Blogin arkisto

Tiimi vastaan työryhmä

Share |

Tiistai 13.1.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgAina silloin tällöin puhutaan työryhmistä ja tiimeistä. Ja usein niillä kuvataan joukkoa ihmisiä, jotka puurtavat saman aiheen parissa. Mutta onko noilla käsitteillä eroa, mielestäni on.

Tiimi, työryhmä – eikös se ole joukko joka tekee yhdessä työtä saman päämäärän löytämiseksi. Niinhän se oikeastaan onkin, mutta onko käsitteillä eroa. Ja mielestäni on. Tiimi koostuu eri alojen ammattilaisista ja työryhmässä työn tulokset perustuvat joidenkin erikoisosaajien kädenjälkeen.

Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on toisiaan täydentäviä taitoja, jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään, yhteisiin suoritustavoitteisiin ja yhteiseen toimintamalliin ja jotka pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan.”
– Tiimissä sitoudutaan oman tehtävän lisäksi ristiriitojen mahdollisuuteen. Katzenbach&Smith (1998)

Työryhmän ja tiimin suurin ero on siinä, kuinka työtä tehdään. Tiimityössä kaikkien panos on yhtä tärkeä eli osaajien erikoisominaisuuksia käytetään hyväksi. Työryhmässä useinkin korostuu joidenkuiden erityisosaajien panos.

Aika usein työryhmän ja tiimin eroavuus ilmaistaan seuraavasti. Työryhmä perustaa saavutuksensa parhaisiin yksilösuorituksiin, kun taasen työryhmän tulos perustuu kollektiiviseen yhteistyöhön ja sen hedelmiin.  Tästä näkee helposti, että työryhmän ja teamin johtaminenkin on erilaista. Eli työryhmässä on mukavna vahvoja hahmoja, joiden työskentelyyn sekä johtamiseen menestys perustuu. Toisaalta tiimissä kollektiivinen vastuu estää tiukan johtamisen sekä vahvat henkilöt.

Tiimissä yhteinen vastuunkanto ohjaa helposti johtamisen myös oikeaan suuntaan eli myös sen vastuu jaetaan. Ja tiimin vastuu perustuu sekä henkilökohtaiseen ja kollektiiviseen vastuuseen. Työryhmän ja tiimin työskentelyssä on toinenkin ero. Tiimissä asioista keskustellaan ja päätetään yhdessä ja tehdään aitoa yhteistyötä. Työryhmässä työskentely yksilöllisten suoritusten kautta tapahtuvaa niin päättäämisen kuin delegoinninkin osalta.

55-vuotiaidentyollistyminen.jpgEli seuraavan kerran kun teette yhdessä töitä, niin miettikää onko kyseessä yksilösuorituksiin sekä delegointiin perustuva työskentelytapa vaiko tapa, jossa kaikkien panosta hyödynnetään.  Tehokkaalla tiimillä tulokset ovat kertaluokkaa paremmat kuin työryhmällä.

Yksi tiimityön perusteista on ryhmän kokoaminen. Voisi kuvitella, että tehokkain ryhmä on homogeeninen ja erityisalan asiantuntijoista koostuva. Mutta paras tiimi on kuitenkin laaja-alainen eri alan ammattilaisista koostuva. Tällöin osaamisalueet tukevat toisiaan. Tällä tuetaan tehokkainta ongelmanratkaisua, mutta myöskin toisaalta organisatööristä oppimista eli tiedon siirtoa työryhmän välillä.

Suosittelen miettimään seuraavan kerran työryhmää tai tiimiä perustettaessa sitä, että kuinka siitä saadaan työyhteisö, joka tekee kollektiivisesti töitä ja ryhmän tulos ei perustu yksilösuorituksiin. Ja myös sitä kuinka työtä johdetaan ja ohjataan.

"Jos haluat kulkea kovaa, mene yksin. Jos haluat kulkea kauas, mene yhdessä." , Afrikkalainen sanonta.

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, ryhmätyö, tiimityö, tiimi, työryhmä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini