Jos lääkäri on kirjoittanut vaikka nuhakuumeesta 5 päivää sairauslomaa ja jo kolmantena päivänä työntekijä kokee itse olevansa työkykyinen, onko sallittua mennä töihin?
Saako sairauslomalla mennä töihin?
Jos lääkäri on kirjoittanut vaikka nuhakuumeesta 5 päivää sairauslomaa ja jo kolmantena päivänä työntekijä kokee itse olevansa työkykyinen, onko sallittua mennä töihin?
Saako sairauslomalla mennä töihin?
Saa, jos sopii asiasta työnantajan kanssa ja jos työntekijä ja työnantaja ovat samaa mieltä työkyvystä. Työnantaja voi myös pyytää työntekijältä allekirjoitetun lausunnon, jossa työntekijä toteaa olevansa työkykyinen. Jos työnantajaa epäilyttää, että sairaus pahenee tai hoito tai paraneminen hidastuu työhön tulemisen takia, voi työntekijän lähettää uudelleen työterveyshuoltoon. Työterveyshuolto voi arvioida, millaisia työtehtäviä työntekijä voi vaaratta tehdä. Sairaana tai puolikuntoisena työskenteleminen voi hidastaa paranemista ja lisätä myöhemmin mm. sydänkohtausriskiä.
Voiko työnantaja määrätä töihin sairauslomasta huolimatta?
Työnantajalla on periaatteellinen oikeus esittää töihin tulemista, jos se katsoo, että työntekijä on työkykyinen. Määrääminen ei johda mihinkään, vaan päätös pitää tehdä yhteistuumin. Toisinaan nopealla työhön paluulla voi olla myönteisiä pitkän tähtäimen seurauksia esimerkiksi työkyvyttömyyden torjumisessa.
Lähde: Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Kari Kaukinen, 2009
Mitä lait ja määräykset sanovat työn tekemisestä sairausloman aikana?
Työkyvyttömyys ja sairausajan palkka
Työntekijä on oikeutettu sairauslomaan ollessaan työsopimuslain 2 luvun 11 §:n mukaisesti sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työsopimuksensa mukaista työtä. Sairausvakuutuslain 8 luvun 4 §:n mukaan sairauspäivärahaan oikeuttavan työkyvyttömyyden tulee koskea paitsi työntekijän tavallista työtä, myös työtä, joka on siihen läheisesti verrattavaa. Tarkastelukulma on tässä yhteydessä työoikeudellinen eikä työ- ja vakuutusoikeudellisen työkyvyttömyyskäsitteen eroa tarkemmin käsitellä.
Korvaava työ
Työn tekemisestä sairauslomasta ja työsopimuslain mukaisesta työkyvyttömyydestä huolimatta ei lainsäädännössä ole määräyksiä. Työn tekemiseen ei siten ole asetettu ehdottomia esteitä. Toisaalta, kun työhön velvoittavia säännöksiä ei ole, ei työntekijän yksipuolinen velvoittaminen työhön ole mahdollista. Lähtökohdaksi on siten asetettava, että työnteon tulee perustua osapuolien yhteiseen näkemykseen, kuten myös edellä käsitellyissä tapauksissa. Viime kädessä asia jää työsuhteen osapuolien välillä ratkaistavaksi.
Lähde: VT, OTK, lakimies, yrittäjä Matti Arola
Työterveyslaitos, Pyöreä Pöytä Oy
|
Mikään pykälä tai lainsäädäntö ei estä työntekijää menemään sairaslomalla töihin. Myytti murrettu!
|
|
Petri Heinola
HR-asiantuntija, LTA-valmentaja, kouluttaja. Pesunkestävä myyntimies. HR- / esimies-kokemusta kolmelta vuosikymmeneltä. Satoja ratkottuja myyttejä liittyen työelämän eriskummallisuuksiin sekä työtekijöiden että työantajien näkövinkkelistä.
|