Blogin arkisto

Yksinkertaista yrittäjämatikkaa - viisi vinkkiä

Share |

Torstai 24.10.2013 - Anja Kadziolka


sekuntielamaablogi.jpgPalveluyrityksen hinnoittelu ei mene tavallisten tuntiliksojen mukaan. Huomioon täytyy ottaa niin eläkemaksut kuin loma-ajat. Periaatteessa vuoden palkat täytyy kattaa yhdeksässä kuukaudessa. Tässä viisi vinkkiä yrittäjän hinnoitteluun. Niin sanottua yrittäjämatikkaa.

1. Laske palkkakuluihin mukaan YEL, josta määräytyy eläkkeesi, mutta myös sairaspäiväraha. Yel kannattaa laskea sen mukaan, mitä mahdollisesti pitkittyneellä sairaslomalla tarvitset kulujesi, kuten asuntolainan ja ruoan kattamiseksi.

2. Laske palkkakulut niin, että yhdeksässä kuukaudessa täytyy tienata kahdentoista kuukauden palkka. Vaikka et lomailisikaan kolmea kuukautta, on yritystoiminnassa hiljaisia kausia, toiminnasta riippuen. Kesällä voi helposti mennä pari kuukautta hiljaa, ja kuukausi vuodenvaihteessa.

3. Kerää yrityksen tilille säästöön kolmen kuukauden kuluja vastaava summa. Pahan päivän varalle.

4. Laske, miten monta tuntia päivässä pystyt tekemään laskutettavaa työtä. Realismia on, että puolet. Puolet ajasta menee omaan markkinointiin, myyntiin ja hallinnollisiin tehtäviin kuten laskuttamiseen ja laskujen maksamiseen.

5. Kirjanpitäjäni mukaan yritykset näkevät alv:n suurimpana kulunaan. Väärin. Arvonlisävero ei ole kulu, se tulee kyllä yrityksesi tilille asiakkaalta ja maksat sen verottajalle ajallaan, mutta ajattele asia niin, että tuo raha ei ikinä sinun ollutkaan, se vain vierailee tililläsi. Älä mene siihen halpaan, että maksat alv:tä vain kerran vuodessa tai kaksi, miten se pienillä yrityksillä menikään. Itse olen huomannut, että on parempi jos alv maksetaan joka kuukausi. Näin ei synny harhakuvitelmaa siitä, että rahat, jotka yrityksesi tilillä ovat, olisivat sinun.

Näin se siis toimii:

Jos haluat nostaa yrityksestäsi 2 500 euroa palkkaa kuukaudessa, maksaa 500 euroa yeliä ja 500 euroa muita kuluja, on kuluja yhteensä 3 500 euroa kuussa. Näin siis yhdeksän kuukauden aikana sinun tulisi tienata 12 x 3 500 euroa, eli 42 000 euroa, joka yhdeksällä jaettuna tekee pyöreästi 4 700 euroa kuukaudessa.

Jos siis teet laskutettavaa työtä 4 tuntia päivässä, 20 päivää kuukaudessa, sinun pitäisi laskuttaa työstäsi noin 60 euroa tunti. Mutta jos haluat enemmän palkkaa, tai kerätä rahoitusta kehitystyöhön tai sinulla on suuremmat toiminnan kulut, kuin 500 euroa, laskutus pitää olla enemmän. Tässä vain kaava realistisen tuntipalkan laskemiseen.

Asiakkaat haluavat aina maksaa vähemmän, kuin mitä pyydät. Näin on ollut aina. Itsekin valitset varmasti omaa taloa rakentaessasi halvimman putkimiehen, sähkömiehen tai kaivuuyrityksen, eikö niin? Pidä kuitenkin kiinni hinnoistasi, laskelmiesi mukaisesti. Olenpa kuullut tarinan myös yrittäjästä, joka alihinnoitteli itsensä ulos tarjouskilpailusta. Liian alhaiset hinnat vaikuttavat myös mielikuvaan laadusta.

Jos tilaajana pidät työn toimittajasta ja haluat jatkaa hänen kanssaan yhteistyötä, ei kannata liikaa tinkiä hinnoista. Jos poljet hintoja, voi olla, että yritys ei ole paikalla enää seuraavana päivänä. Palveluyrittäjän täytyy miettiä myös muita ansaintakeinoja, esimerkiksi jonkin oheistuotteen valmistamista, brandin rakentamista tai miten asiakkaalle voisi tarjota lisäarvoa palveluun.

Kun hinnoittelu on kohdallaan, palkka oikealla tasolla ja sairaspäivärahoituskin kunnossa, voi yrittäjä ottaa rennosti. Oikealla yrittäjämatikalla tavoitteet ovat kohdallaan ja yritys ja yrittäjä voivat hyvin.

Anja Kadziolka

Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti.

Lue alkuperäinen kirjoitus ja kirjoittajan blogia Sekuntielämää tästä.

Avainsanat: Anja Kadziolka, hinnoittelu, laskutus, naisyrittäjät, yrittäminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini