Blogin arkisto

Flow - mielen virtausta

Share |

Tiistai 18.8.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgFlow on mielenkiintoinen käsite, jonka yhä useampi tunnistaa ainakin sanana. Eli se on tila, jossa ajantaju katoaa ja hommat tuntuvat menevän eteenpäin sujuvasti. Esimerkiksi nörteille tuo tila on tavoilteltava tila, jolloin syntyy hyvää ja toimivaa softaa.

Mihály Csíkszentmihályin mukaan Flow on tila, jossa kaikki psyykkinen energia käytetään tavoitteen saavuttamiseen. Eli flow- tilaan pääsemiseen vaaditaan selvä ja tarkka tavoite, joka on osaamisen rajamailla ja häiriötön tila. Eli aika yksinkertaisia asioita eli rauhaa, haastava tehtävä ja selvä päämäärä.

Vaikka moni ajattelee flown olevan onnellinen ja unenomaisesti virtaava tilanne, niin sitä se ei ole. Vaan se on kovaa työtä ja palkinto syntyy ongeman ratkaisusta. Eli aika usein kyseistä tilaa edeltää ahdistavaa pohtimista, pähkäilyä ja ahkeraa yrittämistä kunnes ajatus osuu kohdalleen. Ja silloin kiihdytyskaistalta siirrytään palkitsevaan toimintaan. Eli aivot palkitsevat itseään kemiallisesti dopamiiniruiskeella.

Flowhun pääsemiseen vaaditaan oikean tasoinen ongelma, liian helpot ja rutiininomaiset tehtävät aiheuttavat apatiaa. Liian monimutkaiset ja taitojen yläpuolella olevat tehtävät ahdistavat. Eli flowhun päästäessä taiteillaan pitkästymisen ja ahdistumisen välimailla.

Lahjakkuus ei auta jos ei vaivaudu harjoittelemaan

Suomessa on pitkälti vallalla defenssiivis- pessimistinen asenne, eli epäonnitumista ennakoiva asenne. Eli kysymykset ja ajatukset:

  • Pystytköhän sinä tähän
  • Ei se kuitenkaan onnistu
  • Ei meidän perheessä ennenkään ole onnistuttu

ajavat meidät valmiiksi pessimisteiksi ja päätämme ettemme pysty kuitenkaan tehtävään. Eli yksi flowta estäviä tekijöitä on ennakkoon valittu negatiivinen asenne. Eli ensimmäinen este flown hankkimiseksi on muuttaa ajatteluaan positiivisemmaksi ja oppia ymmärtämään, että vasta harjoittelun avulla voi oppia hyödyntämään lahjakkuuttaan. Negatiivinen asenne ja harjoittelematta jättäminen tapaa takuu varmasti kaikki flow- tuntemukset.

Työnantajan tehtävät

Työnantajalle omiin tehtäviinsä tehokkaasti uppoutuva työntekijä on kullanarvoinen, mutta voiko tilaan pääsemistä helpottaa. Ammattilaisten mukaan on asioita, joiden avulla tilaan pääseminen mahdollistuu. Ja he puhuvat yksinkertaisista asioista.

Esimiehen on muistettava, että haastavassa tehtävässä ahertava työntekijä tarvitsee häiriöttömän tilan saavuttaakseen tilan, jossa lopullinen ratkaisu syntyy kuin leikkiä vaan. Eli tarvittaessa on tarjottava häiriötön työtila, ymmärrettävä ettei voi häiritä ja ettei sujuvaa työntekoa keskeytetä. Toinen asia on se, että työ on sopivan haastavaa työtekijän taidoille. Eli liian rutiininomainen ja helppo kyllästyttää ja liian vaikea ahdistaa. Eli haastetta pitää olla sopivasti.

Myös työilmapiiri on tärkeä flowhun pyrittäessä eli tehokas tapa tappaa flow on kyseenalaistaa työntekijän kyvyt eli jos työilmapiiri on kyseenlaistava ja alistava, niin flowsta on turha haaveilla. Ja viimeisenä ohjeena on se, että työllä pitää olla selvä päämäärä ja työn pitää olla strukturoitua.

Esimiehenä kannattaa joskus pohtia, että tarjoaako työ mahdollisuuden nauttia flowsta eli saako siitä dopamiiniruiskauksen vai johtaako se hiljalleen Bore Out- tilaan, eli tylsistymiseen ja turhautumiseen. Yksinkertaisilla asioilla kuten työrauhalla, sopivan haastavilla tehtävillä ja positiivisella työympäristöllä saa paljon lisää tuottavuutta.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: kari vahtolammi, flow, asenne, työ, työilmapiiri


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini