Blogin arkisto

10 keinoa päästä eroon häiriötekijöistä ja saada enemmän aikaan

Share |

Keskiviikko 11.2.2015 - Anja Kadziolka


anjakadziolka.jpgKuvittele – ajat täyttä vauhtia formulalla eteenpäin, katse liimattuna tiehen ja ajatuksesi kiinnittyneenä siihen, että pysyisit sillä. Yhtäkkiä joku koputtaa sinua olkapäähän…

Isket jarrut pohjaan.

Käännät päätäsi ja pysähdyt. Ravistat ajatuksesi pois tiestä, pois fokuksestasi. Haluat mielessäsi painaa kaasua ja jatkaa matkaa, mutta et voi, sillä ensin sinun täytyy hoitaa tämä pieni mutta kiireinen asia. Asia, joka pidättelee sinua pääsemästä maaliin.

Tältä häiriötekijät minusta tuntuvat. Äärettömän turhauttavilta. Ja kun vauhti on pysäytetty, kestää aikansa, ennen kuin se kiihtyy entiselleen.

Onko sinun elämässäsi häiriötekijöitä? Tuntuuko sinusta joskus siltä, että et ehdi edistämään niitä asioita, joiden tiedät olevan tärkeitä yrityksesi kehittymiselle, vaan aikasi kuluu tulipalojen sammuttamiseen?

"Usein ne asiat, jotka ovat mielestämme kiireisiä, eivät ole oikeasti niin tärkeitä, kun taas ne asiat, jotka oikeasti olisivat tärkeitä, eivät ole niin kiireellisiä". Brian Tracy

Jos päivämme kuluvat jokapäiväisiä tulipaloja sammutellessa, emmekä järjestä aikaa tärkeimmille tehtäville, kuten uuden oppimiselle, strategiselle suunnittelulle ja toiminnan kehittämiselle, ei kasvua tapahdu. Jostain syystä lykkäämme helposti juuri niitä asioita, jotka veisivät meitä eteenpäin.

Järjestä siis aikaa tärkeille töille. Vaikka väkisin. Ajan järjestämiseen kuuluu tärkeänä osana häiriötekijöiden poistaminen. Mieti siis, mitä seuraavista keinoista voisit käyttää siihen, että pääsisit kasvamaan, kehittymään ja lähemmäs tavoitteitasi?

10 keinoa järjestää aikaa keskittymiselle

1. Sulje puhelin, sähköposti, sosiaalisen median kanavat. Pidä tietokoneella auki vain se tiedosto tai sivu, jota työstät.

2. Älä pompi tehtävästä toiseen. Tee töitä rypäksissä. Kun teet monta samankaltaista asiaa yhdellä kertaa, säästät aikaa.

3. Pidä vieressä muistikirjaa, johon kirjaat ylös mieleesi pompsahtavat ajatukset siitä, mitä muuta sinun pitäisi tehdä.

4. Kokeile pomodoro-tekniikkaa: laita keittiön ajastin tikittämään viereesi 25 minuutiksi, kirjoita lapulle tavoitteesi ja edistä tehtävää tuo aika. Sitten palkitse itsesi 5 minuutin tauolla. Toista. Jos sinulla on suurempi tehtävä, laske miten monta 25 minuuttista tarvitset tehtävän suorittamiseen.

5. Jos ympärilläsi on muita ihmisiä, laita kuulokkeet päähäsi tai sulkeudu oven taakse ja ripusta oveen lappu: äitiä ei saa nyt häiritä.

6. Aikatauluta päiväsi ja viikkosi etukäteen niin, että kun olet varannut ajan tietyn tehtävän suorittamiseen, voit hyvillä mielin käyttää sen siihen.

7. Kirjoita tavoitteesi näkyviin niin, että pysyt keskittyneenä tekemään vain niitä asioita, jotka vievät sinua sitä kohti.

8. Listaa tehtäviä, joita voit tehdä saavuttaaksesi tavoitteesi ja mieti mitkä niistä oikeasti ovat tärkeimpiä ja tee ne ensin, vaikka ne tuntuisivat vähiten kiireellisiltä.

9. Kokeile erilaisia työympäristöjä ja mieti, mikä niistä auttaa sinua parhaiten keskittymään: pieni huone / suuri huone, kotoisa sotku / askeettinen tyhjyys, sisällä / ulkona, yksin / kahvilassa jne.

10. Ulkoista kaikki, minkä pystyt ulkoistamaan.

Tavoitteiden saavuttamisessa tärkeintä ei ole se, miten nopeasti etenet, vaan MITEN etenet. Menestyminen ei ole kilpajuoksu, vaan taitolaji. Mieti, mitkä tehtävät todella vievät sinua eteenpäin?

Anja Kadziolka
Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti
www.mamaonbis.fi

Avainsanat: Anja Kadziolka, työ, työskentely, pomodoro, keskittyminen,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini