Blogin arkisto

Tyytymättömyys omaan työhön voi olla seuraus ihmisen ajattelukyvyn kehittymisestä

Share |

Maanantai 20.10.2014 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgAjattelukyky on ihmisen kykyä ottaa vastaan tietoa, ymmärtää tieto, järkeillä tiedon perusteella ja tehdä johtopäätöksiä.

Ihmiset kehittyvät. Kun henkilö alkaa tuntea tyytymättömyyttä työhönsä, liittyy siihen usein, että hänen ajattelukykynsä on kehittynyt nykyisen tehtävän edellyttämää kykyä paremmaksi.

Se merkitsee, ettei henkilö voi käyttää omia kykyjään ja osaamistaan optimaalisesti vaan kokee joutuvansa tekemään asioita, jotka ovat liian helppoja. Työstä tulee myös rutiinia, jonka voi tehdä selkäytimellä. Hän ei voi käyttää kapasiteettiaan ja hänestä tulee tyytymätön.

Työtyytymättömyys liittyy usein työpaikan vaihdokseen. Hakeudutaan toisen organisaation palvelukseen ns parempiin tehtäviin.

Henkilön hakeutuminen MBA-kurssille voi olla signaali työtyytymättömyyden alusta ja siitä, että henkilön ajattelukyky on kehittymässä seuraavaan tasoon. Eräässä työpaikassani oli yleinen todistamaton, mutta ilmeisesti arkielämän havaintoihin perustuva olettamus, että kun yritys koulutti henkilöä niin pian sen jälkeen koulutettu vaihtoi toisen työnantajan palvelukseen.

Syy ei varmaankaan ollut koulutus sinänsä vaan henkilön ajattelukyvyn kehittyminen ulos nykyisistä tehtävistä ja koska yrityksellä ei ollut tarjota kykyjä vastaavia tehtäviä lähti koulutettu muualle.

Tiedon käsittelykyky määrittää ihmisen asemaa organisaatiossa niin, että mitä parempi kyky on, sitä korkeampi asema voi olla. Tämä siksi, että korkeammassa asemassa tarvitaan parempaa tiedonkäsittelykykyä kuin organisaation alimmalla tasolla. Se ei tarkoita eroa ihmisen arvossa. Jokainen on saman arvoinen, mutta se tarkoittaa, että tehtävien luonne edellyttää erilaista kykyä.

Yksi tiedonkäsittelykyvyn ilmentymä on aikajänne, jolla henkilö työskentelee. Mitä pidempi aikajänne, sitä korkeampi asema ja monimutkaisempia asioita ja asioiden yhteyksiä henkilö joutuu käsittelemään.

Kolikon toinen puoli on, että henkilö voi tulla ylennetyksi tehtävään, johon hänen kykynsä ajatteluun eivät riitä ja henkilö on saavuttanut pätemättömyytensä tason.

Ehdotan henkilöille, jotka tunnistavat itsessään tai alaisissaan kuvaamiani oireita harkitsemaan pidemmän aikajänteen tehtäviä suoritettavaksi. Pidempi aikajänne korreloin tehtävän monimutkaisuuden kanssa. Se on haaste. Mitä monimutkaisempi tehtävä, sitä pidempi aikajänne ja sitä vaativampaa tiedonkäsittelykyä työ edellyttää.

Osoitettu kyky käsitellä tietoa, kerätä tietoa, analysoida, tehdä diagnoosia ja johtopäätöksiä tulee olle henkilön ylennyksen perusta. Kun ihmiset ovat kykyjään vastaavissa tehtävissä, voivat he hyvin ja organisaatiokin voi hyvin.

Henkilöt, jotka kehittävät kykyään käsitellä tietoa yhä monimutkaisemmissa tilanteissa tuntuvat etenevän organisaatioissa huipulle.

—-

Arvostan jos haluat antaa palautetta alla olevaan kommenttikenttään tai lähettämällä s-postia.

Haluatko uudet blogit s-postiisi kerran kuukaudessa? Liity Actionalin Katsauksen postituslistalle. Klikkaa tästä.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi 

Avainsanat: Heikki Luoma, aikajänne, ajattelukyky, analysointi, diagnoosi, johtopäätös, tehtävä, tiedon käsittelykyky, työ, työtyytymättömyys, ylennys


Kommentit

20.10.2014 18.46  Tehkää töitä valituksen sijaan

Tyytymättömyys voi olla myös Suomalaisen nykyduunarin perusasenne


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini