Blogin arkisto

Keinot uudenvuodenlupausten ja työlupausten pitämiseen

Share |

Maanantai 8.2.2016 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgVuoden vaihde tuo ajatuksiin tulevan vuoden ja mitä se voi tuoda tullessaan. Moni tekee uudenvuoden lupauksen, mutta useimmat lupaajat epäonnistuvat lupauksen täyttämisessä.

Uudenvuodenlupaus eroaa töissä tehtävistä lupauksista. Töissä luvataan yleensä jollekin toiselle: esimiehelle, alaiselle, kollegalle tai asiakkaalle. Uudenvuodenlupaus on yleensä itselle eikä muille.

Mielestäni lupausten täyttäminen työssä ja henkilökohtaisessa elämässä kertoo siitä kuinka sitoutunut ihminen on. Lupaamalla paljon ja jättämällä lupaukset lunastamatta saa töissä äkkiä epäluotettavan henkilön maineen. Olemalla lupaamatta mitään, saa vastuuta välttelevän lusmun maineen.

Lupaukset itselle, jollainen uudenvuodenlupauskin on, voi salata muilta. Maine ei kärsi muiden silmissä, vaikka lupaustaan ei toteutakaan, mutta maine kärsii omissa silmissä.

Uskon, että se on vakavampaa kuin ulkoinen maineen menetys. Sisäinen maine kulkee mukana kaikkialle.

Uudenvuodenlupauksen ja työelämässä tehtävien sitoumusten pitämistä edistää itsensä ja kykyjensä todenmukainen tunnistaminen. Ihmiset ovat luonnostaan ylioptimistisia. Autoilijoista suurin osa on keskimääräistä parempia kuskeja. Omasta mielestään.

Lupausten aikaan omnipotenssi, kaikkivoipaisuus, voi olla päällä. Tuntuu, että voi tehdä mitä vaan. Kun todellisuus iskee, karisee kaikkivoipaisuus.

Todellisuudessa nimittäin tulee uusia odottamattomia asioita eteen. Ne voivat ylikuormittaa tajuntaa. Ihminen ei vaan kykene tekemään kaikkea mitä eteen tulee. Englanniksi tajunnan ylikuormitusta kutsutaan cognitiiviseksi overloadiksi.

Tajunnan ylikuormittuessa tahdonvoima katoaa. Keskittyminen herpaantuu. Lupauksen pitämisestä tulee vaikeaa.

Ylikuormittumisen välttämiseksi on annettava lupauksia, joista tuntee voivansa selviytyä tajuntaa ylikuormittavassa infotulvassa ja häiriöiden meressä. On tunnusteltava voiko lupauksen pitää tuollaisessa tilanteessa. Voiko suojella itseään tajunnan ylikuormitukselta? Mitä voi jättää huomiotta? Kun voi torjua tajunnan ylikuormitusta, voi keskittyä, pitää uskonsa itseensä ja motivaationsa.

Moni lupaaja lupaa aivan liikaa. Heille lupaus on kaikki tai ei mitään tyyppinen kertakaikkinen muutos. Mielestäni sellainen on epärealistista.

Kaikki tai ei mitään -lupauksen sijasta on luvattava jotain pientä ja konkreettista. Jos päättää päästä huippukuntoon, konkreettinen lupaus voi olla viikoittainen tunnin kuntoilu salilla, juoksulenkki tai pallopeli. Se voi olla konkreettinen ruokavalion muutos kuten luopuminen ranskanperunoista.

Sitoumus toteutuu paremmin kun se on konkreettinen. Siitä voi tulla uusi tapa.

Moni lupaus jää ajatukseksi ja ajatus on hetken häivähdys. Lupauksen teon ja siihen sitoutumisen ensimmäinen testi on, kirjoittaako sen paperille ylös itselle muistiin.

Ellei uskalla pistää ajatusta paperille, välttelee luultavasti sitä, että joutuisi itsensä kanssa tuomiolle myöhemmin. Jos havaitsee itsessään ilmiön, on mietittävä onko ajatteltu lupaus todella sellainen, johon on valmis panostamaan energiaa.

On hyvä kirjoittaa uudenvuodenlupaus paperille tai tietokoneelle. Kirjoittaminen jäsentää, tarkentaa ja selkeyttää ajatuksia. Lupauksen kirjoittaminen voi olla ensimmäinen lupaus.

Työelämässä lupauksia kirjoitetaan ylös muistiin. Ne lupaukset toteutuvat paremmin kuin ajatuksissa vilahtaneet lupaukset. Kirjallinen strategia toteutuu todennäköisemmin kuin kirjoittamaton. Kirjallinen myyntisuunnitelma toteutuu todennäköisemmin kuin kirjoittamaton.

Uudenvuodenlupauksissa ja lupauksissa työssä on vältettävä tajunnan pitkäaikaista ylikuormitusta. Hyvä lupaus on ottaa ensimmäinen konkreettinen askel ja muodostaa askelluksesta tapa. Lupaus kirjallisessa muodossa voittaa häilyvän epävakaan ajatuksen.

Heikki Matias Luoma
Uusin ladattava e-kirja: Strategian toteutus myyntitoiminnassa

Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, motivointi, työ, myyntityö, lupaus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini