Blogin arkisto

Mitä jos olisit kone?

Share |

Torstai 26.12.2013 - Anja Kadziolka


sekuntielamaablogi.jpgJoskus, kun on paljon tekemistä, voi käydä niin, että unohtaa itsensä. Yrittäessään tehostaa toimintaansa "Mind over body" -menetelmällä ei aina käy niin kuin oli ajatus. Henkisillä voimilla voi buustata suorituskykyä mutta myös musertaa fyysiset voimansa. Kun puskee viimeiseen asti, vaatii itsensä kokoaminen pidemmän ajan.

Vältä ylikuumeneminen ja huolla itseäsi!

Mitä siis, jos ajattelisit olevasi kone, joka ylikuumenee, jos sille ei anna aikaa jäähtyä? Kone, joka tarvitsee öljyämistä, huoltoa ja päivitystä aina silloin tällöin. Jos ajattelisit itseäsi laitteena, joka vain vaatii nämä jutut. Tekisikö se säännöllisestä huoltotyöstä helpompaa? Jos huoltotyöt laiminlyö, voi kone mennä rikki ja huoltotoimenpiteiden sijasta joutuu korjaustöihin. Muista, sinä olet oma huoltomiehesi ja sinun itsesi pitää huolehtia siitä, että polttoainetta lisätään ja käyttömuistia tyhjennetään ajallaan!

Huolto-ohjeet vaihtelevat yksilöllisesti, tässä lista siitä, mitä itse kirjasin ohjeisiini.

1. HUOLTO: Rakkautta, eli aikaa omien kullannuppujen kanssa. Kaikki sanovat, että lapset ovat pieniä vain lyhyen aikaa, ja tottahan se on. Haliminen helpottaa kumpaankin suuntaan. Lasten lisäksi rakkautta saa puolisolta, mutta sitäkään ei saa pitää itsestään selvyytenä. Kun hoidetaan pieniä lapsia, saattaa parisuhde jäädä "väliajalle". Jotta väliajasta ei tulisi loppuikä, on parisuhteelle annettava aikansa. Koneeni tarvitsee siis huoltoaikaa niin lasten kuin miehenkin kanssa.

2. VOIMANLÄHDE: Polttoainetta, eli terveellistä ruokaa säännöllisesti nautittuna. Olen aina ollut sitä mieltä, että iltapäivällä pitäisi saada välipalaa. Kello kahden kahvitauolla täytyy syödä jotain, että koneen voimat eivät ehdy. Jos koneen veto loppuu, on lasten päiväkodista hakemisen hässäkkä kahta kauheampi. Lasten nälän lisäksi täytyy kestää myös omien voimien ehtyminen. Ruokaa koneelle pitäisi tarjota siis aamulla, lounasaikaan, iltapäivällä, työpäivän jälkeen ja sitten jotain vielä ennen nukkumaanmenoa. Paljon kone ei kerralla tarvitse, mutta monta kertaa päivässä. Yrittäjyys pitäisi auttaa tämän onnistumisessa. (Sanoo hän joka missasi useamman kuin yhden lounaan viime viikolla…)

Ruokailut pitää suunnitella etukäteen ja kirjata kalenteriin, "missä syön ja mitä", kuten palaverit, työjärjestys ja moni muukin asia!

3. VIRRAT POIS: Lepoa, eli kahdeksan tunnin yöunet jos vaan mahdollista. Jos tätä konetta ei sammuta silloin tällöin, puskee savu ulos korvista. Pienten lasten äidille lepo on luksusta, varsinkin jos lapset yhä valvottavat öisin. Silloin olisi hyvä jos vaikka päivän aikana voisi ottaa pienet tirsat. Lepo tarkoittaa myös hetken rauhaa kelata asioita mielessään. Jos viikon aikana on tapahtunut tuhat ja yksi jännää juttua, menee aivoilla koko viikonloppu niiden työstämiseen. Joskus tämän koneen piuhat ovat piiiiitkät ja prosessointi kestää. Siksi viikonloppuja tarvitaan, eikä niiden aikana kuulu tehdä töitä.

4. BUUTTAAMINEN: "Work hard, play hard", eli koska puskemme rankat viikot töitä, pitäisi sen edestä päästä irrottelemaan. Liikunta, extreme-lajit tai kulttuuri ja taide sekä itsensä ilmaiseminen esimerkiksi laulamalla tai tanssimalla, tuovat hyvän vastapainon yrittäjän elämään. Nollata täytyy aina välillä. Otetaan mallia lapsista ja riehutaan kunnes kaadutaan. Koneen on hyvä seota silloin tällöin, sitten voi taas toimia tasatahdilla.

5. PÄIVITTÄMINEN: Ystävät. Elintärkeät ystävät. Ystävien tapaaminen on kuin terapiaa, sosiaalinen elämä lääkettä yksin puurtamiselle. On todella tärkeää päästä pulputtamaan ulos kaikki mielen pohjalla hautovat asiat ja päivittämään tietonsa siitä, miten muiden elämä sujuu. Vertaistuki on verrattoman tärkeää ja kikattelu virkistää koneen kuin koneen.

6. RESURSSIENHALLINTA: Kun koneen eri osat ovat järjestyksessä ja muisti ei ole täynnä, on työskentely nopeaa ja joustavaa. Kun pään sisällön saa purettua oikeisiin paikkoihin: kalenteriin, tavoitelistaan tai to-do-listalle, vapautuu kapasiteettia muille puuhille. Järjestyksessä pitäisi olla myös koti, tavaroilla paikat ja jääkaapissa ruokaa. Miten tähän päästään? Mietitään sitä jatkossa.

Viikonloppuna yritin tehdä näitä kaikkia huoltotoimenpiteitä. Ihan täydellisesti en onnistunut, sillä tietysti lapset heräilivät yöllä, mutta luulen, että aika moni näistä toteutui jollain tavalla.

Miten sinun koneesi pysyy kunnossa? Oletko kirjoittanut ylös omat käyttöohjeesi? Ehkä kirjoittaminen ei olekaan ongelma, vaan ohjeiden lukeminen ja noudattaminen. Tähän, kuten moneen muuhunkin asiaan vaaditaan kurinalaisuutta. Itse taidan olla aika kuriton, mutta yritän kurittaa itseäni. Ja keksiä hyviä kikkoja, joiden avulla onnistuisin.

Anja Kadziolka

Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti.

Lue alkuperäinen kirjoitus ja kirjoittajan blogia Sekuntielämää tästä.

Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäminen, naisyrittäjät, asenne, asenteet, jaksaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini