynä.

Samaistun näistä yrittäjätyypeistä jokaiseen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, yritysidea, ideat

Näin pääset tavoitteisiisi

Torstai 31.10.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgLähes jokainen tuntemani yrittäjä on joko juuri nyt tai jossain vaiheessa elämäänsä ollut keskellä liian paljoa. Yrittäjänä kun helposti yrittää liikaa. Ja kun keksii uusia juttuja, niin sitten pitää yrittää vaan lisää. Vaikka moni asia on pieni, niin monesta pienestä asiasta tulee suuri.

Kun kokonaisuus ei pysy enää hanskassa, mietitään mitä voisi tiputtaa pois. Tulee luopumisen tuska, kun kaikki tuntuu yhtälailla tärkeältä. Sinnikkäälle yrittäjälle luopuminen on vaikeaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että luopuminen ei ole luovuttamista. Vaikeinta on se, jos yrittää ja yrittää monessa eri paikassa eikä koskaan tunnu siltä, että saisi asioita eteenpäin.

Moni miettii myös (vielä yli kolmikymppisenä) mitä haluaakaan elämältään, tämä tekniikka sopii myös siihen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, tavoitteet

Yksinkertaista yrittäjämatikkaa - viisi vinkkiä

Torstai 24.10.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgPalveluyrityksen hinnoittelu ei mene tavallisten tuntiliksojen mukaan. Huomioon täytyy ottaa niin eläkemaksut kuin loma-ajat. Periaatteessa vuoden palkat täytyy kattaa yhdeksässä kuukaudessa. Tässä viisi vinkkiä yrittäjän hinnoitteluun. Niin sanottua yrittäjämatikkaa.

1. Laske palkkakuluihin mukaan YEL, josta määräytyy eläkkeesi, mutta myös sairaspäiväraha. Yel kannattaa laskea sen mukaan, mitä mahdollisesti pitkittyneellä sairaslomalla tarvitset kulujesi, kuten asuntolainan ja ruoan kattamiseksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, hinnoittelu, laskutus, naisyrittäjät, yrittäminen

Yrittäjälle mahdotonkin on mahdollista

Torstai 17.10.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgVälillä päässä on yhtä aikaa niin monta ajatusta, että ei voi tehdä muuta kuin tuijottaa eteensä ja komentaa ajatuksia paikoilleen. Elämä on niin jännittävää ja mahdollisuudet rajattomat.

Kun yrittäjänä on vapaus tehdä mitä vain, ei välillä tiedä mihin suuntaan säntäilisi. Ja kun yhdistelmä on tämä; herätys neljän jälkeen, tehokasta ja innostavaa verkostoitumista, uusien ajatusten kehittelyä ja liikaa kahvia, pää räjähtää ajatuksista puolen päivän aikaan. Virikkeitä on siis enemmän kuin väsyneet aivot ehtivät käsittelemään. Mutta innostus on kova.

Viime aikoina olen huomannut, että en ehkä tarvitsekaan niin paljon kaikkea: unta, ruokaa, lepoa tai liikuntaa. Olen kone.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, into

Miksi joskus kannattaa maksaa?

Torstai 10.10.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgJoillain aloilla hintakilpailu on niin kovaa, että yrittäjä joutuu myymään palveluitaan lähes nollatuotolla. Usein tilanne johtuu siitä, että jokin suuri kilpailija on kehittänyt halvan tavan tuottaa palveluita. Tarkoittaa: on löytänyt alihankkijan, joka tekee töitä lähes (tai täysin) orjatyönä. Kun iso yritys polkee hintoja, jää moni pieni jalkoihin.

Yrittäjän motivaatio

Eräs yhteistyökumppanini kerran sanoi, että hän haluaa maksaa alihankkijoilleen hyvin siksi, että heidän motivaationsa juuri hänen toimeksiantoonsa pysyisi korkeana. Näin alihankkija sitoutuu työhön ja häneltä saadaan täysi panos ja erinomainen tulos. Olen monesti miettinyt, miten viisaasti tämä oli sanottu.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, motivaatio, hinnoittelu

Taivas ja helvetti, yllättävän innostava

Torstai 3.10.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgSain vihdoin luettua loppuun Taivas ja Helvetti -kirjan. Kirjan nimi on osuva, sillä sitähän tämä on. Kirja on kulkenut mukanani koko kesän jokaisella automatkalla, leikkipuistossa ja rantareissulla. Monesti en sitä ehtinyt avaamaan, ja toisaalta kun ehdin, sen jutut ovat sopivan lyhyitä myös yrittäjä-äidin sekuntiaikatauluun: yhden tarinan ehtii lukea yhdeltä istumalta. Ja tarina kerrallaan nautittuna kirja onkin parempi.

Erityisesti Sarasvuon ja Aulis Kärkkäisen tarinoiden jälkeen piti hetki hengähtää. Sarasvuon rehellisyys pysäytti. Auliksen Timo pojan kuolema järkytti ja sai äiti-ihmisen itkemään. Täytyy tunnustaa, että luulin muiden menestyksestä lukemisen ärsyttävän, aiheuttavan kateutta, mutta toisin kävi. Inspiroiduin, sain uusia ajatuksia, päätin ajatella suuremmin ja olla rohkeampi. Kiitos siitä kirjoittajille ja tarinansa jakaneille.

Vaikka jaan kanssanne kaiken, luulen että pari juttua on jäänyt sanomatta. Tämä on minun taivas ja minun helvettini.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Anja Kadziolka, Taivas ja Helvetti, Jari Sarasvuo, Aulis Kärkkäinen, naisyrittäjät, yrittäminen, motivaatio

Yrittäjän pokka pitää

Torstai 26.9.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgHyvä puoli yrittämisessä on se, että on vapaus myös sanoa ei. Ihan kaikkeen ei kannata suostua. Jos asiakkaalla on liian kovat ehdot ja tiedät, että niiden täyttäminen aiheuttaa stressin, ei ole pakko allekirjoittaa. Etenkin, jos edessä on jatkuva ja pitkäaikainen asiakkuus. Sopimusneuvotteluissa pitää olla itsevarma ja tietää, missä oma raja menee.

Yrittäjänä on myös vapaus jatkuvasti etsiä uusia kannattavampia ja mukavampia asiakkaita. Sillä totuushan on se, että mukaville ihmisille on vaan mukava tehdä töitä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, sopimukset

Aikaa ei voi hallita, tekemisiään voi

Torstai 19.9.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgKun työt alkavat kesän jälkeen taas toden teolla ja mielessä on tuhat ja yksi ideaa, jotka pitäisi toteuttaa, täytyy vähän priorisoida. Mitä paremmin töitä pystyy aikatauluttamaan, sitä paremmin kaiken muistaa tehdä.

Itse yritän saada hommat hanskaan näin:

1. Listaan päivän asiat järjestyksessä "hoida ainakin nämä" listan kärkipäässä. Tärkeimpiä asioita ovat talouteen ja asiakashankintaan liittyvät jutut.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, organisointi, naisyrittäjät, ajankäyttö

Ota lopputili!

Torstai 12.9.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgMiten monen olenkaan viime aikoina kuullut sanovan, kuinka työnantaja imee heistä kaikki mehut ja kuinka mikään ei riitä pomolle! Moni on ahdistunut ja masentunut, jotkut käyvät töissä jopa vain mielialalääkkeiden voimin.

Ahdistaako?

Useimmalle ihmiselle on tärkeää, minkälaista jälkeä työssään tekee. Jos töitä on liikaa eikä niitä ehdi tehdä kunnolla, tulee ahdistus. Turhautuminen voi johtaa loppuun palamiseen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, loppuun palaminen, uupumus