Blogin arkisto

Lottovoiton toivossa lottoriviä vetämään, sillä isoisän veli ei kuollut keuhkosyöpään?

Share |

Perjantai 18.7.2014 - Juha Ahola


lotto.jpg

“Mutta ei minun isoisän veli kuollut keuhkosyöpään, vaikka poltti tupakkaa 60 vuotta.”

“Kyllä minä tunnen yhden ihmisen, joka kävi melkein joka päivä lenkillä ja söi terveellisesti, mutta hänellä nousivat kolesterolit.”

“Kaverin kaveri ei katso yhtään mitä laittaa suuhunsa ja on hoikka kuin mikä.”

“Eräs tutuntuttu voitti markka-aikana lotosta 2 miljoonaa.”

“Sitä kuolee kumminkin, tupakoi tai ei.”

Ihmisten halu ja tarve perustella asioita normaalijakauman ääripäistä suistaa ajattelun taikauskon puolelle. “Minäpä keksin poikkeuksen tai jopa poikkeuksen poikkeuksen.” Anomalia voi tarkoittaa esim. ilmiötä, jota ei voi ennustaa, yksittäistä poikkeavuutta, epäsäännöllisyyttä tms. Totta kai näitä anomalioita on asiossa kuin asioissa, mutta eivät ne ole oikeita perusteita ‘ennustaa’ todellisuutta.

Kriittisen ajattelun ja tieteellisten tutkimusten pohjalta on todistettu lukuisia tosiasioita ja syy-seuraussuhteita (ei siis mielipiteitä, järkeilyä, keittiöpsykologiaa tai perstuntumia). Millaisia ovat ravinnon ja liikunnan vaikutukset ylipainon kertymiseen? Mikä on tupakoinnin vaikutus keuhkosyövän syntymiseen?

Onko tosiasiallisesti järkevä valinta lotota?

Lottovoiton todennäköisyys on noin yhden suhde viiteentoistamiljoonaan (1/15 380 937) eli lottaajan tulisi täyttää yli 15 miljoonaa erilaista lottoriviä, jotta voittaisi varmasti. Yhdellä lottorivillä voittaa jotain (eli rivissä 4 oikein tai enemmän) noin 1% todennäköisyydellä eli kääntäen voidaan todeta tappioon olevan 99% todennäköisyys. Tästäkin huolimatta ihmiset laittavat lottoon rahaa jackpotin toivossa. Toisekseen on olemassa tilastollista faktaa, mitä numeroita ihmiset lottaavat. Omien lasten syntymäpäivät ovat suosittuja samoin kuin rivi 1,2,3,4,5,6,7. Mikä ongelma näissä on? Mitä useampi lottaa samanlaisen rivin, sitä pienemmän potin saa todennäköisesti voittaessaan. Lasten syntymäpäivien kohdalla huomionarvoista on se, että kuukausissa on maksimissaan 31 päivä, joten 32-39 numeroita lotataan vähemmän. Johtopäätös voidaan tehdä, että noita isompia numeroita lottaamalla ja rivin osuessa kohdalle saa suuremman lottovoiton.

Lottaatko? Uskotteletko itsellesi, ettet kuitenkaan koskaan voita. Kunhan nyt rivi tulee tehtyä viikoittain pieni toivon kipinä ilmassa, jotta saa jännitystä. Ehkä olisi hyvä perehtyä lottoon liittyvään tilastotieteeseen tällöin? Ehkäpä se avaa silmiä vaihtoehdoillekin? Tiesitkö lottaamiseen liittyviä seuraavia faktoja?

7 oikein 1 yhdistelmä

6 + 1 oikein 21 yhdistelmää

6 oikein 203 yhdistelmää

5 oikein 10416 yhdistelmää

4 oikein 173600 yhdistelmää

Todennäköissyys olla voittamatta 1 lottorivillä 0,988 = 98,8%

Todennököisyys olla voittamatta 12 lottorivillä (koko kuponki) 0,865 = 86,5% 

Jos haluaa olla varma, että todennäköisemmin voittaa jotain kuin häviää, pitää jättää 58 lottoriviä. Tällöin 58 euron lottoriveillä voiton todennäköisyys on häviävän vähän enemmän kuin heittämällä kolikkoa, mutta huomionarvoista on myös se, että 4 oikein tai enemmän riveistä todennäköisimmin voitto olisi 4 oikein, jolloin voitto olisi noin 9 euroa (Lähde: veikkaus.fi) eli tällöinkin jäisi pahasti tappiolle. 4 + 1 rivilläkään voitto ei olisi todennäköisesti kuin 17 euroa (viittaus em. linkki), mikä olisi niin’ikään tappiollista.

Yritätkö napata surisevan kärpäsen silmät kiinni kouraan? Ammutko silmät sidottuina jousipyssyllä?

Tuliko heti mieleesi joku sirkustaitelija, joka näissä (ehkä) onnistuukin? Aivan. Joku tuhansia tai kymmeniätuhansia tunteja harjoittellut on oppinut tällaisen harvinaisen taidon, mutta valtaosa ei näissä onnistu toivotulla tavalla.

Poikkeus vahvistakoon säännön. Ymmärrän kyllä vaikkapa IT-alalla testaajien roolin. Heidän tulee etsiä bugit sieltäkin, mikä ei ole todennäköistä ja kyseenalaistaa, “mitä jos…?” Kaikki kivet ja kannot on tarkoitus kääntää, ettei loppukäyttäjälle suuntautuvat tuote olisi (kovin pahasti) keskeneräinen.

Elämä on todennäköisyyspeliä

Fiksut ja kypsät ihmiset osaavat tunnistaa mahdollisuutensa onnistua kussakin asiassa ja pystyvät tekemään rationaalisia päätöksiä tietonsa pohjalta. He eivät lähde perustelemaan asioita Gaussin käyrän ääripäistä tai yritä toimia luonnonlakeja vastaan. Vastarannan kiiskit ja saivartelijat puolestaan perustelevat hyvin epätodennäköisestä käsin asioita.

Kaikki tupakoijat eivät kuole keuhkoahtaumatautiin, keuhkosyöpään tms. Se ei kuitenkaan ole rationaalinen peruste sille, että tupakointi ei olisi terveydelle haitallista.

Argumentointi normaalijakauman ääripäistä on älyllistä kypsymättömyyttä!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, lotto, todennäköisyydet, sattumat


Kommentit

18.7.2014 10.10  Heh

Täyttämällä sen määrän lottorivejä mikä on todennäköisyyskerroin, ei kylläkään voita varmasti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini