Blogin arkisto

Mikä kortti on kukkarosi arvokkain?

Share |

Perjantai 8.5.2015 - Juha Ahola


juhaahola.jpgOnko sinulla Visa tai Mastercard 5000 euron limitillä? Vai kenties American Express?

Ne voivat olla arvokkaita (arvoa tuottavia), mutta yleensä noista korteista on säännöllisiä kuluja ja suuri osa vieläpä käyttää luottoa niinkuin luottokorttiyhtiö toivoo eli takaisinmaksu tulee kovan koron kera (elämällä velaksi). Toisekseen luottokorteilla hankitaan pääosin tuotteita ja palveluita kulutukseen eli ne eivät tuota rahaa.

No, sitten sinulla saattaa olla vihreä tai oransseja palloja sisältävä kortti? Niillä saa näennäisiä alennuksia. Maksat ensin ylihintaa ja sitten saat “bonuksia” takaisin? Tietysti näillä saa kortitonsa asiakasta edullisemmin joitakin tuotteita ja nk. kokonaisalennusta hiukan. Ei kuitenkaan arvoteta näitäkään nyt ihan huippuunsa eikä myöskään muita kanta-asiakaskortteja.

Ja vaikka opiskelijakortti lompakosta löytyy niin sekin on lähinnä kotimaassa matkustamisen sekä opiskelijaruokaloiden alennuskorttina tietysti arvokkaan opiskelijaoikeuden lisäksi. Jälkimmäisellä perusteella kortti voi olla liki mittaamattoman arvokas, mikäli opiskelusta ottaa kaiken irti ja oivaltaa elinikäisen oppimisen taidot. Tämä konkretisoituu aikanaan myös taloudellisen menestymisen muodossa, mikäli tienaa enemmän kuin kuluttaa ja mieluummin vielä sijoittaa erotuksen ja uudelleen sijoittaa erotuksesta saatavan tuoton.

Kenties arvokkain kortti voi sittenkin olla kirjastokortti. Kuinka arvokasta voikaan olla itsensä kehittäminen mm. kirjallisuuden avulla? Itselläni oli aiemmin tapana ostaa kiinnostavat kirjat ja muutamakymmentä kirjaa on nyt pölyttymässä hyllyissäni. Joihinkin saatan jopa palata myöhemmin, mutta pääosin se menee niin, että kerran luettu = luettu. Kirjastokortin käyttö alkoi oikeastaan siitä, kun erästä kirjaa en löytänyt kirjakaupasta. Kimpaannuin ja menin Oulun kaupungin kirjastoon. Sieltä toivomani kirja löytyi. Lainasin sen ja huomasin, että sain samalla innon lukea kirjan määrätietoisesti läpi, kun palautusaikakin painaa päälle.

Sittemmin olen lainannut tukuttain kirjoja. Valikoima on todella laaja ja palvelut käytössä maksutta. 0,50 euroa maksaa varaaminen ja kirja toimitetaan 1 km päässä sijaitsevaan lähikirjastoon. Eihän tällaista palvelua saa mistään – tähän hintaan! En tiedä faktoja, mutta luulenpa, että Oulun kaupungin asukkaista yllättävän harva (prosentuaalisesti) käyttää tätä veroeuroilla katettua palvelua hyväkseen.

Itse keskityn itsensä kehittämiseen liittyviin kirjoihin kuten myynti, markkinointi, johtaminen, sosiaaliset taidot ym. Uskon, että osa kiinnostuksesta kirjoihin lähtee kotoa. Vaimoni käy viikoittain lastemme kanssa kirjastossa lainaamassa ison pinon kirjoja ja cd:itä. Toivon, että lapsemme omaksuvat lukemisen merkityksen ja ymmärtävät, kuinka mittaamattoman arvokas kirjastokortti voi olla!

Lompakon kenties arvokkain kortti on kirjastokortti – oikein ja ylipäätään käytettynä!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, sivistys, lukeminen, kirjasto, kirjastokortti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini