Blogin arkisto

Tiimi- vaiko ryhmätyö

Share |

Tiistai 2.6.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgHarva tulee pohtineeksi sitä, että mitä tiimityö on todellisuudessa. Suurimmalle osalle se on sitä, että samaan päämäärään tähtäävät ihmiset ahdetaan samaan työtilaan. Tuo pitää tiimityön sijaan kutsua ryhmätyöksi.

Aika moni kuvittelee, että tiimityö on sitä että samaan päämäärään tähtäävät ihmiset tekevät töitä yhdessä. Ja että työn tulos on työntekijöiden työrupeamien summa. Tämä ei ole tiimityötä vaan ryhmätyötä, jossa tulos on työntekijöiden työsuoritusten summa.

Tiimityössä ei enään keskitytä jokaisen omaan suoritukseen vaan työn tulos on yleensä suurempi kuin yksittäisten työsuoritusten summa. Noh, mutta eihän tuo voi olla totta. Mutta ikävä kyllä tuo on totta. Tiimityössä puserretaan osaaminen kokonaan uudelle tasolle ja tällöin jokainen yksilö kehittyy ja pystyy antamaan oman panoksensa päämäärään pyrkimiseen.

Joku alan ammattilainen on puhunut, että on olemassa valetiimejä, potentiaalisia tiimejä, todellisia tiimejä ja huipputiimejä. Valetiimi vain näyttää tiimiltä, mutta sillä ei yhtenäistä koordinaatiota eikä edes päämäärää. Potentiaalisella tiimillä on jo yhtenäiset toimintatavat, muttei osaa vielä toimia yhteisvastuullisesti. Vasta todellisessa tiimissä toimita on yhteisvastuullista, toisia kunnioitavaa ja kaikki pyrkivät samaan päämäärään.

Mutta mikäs tuon huipputiimin eroittaa sitten todellisesta tiimistä. Se on yksinkertainen asia eli se pystyy epärealistisen hyviin saavutuksiin ja peittoaa samankaltaiset todelliset tiimit. Ja huipputiimin yksi tärkeä osatekijä on se, että siellä ymmärretään mistä huipputulos syntyy. Eli se syntyy kunnioittamisesta, tiedon jakamisesta, mentoroinnista, sparraamisesta ja erilaisuuksien hyväksymisestä.

Jos haluat huipputiimiin, niin opettele ottamaan vastuuta siitä, että myös muut kehittyvät. Älä pelkästään keskity siihen, että itse kehityt.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, ryhmätyö, tiimityö, tiimi, työryhmä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini