Blogin arkisto

17 vinkkiä verkostoitumiseen

Share |

Keskiviikko 16.7.2014 - Anja Kadziolka


papukaijat.jpg

Eilen kävin Helsingin nuorten yrittäjien (Hyny) ”verkkareissa” eli verkostoitumisbileissä. Täytyy tunnustaa, että siitä on pitkä aika, kun viimeksi olen aktiivisesti verkostoitunut. Lähdin tilaisuuteen uteliaana ja avoimin mielin. Ilman sen suurempia tavoitteita, kuin rentoutua, nähdä tuttuja ja toivoen löytäväni uusia tuttuja.

Joskus ajattelin, että verkostoitumistilaisuuksissa pitäisi olla myyvä, heittää ytimekkäitä hissipuheita ja markkinoida itseään tehokkaasti. Pyrin kertomaan itsestäni niin monelle kuin ehdin ja jakaa niin monta käyntikorttia kuin pystyin. Toiveena oli löytää uusia asiakkaita, olla tehokas, aktiivinen, myyvä.

Nykyään otan rennommin. En odota löytäväni uusia asiakkaita, mutta en toki pistä pahakseni jos niin kuitenkin käy. Kaikista eniten toivon, että löytäisin hengenheimolaisia, sellaisia yrittäjiä, joiden kanssa voi ilman odotuksia ja vaatimuksia vaihtaa ajatuksia ja ideoita. Joita minä voin auttaa ja joilta ehkä itse saan jotain uutta tietoa ja opin jotain uutta.

Tässä vinkkini tuoreelle verkostujalle.

Ennen verkostoitumistilaisuutta

1. Mieti, minkälaista verkostoa haluat rakentaa. Etsitkö yhteistyökumppaneita, asiakkaita, alihankkijoita, kumppania, tukiverkostoa, ystäviä, lounasseuraa..? Mitä haluat verkostoltasi?

2. Mieti, miten esittelet itsesi, kun sinulta kysytään mitä sinä teet ja minkälainen yritys sinulla on. Voit kirjoittaa itsellesi hyvän hissipuheen, mutta varo ettet kuulosta kävelevältä mainokselta. Jos tilaisuudessa esittäydytään koko joukon edessä, silloin on hyvä valmistella iskevä hissipuhe.

3. Tarkista, että sinulla on riittävästi käyntikortteja ja että niistä tulee selkeästi ilmi se, kuka olet ja mitä teet. En suosittele pelkkää qr-koodia käyntikortissa, sillä ihmiset haluavat nähdä siinä paikassa kuka olet. Verkostoitumistilaisuudet ovat usein meluisia, ja auttaa paljon, jos pystyt esittämään jotain paperilla. Mieti myös, olisiko hyvä, jos tekisit pienen esitteen asiasta, jonka haluat tehdä selväksi tilaisuudessa.

4. Tutustu etukäteen tilaisuuden osallistujiin, jos pystyt jostain näkemään osallistujaluettelon.

Verkostoituminen tilaisuudessa

1. Pukeudu tilaisuuteen sopivalla tavalla ja niin, että viestit itsestäsi sitä mitä haluat viestiä. Oletko rento, asiallinen, virallinen..?

2. Saavu paikalle ajoissa, niin pääset tutustumaan rauhassa paikkaan ja muutamiin muihin ajoissa saapuneisiin.

3. Ole avoin katsekontakteille, yritä näyttää siltä, että sinulle voi tulla juttelemaan. Ole aloitteellinen. Harmittavan usein verkostoitumistilaisuuksissa näkee ihmisiä, jotka välttävät katsetta ja seisovat yksin pitkästyneen näköisinä seinän vierellä. Kiinnitä siis huomiota elekieleesi.

4. Ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä toinen tekee. Yritä metelistä ja ihmismäärästä huolimatta keskittyä siihen, mitä hän kertoo. Älä pelkää, että hän yrittää myydä sinulle jotain. Se saa sinut näyttämään epäilevältä ja varuillaan olevalta.

5. Jakele rohkeasti ja aidosti kohteliaisuuksia ja kehuja. Jos nämä eivät tule luontevasti, älä teeskentele. Ihmiset tunnistavat kyllä, kun joku ei ole aito. Käyttäytymisestäsi näkee, arvostatko toista osapuolta vai et, joten keskity löytämään hänestä hyviä puolia.

6. Älä odota liikaa keskustelulta, keskity tutustumiseen ja jaa ajatuksia ja ideoita muiden kanssa. Keskustele, älä tyrkytä.

7. Älä yritä tavata kaikkia, keskity niihin jotka ehdit tavata.

8. Etsi ihmisiä, joiden kanssa sinulla on jotain yhteistä ja joiden kanssa nautit keskustelusta.

9. Toivota uudet ihmiset tervetulleiksi keskusteluun.

10. Älä hylkää keskustelua, vaikka toisen toimiala ei sinua kiinnostaisi. Kaikki kontaktit ovat arvokkaita.

11. Pidä kynä lähettyvillä jos tapaat paljon ihmisiä, kirjoita muistiinpanoja käyntikortin taakse jos mahdollista.

Tilaisuuden jälkeen

1. Käy saamasi käyntikortit läpi mahdollisimman pian tilaisuuden jälkeen. Kirjoita muistiin mistä puhuit tämän henkilön kanssa ja ajatuksesi siitä, haluatko jatkaa tutustumista tähän henkilöön ja miten haluat edetä.

2. Lähetä henkilökohtaista sähköpostia niille, jotka haluat tavata jatkossakin. Älä siis lähetä massakirjettä kaikille. Linkity kaikkiin LinkedInissä ja muualla sosiaalisessa mediassa.

Jatka verkostoitumista myös verkostoitumistilaisuuksien ulkopuolella. Parhaimmillaan verkostoituminen johtaa hyviin ystävyyssuhteisiin, samanhenkisten ja samanlaisessa elämäntilanteissa olevien yrittäjien tukiverkostoon ja mahdollisesti myös menestyksekkäisiin yhteisyrityksiin, kumppanuuksiin tai yhteistyöhön.

Onko sinulla tähän listaan lisättävää? Kerro omat vinkkisi kommenteissa!

 

Avainsanat: Anja Kadziolka, verkostoituminen, tilaisuus, vinkit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini