Blogin arkisto

Taiten ja Tahtoen: huippusuoriutujien toiminnasta ja asenteesta

Share |

Perjantai 3.7.2015 - Juha Ahola


juhaahola.jpgOletko koskaan seurannut jotakuta henkilöä, joka on alansa huipulla – työelämässä, urheilussa, taiteissa – ja ihmetellyt: millä ihmeen ilveellä tuokin nousi tuohon asemaan?

 ”Minä olen. Olen keskustellut heidän kanssaan, lukenut heistä, haastatellut yritysvalmentajia ja yritysjohtajia päästäkseni selville, mitä huipulle pääsemiseen tarvitaan.”

Näin kertoo Nancy Bleeke, yhdysvaltalainen yritysvalmentaja, myynnin asiantuntija, kirjailija ja fasilitaattori. Nancy Bleeke on myös Sales Pro Insider – konsultointiyhtiön perustaja ja ”Conversations that sell”-kirjan kirjoittaja.

Bleeke kertoo oppineensa, että huippusuoriutujat erottautuvat nimenomaan toiminnoillaan ja asenteillaan, joita alla olevassa listassa on eritelty tarkemmin:

  • He harjoittelevat ja kehittävät kurinalaisuutta.
  • He kokevat takaiskuja tuon tuostakin mutta jatkavat lannistumatta niistä huolimatta.
  • Heillä on selkeä lyhyen ja pitkän tähtäimen visio päämäärän saavuttamiseksi.
  • Heidän menestyksensä ei ollut vain ”hetken huumaa.”
  • He ovat joskus myös ”hukassa” tavoitellessaan huippua.

Yksinkertaistetaan asiaa hieman: Huippusuoriutujilla on Taitoa ja Tahtoa

Taito: toimenpiteitä ja käyttäytymismalleja, joita voidaan oppia, arvioida ja mitata.

Tahto: sisäinen asenne ja halu. Kysymys on asenteesta, jolla käydään toimeen, uskosta itseen ja omaan tekemiseen, päämäärien selkeydestä ja halusta selviytyä emotionaalisista myötä – ja vastoinkäymisistä. Jotkut käyttävät tästä nimeä motivaatio. Mutta siitä voi käyttää myös nimeä:

Menestystekijä.

Tiimissä tai toimialalla voi hyvinkin olla ihmisiä, jotka ovat paljon taitavampia kuin huippusuoriutujat. Tätä ei pidä ymmärtää väärin; huippusuoriutujat ovat taitavia mutta eivät välttämättä taitavimpia ja kokeneimpia. Sen sijaan he harjoittavat omaamiaan taitoja jatkuvasti, ennakoivasti ja harkitusti päästääkseen eteenpäin. He keskittävät aikansa ja energiansa olennaiseen eivätkä anna häiriötekijöiden sumentaa päämäärää.

Talviolympialaisten areenalla Sotshissa  2014 saimme nähdä tämän käytännössä.  Kaikki urheilijat olivat huippuunsa viritettyjä mutta huippusuoriutujat kykenivät pysymään keskittyneinä eivätkä antaneet häiriötekijöiden (hankalien asumisolojen, kulkukoirien, vammojen..) häiritä suoritustaan.

Sama koskee meitä kaikkia; Tahto kannattelee ja kehittää Taitoa. On lopulta meidän itsemme varassa saavutammeko päämäärämme, olemmeko sitä mitä tahdomme, ja yllämmekö sille menestyksen tasolle, jonka koemme tärkeäksi – mutta sen toteuttamiseksi tarvitaan Tahtoa.

Suomensi: Hannu Anttila, hannu.anttila@vauhtipyora.fi

Liity nyt viikkokirjeemme tilaajaksi niin saat ensi käden tiedon uusista taatusti mielenkiintoisista artikkeleistamme ja myös tulevasta koulutustarjonnastamme.

Alkuperäinen artikkeli: http://topsalesworld.com/topsalesmanagement/resources/skill-and-will-the-activity-and-attitude-of-top-performers/

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, menestys, menestyminen, taito, tahto, kurinalaisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini