Blogin arkisto

Ota ohjat käteesi

Share |

Tiistai 4.11.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgOlin maanantai-iltana mukana Nosteen toisessa iltalennossa. Tapahtumassa sai leikkiä isojen poikien leluilla. Yli kymmenen miljoonan lentosimulaattorilla tai  turvakoulutuksen simulaattoreilla. Mutta hassua kyllä tapahtuman suurin anti löytyi ohjaajien ohjeista.

Tapahtuman toinen osio vedettiin FFA:n turvakoulutusosastolla, jossa oli erilaisia simulaattoreita perusasioiden oppimiseen. Yhdessä sai sammuttaa tulipaloja, toisessa opiskeltiin ensiavun alkeita. Saimme aukoa painavaa lentokoneen ovea ja paeta savuisesta matkustamosta. Ja kaikissa osioissa viesti oli sama, eli jos ei kukaan neuvo niin yritä. Se saattaa jättää sinut henkiin.

Varsinkin viimeisessä harjoituksessa, jossa oli mukana savua, huutoa, tärinää ja pimeyttä huomasi sen, että jo pelkää johtajuus auttaa. Kun kouluttaja huusi ohjeita ja matkustajat painoivat päänsä alas pakkolaskuasentoon, niin mieleen tuli että jonkun pitää hätätilanteessa ottaa johtajuus.

Ryhmä sai temppuiltua koneen oven auki ja pääsi poistumaan liukumäkeä pitkin turvaan. Tässä vaiheessa mukana ei ollut vielä rytinää, savua ja huutoa. Jari Parantainen Pölli tästä- blogi.

Jossain muualla Jari Parantainen on sanonut, että arvailu on turhaa ja bisnes pitää rakentaa alati muuttuvaksi asiakastarpeiden testilaboratorioksi.

Ja kun näitä kahta ajatusta yhdistää, niin silloin helposti pääsee lopputulokseen. Eli jos on paniikki tai hätätilanne, niin et tiedä lopullista ratkaisua. Mutta jos et edes yritä, niin olet tuhon oma. Tuo sopii niin hätätapauksiin tai liike-elämään. Kun projekti myöhästyy, niin jonkun pitää uskaltaa tehdä korjauksia. Tai kun joku makaa kadulla henkitoreissa, niin silloin pitää toimia.

Aina ei kannata miettiä teenkö oikein. Joskus toimimatta jättäminen on pahempi asia kuin väärin tekeminen. Joskus se saattaa viedä jopa henkesi.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, johtajuus, johtaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini