Blogin arkisto

Suojelin etujani sanoi yrittäjä

Share |

Keskiviikko 16.3.2016 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgPuhiseva kiukkuinen mies istui oikeussalissa ja sanoi, että maksoin laskut myöhässä koska pyrin suojelemaan etujani. Tiesin jo valmiiksi, ettei tuote tule valmiiksi ja siksi en maksanut ensimmäistäkään laskua eräpäivänä. Oma liiketoimintamallini perustuu siihen, että pyrin hakemaan korvauksia alihankkijoilta.

Tuo olisi melkoisen mukava liiketoimintamalli eli tilataan töitä, jätetään laskut maksamatta ja sitten oikeudessa pyritään hakemaan omat kulut korkojen kautta takaisin. Eli haetaan korvauksia siitä, että alihankkija teki vahinkoa omille liiketoimille. Tai vaihtoehtoisesti haetaan samanlaisia korvauksia entisiltä työntekijöiltä, joille ei ole maksettu asianmukaisesti palkkaa.

Tuollaista liiketoimintamallia ei vain kenelläkään kait ole. Ja palkkojen maksustakin pitää huolehtia lakien ja asetusten mukaisesti. Vai voisiko tuollainen malli olla oikeasti olemassa eli haetaan työntekijältä korvauksia huonosta työsuorituksesta. Tai haetaan alihankkiljalta korvauksia siitä, että yrittäjä itse pilasi omat kauppansa kun unohti maksaa laskunsa. En usko, että kukaan tervejärkinen yrittäjä voisi toimia noin.

Toisaalta, olen lukenut erinäisiä asiakirjoja, kuullut ikäviä tarinoita. Ja myös kuullut kuinka eräs aloitteleva yrittäjä kertoi TTY:llä siitä kuinka laittaa myöhässä olevat laskut välittömästi perintään ja lopettaa kyseisen asiakkaan työt kunnes laskut on maksettu asianmukaisesti. Ja nähnyt kuinka yrittäjä maksaa pienekin laskun kolmessa osassa ja loppujen lopuksi kuukauden myöhässä. Tai lukenut oikeuden pöytäkirjoista sen, kuinka yrittäjä hakee useampia kymmeniä tuhansia korvauksia työntekijältä siitä, että oma työnjohto on epäonnistunut. Eli kääntää virheen muiden syyksi.

Yrittäjyydestä puhutaan aina korulausein, mutta toisaalta aloitteleva yrittäjä on aina melkoisen heikoilla jäillä. Erityisesti jos elää alkuvaiheessa kädestä suuhun periaatteella. Sama koskee usein myös asiantuntijayrittäjää, joka joutuu jossain vaiheessa elämään pelkällä tulorahoituksella. Ja siksi olisi hyvä, että yrittäjäuran alkupuolella kerrotaan siitä, että  maailma ei ole niin auvoinen ja opastetaan tekemään kaikki sopimukset kirjallisesti. Ja laskutuksessa ei kannata kannata uskoa siihen, että toinen toimii hyvien tapojen mukaisesti.

Kun lähdet yrittäjän uralle, niin opettele tekemään sopimukset kirjallisesti ja seuraa laskutustasi. Jos jo ensimmäinen lasku myöhästyy eräpäivästä, niin tuskin voit olettaa saavasi myöhemminkään rahojasi aikataulussa. Yrittäjyys ei ole hyväntekeväisyyttä.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, yrittäminen, yrittäjä, yritys, lasku, laskutus, maksut, sopimus, sopiminen


Kommentit

17.3.2016 9.56  AP

Suomessa yrittäjyydestä ei puhuta todellakaan aina korulauseita vaan päinvastoin se on hirveä peikko ja jopa yrittäjärasismia ilmenee.
Suomessa on heikko yrittäjyys korkeammin koulutetuilla, ja yksi selitys on sille sosialistinen malli erityäin suuresta julkisesta sektorista.

17.3.2016 19.07  Ei oo totta

Tää kirjoitus on ihan kuutamolla yrittämisestä.

17.3.2016 19.21  Karhu

Niin on suurin osa yrittäjistäkin. Suomesta puhumattakaan.

20.3.2016 19.16  Kari

Ei ootta: On olemassa monelaisia yrittäjiä. Niitä, jotka tilaavat töitä ja jättävät laskut maksamatta ja myös pyrkivät esim. työsuhteisten kohdalla keksimään omia lomasääntöjä. Tämä koskee sellaista yrittäjää.

Mutta on myös se toinen puoli yrittäjiä, jotka osaavat hoitaa asiat fiksusti. Jos työ ei kelpaa, niin keskustellaan. Ja jos kelpaa, niin maksetaan laskut ajallaan.

Satun vain arvostamaan jälkimmäisiä yrittäjiä enemmän. Teksti ottaa vain kantaa siihen, että eräiden yrittäjien kanssa kaikki pitää dokumentoida kirjallisesti.

24.3.2016 17.19  AP

Yrittäjät ovat ihmisiä siinä kuin ketkä tahansa muutkin. Laskutkin jätetään maksatta myös muusta syystä kuin, että olisi huijaustarkoitus.

Huijareita, valehtjoita, varkaita ja tahallaan rikoksen tekijöitä on myös palkansaajissa tai vaikka eläkeläisissä. Varmaan kappalemäärällisesti näissä enemmänkin.

Huijareita, valehtjoita, varkaita ja tahallaan rikoksen tekijöitä on myös poliitikoissa, siivoojissa, asianajajissa, toimittajissa, opiskelijoissa.

Ajatus, että yrittäjä jotenkin enemmän on aikamoista propagandaa.

Ajatus, että kun yrittäjä on työnantaja ja työntekijä olisi alisteisessa asemmassa tämän takia ei sekään pidä lainkaan paikkaansa. Työtekijällä on vaikka mitkä turvat. Yrittäjällä ei ja joutuu maksamaan itse oikeusturvavakkutuksetkin ja ihan kaikki muut. Tulkinnat ovat 50/50 tilanteessa aina työnantajaa vastaan.

Kun vielä otetaan huomioon, että suurin osa ja moni ei tunnu tajuavan, että se tarkoittaa yli 90% on pienyrittäjiä, on työnantaja aika usein heikommassa asemmassa lomasääntöjen ja sairastumisien ja todistamisen ja lähes kaiken kanssa.

Eräiden ihmisten kanssa kaikki pitää dokumentoida kirjallisesti. Ei missään tapauksessa koske vain yrittäjiä.

"Yrittäjyydestä puhutaan aina korulausein" on ihan bullshittiä. Kyllä Suomessa on enemmän täysin päinvastoin.

Ohje "Kun lähdet yrittäjän uralle, niin opettele tekemään sopimukset kirjallisesti ja seuraa laskutustasi" on sinällään peruasia ja hyvä. Käytännössä kuitenkin jos aikoo tehdä muutakin kuin paperihommia ja pitää firman pystyssä tämä on vähän tälläinen uusyrityskeskus ohje, jossa tärkeimpänä ohjeina annetaan niitä, jotka ovat itsestään selvyyksiä ja niitä ei käsitellä lainkaan joista todella on eniten hyötyä.

Yrittäjyys on muuten hyväntekeväisyyttä ainakin muulle yhteiskunnalle, verottajalle ja vakutusyhtiöille. Siten on SUOMESSA oikein säädetty että käytännössä näin on.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini