Blogin arkisto

Klo 8-16 ei toimi enää?

Share |

Perjantai 19.9.2014 - Juha Ahola


juhaahola.jpgKuka tekee työtä vain arkisin klo 8–16 (tai muutoin yhtäjaksoisesti) eikä ole millään tavalla sidoksissa työhön työajan ulkopuolella? Saa huutaa hep! Kuvaile samalla tarkemmin työn luonne ja työhön liittyvä roolisi? Kuka / ketkä työpaikallasi puolestaan venyvät?

Venyminen suuntaan ja toiseen!

Tätä asiaa tarkastellaan usein työntekijän vinkkelistä siten, että tänä päivänä työnantaja tai työyhteisön luoma kulttuuri edellyttää esim. sähköpostien, työkalenterin tai puhelimen tarkkailua myös työajan ulkopuolella. Digitalisaatio on vienyt kulttuurin myötä tilannetta tähän suuntaan.

Entäpä kolikon toinen puoli?

Kuinka moni töitä hakeva sanoo voivansa sitoutua noin 11 kuukaudeksi vuodessa ehdottoman tiukkoihin työaikoihin siten, ettei mitään omia esteitä tule esim. juuri klo 8–16 välille? Pienten lasten vanhempien tarvitsee käyttää lapsia neuvoloissa, lääkäreissä, sitten on vasu-keskustelut ym. Kullakin on omat menonsa. Oman kokemukseni pohjalta lähes kaikki työntekijät kaipaavat joustoa työnantajalta ainakin satunnaisesti.

Joustoa puolin ja toisin

Kulttuuri on mennyt siihen suuntaan, että ylhäältä alaspäin käskyttäminen ja tiukka työvuorojen määrääminen ei ole enää tätä päivää, liekö ollut pidempäänkään? Työntekijän ja esimiehen/työnantajan välillä on (tai tulisi olla) hyvähenkinen vuorovaikutus, jossa molemmat osapuolet joustavat. Työntekijä ymmärtää, että työt on jonkun hoidettava kuitenkin, joten tilanteita katsotaan tapauskohtaisesti. Esimies/työnantaja tietää, että kun tämä joustaa niin työntekijä joustaa myös eli jos/kun pystyy järjestämään joustoa kalenteriin, työntekijä kiittää paremmalla työmoraalilla ja joustavuudella.

Ihmiset arvostavat vapautta ja ovat valmiita kantamaan vastuuta

Uskallan väittää, että varsin moni suomalaisen työkulttuurin ihminen arvostaa yhä enemmän vapautta tänä päivänä. Liukuvat työajat tai ainakin joustavuus työaikojen suhteen ovat tärkeä asia. Samalla reilua kohtelua kokenut työntekijä ottaa omalta osaltaan koppia ja kantaa vastuunsa.

Miksi iso hampurilaisketju palvelee työntekijöitään ja antaa joustoja?

Kuulin kesällä erään isomman hampurilaisketjun toimintatavoista. Heillä työntekijät voivat käydä merkitsemässä kalenteriin hyvissä ajoin etukäteen "ehdottomat esteet", "toivotut vapaat, jolloin mieluummin vapaalla" ja "erityiset työpäivätoiveet, jolloin haluaa töitä". Miksi näin? No, olisikohan siksi, että ko. alalle (niinkuin monelle muullekin alalle) on vaikea saada tolkkua työvoimaa. Ko. firman on ollut tarpeen löytää kilpailijoita paremmat keinot palvella työntekijöitä, jotta saavat pidettyä heidät. Ei onnistu sanella ehtoja ja työvuoroja norsunluutornista "maanmatosille". Näin se maailma ja kulttuuri muuttuu! Jos ei vielä tätä sulata, ole kuitenkin varuillasi – lähivuosina voi rytistä raskaasti kylmää vettä niskaan.

Onhan tämä asia sidoksissa kysynnän ja tarjonnan lakiin, sitä ne kiistä. Välillä on enemmän ja välillä vähemmän työnantajan tai työntekijän markkinat, mutta siitä huolimatta kulttuuri muuttuu ja mukautuu.

Klo 8–16 työ saattaa olla jo vanhanaikaista. Työntekijät eivät suostu olemaan vain pelinappuloita!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, työ, työaika, etätyö


Kommentit

19.9.2014 13.51  Ville Sillanpää

Hei Juha,

Ajankohtainen aihe ja hyvä näkökulma.

Hampurilaisesimerkkiisi lisäisin omat kokemukset työnantajan joustosta Stadiumilla, jossa vastaava käytöntö oli käytössä. Esimerkiksi harrastusten mahdollistaminen oli Stadiumilla etusijalla. Nykyisessä työpaikassa Recruitby.netissä ei työaikoja varsinaisesti tunneta ja jokainen työntekijä hyödyntää tätä mahdollisuutta varsin aktiivisesti, positiivisessa mielessä tietenkin. Vastapainona työ seuraa jonkin verran vapaa-ajallakin.

Englannissa on menty kesällä hyvään suuntaan asian kanssa http://www.theguardian.com/law/2014/jun/30/flexible-working-extended-all-employees-uk

Työelämän muutoksesta on syntynyt myös liiketoimintaa, kuten virolainen Goworkabit https://goworkabit.com/ , joka tuo kanavan lisäansioita ja työelämän joustoa kaipaaville.

19.9.2014 14.41  Minä ihan itte

Ei toimi. Suomi on kehitysmaa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini