Blogin arkisto

Kirppusirkusta

Share |

Tiistai 1.7.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgLueskelin tuossa jälleen kerran Ajattelun ammattilaista. Tällä kertaa aiheen oli kirppusirkus. Teksti oli lyhyt ja iskevä. Eli siinä kerrottiin kuinka kirpun hypyn pituutta voi säädellä. Eli laittamalla kirput laatikkoon, niin ne säätävät hypyn lyhyemmäksi. Ja vaikka kansi otettaisiin pois, niin hyppy ei pitene.

Kuinkahan monessa yrityksessä ylläpidetään samanlaista kirppusirkusta. Laitetaan työntekijät laatikkoon ja rajoitetaan luovuutta ja kehittämistä vain siksi, että alaisten ei kuulu ajatella vaan toimia annettujen ohjeiden mukaan.

Katsoppa onko teilläkin oma kirppusirkus. Sellainen jossa luovuutta rajoitetaan ja ihmiset laitetaan omiin laatikoihinsa. Ja laatikoiden kansi kiinni, ettei pääse vahingossakaan tekemään muuta kuin sitä mitä päällikkö sallii. Jos on niin mieti miten paljon asiantuntijuutta tuhlataan tälläkin tavoin.

Prosesseja kehitään ylhäältä alaspäin mahtikäskyjen mukaan ja jos joku uskaltaa uhmata pomon mahtikäskyjä, niin silloin ei kunnian kukko laula. Alaisen tehtävän ei ole kehittää omaa työtään vaan hänen pitää noudattaa aina annettuja ohjeita.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

 

Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, kirppusirkus, rajoittaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini