Blogin arkisto

Kasvatatko Suomeen uusia yrittäjiä?

Share |

Keskiviikko 8.4.2015 - Anja Kadziolka


anjakadziolka.jpgOletko ajatellut, minkälaisen muiston jätät lapsille yrittäjyydestäsi? Jääkö heille muistikuva pitkistä päivistä, poissaolevasta äidistä vai vapaudesta ja siitä, että äiti pystyi olemaan läsnä silloin kun oli tarpeen? Vai jääkö lapsilta näkemättä se yrittäjyyden positiivinen puoli?

Yrittäjien lapsilla on erilaisia kokemuksia vanhempien yrittäjyydestä. Olen itse törmännyt moniin erilaisiin tarinoihin.

  1. Yrittäjäperheen lapset eivät missään nimessä halua ryhtyä yrittäjiksi, eivätkä ala, sillä ovat nähneet miten stressaantunut vanhempi oli yrittäjänä.
  2. Yrittäjäperheen lapset luulivat, etteivät missään nimessä halua yrittäjiksi, mutta päätyivät sille tielle kuitenkin.
  3. Yrittäjäperheen lapset jatkavat vanhempien yritystä, mutta kokevat sen taakaksi.
  4. Yrittäjäperheen lapset jatkavat vanhempien yritystä innolla, tehden siitä omansa.
  5. Yrittäjän vanhemmat eivät olleet yrittäjiä, joten mielikuva yrittäjyydestä syntyy yhteiskunnan tarjoamista tarinoista.

Mitä luulet, sanovatko sinun lapsesi aikuisina yrittämiselle ”Ei ikinä!” vai ”Ehdottomasti kyllä!”?

Jokaisesta ei tarvitse, eikä voikaan tulla yrittäjää, mutta yrittäjämäistä asennetta soisi löytyvän hieman jokaisesta. Itsestään vastuun ottaminen, innostus ja rohkeus kokeilla uutta, omien lahjojensa tunnistaminen ja oman tiensä löytäminen ovat tärkeitä jokaiselle. Löysin artikkelin siitä, miten lapsista voi kasvattaa menestyviä yrittäjiä. Poimin tähän siitä omasta mielestäni tärkeitä asioita. Alkuperäisen jutun voit lukea täältä.

Tue optimistisuutta

Lapset ovat luonnostaan optimisteja. Yrittäjiksi eivät lähde pessimistit, vaan ne, jotka uskovat onnistuvansa. Tärkeintä on se, että autat näkemään positiivisen lopputuloksen myös epäonnistumisen keskellä. Jos epäonnistumisia ei käsitellä kunnolla, tulee meistä varovaisia ja valitsemme helposti turvallisimman vaihtoehdon, joka ei välttämättä vie meitä eteenpäin kasvun tiellä.

Kannusta lapsia seikkailuun, spontaanisuuteen ja luovuuteen

Yrittäjät menevät usein sinne, minne muut eivät ole ennen menneet. Tutkimattomalle maaperälle. Lapset rakastavat seikkailuja, mutta jotkut unohtavat seikkailumielen aikuistuessaan. Kannusta lapsia kokeilemaan uutta. Lapset keksivät ”hulluja” juttuja ja vaikka ne meistä tuntuvat liian höpsöiltä, ei niitä pidä kieltää tai väheksyä. Miten usein yrittäjän hullusta ideasta onkaan tullut suuri menestys?

Opeta vaikuttamaan

Lapset koettelevat jatkuvasti rajojaan, neuvottelemalla, vaatimalla, manipuloimalla. He haluavat vaikuttaa omaan ympäristöönsä. Yrittäjänä tarvitaan näitäkin taitoja. Oikeanlaisia keinoja saada oma tahto läpi. Opeta lapselle, mitkä keinot ovat sallittuja ja toimivia. Neuvo siis miten suostutellaan ja houkutellaan, mutta ilman manipulointia.

Rakasta lasta pyyteettömästi

Pelko voi estää meitä toimimasta. Peloista suurin on varmasti vanhemman rakkauden menettäminen. Tee lapsellesi selväksi, että rakastat häntä tapahtui mitä hyvänsä, vaikka tämä epäonnistuisi.

Anna kokemuksia myyntityöstä

Anna lapselle mahdollisuus kokea myyntityön positiiviset puolet. Jos lapsesi siis haluaa myydä keksejä, mehua tai muuta, auta häntä tekemään sitä. Myyntityö vaatii harjoittelua, ja ennen miljoonakauppojen tekemistä on hyvä aloittaa vaikka nappikaupasta.

Auta lasta näyttämään tunteitaan

Yrittäjänä on tärkeää uskaltaa ilmaista tunteitaan. Yrittäjä kohtaa monia haasteita ja henkisiä vastoinkäymisiä ja ne pitää pystyä jakamaan läheisten kanssa. Jos emme avaudu koskaan, erakoidumme ja sulkeudumme, eivätkä läheisemme pysty vaikeina aikoina auttamaan meitä, vaikka haluaisivat.

Tunnista lapsesi ainutlaatuiset lahjat

Itsetuntemus on yrittäjälle tärkeää. Kun teemme sitä, missä olemme hyviä ja mitä rakastamme, kehitymme ja voimme hyvin. Kun vahvistamme vahvuuksiamme voimme käyttää niitä täysin hyväksemme. Innosta lapsiasi kokeilemaan kykyjään erilaisissa harrastuksissa ja kannusta asioissa, joissa huomaat heillä olevan erityisiä lahjoja. Auta tunnistamaan myös heikkoudet ja hyväksymään ne.

Kun kannustat lapsiasi tunnistamaan vahvuuksiansa, auta heitä näkemään vahvuudet myös ystävissään. Yrittäjä ei menesty yksin, vaan kokoamalla ympärilleen tiimin, jonka jäsenten vahvuudet täydentävät toisiaan.

Anna lapsesi olla erilainen

Yrittäjä on johtaja, joka ”irtautuu laumasta”, jotta voisi edistää visiotaan. Jokaisesta ei tule yrittäjää, mutta kannusta lapsiasi toteuttamaan unelmiaan omalla tavallaan. Anna hänelle lupa olla erilainen, jotta hän uskaltaisi kulkea omia polkujaan.

Selvää on, että esimerkin voima on kaikista suurin. Haluathan, että lapsesi huolehtivat itsestään aikuisina? Näytä mallia!

Anja Kadziolka
Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti
www.mamaonbis.fi

Avainsanat: Anja Kadziolka, lapsi, yrittäjyys, asenne


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini