Blogin arkisto

Keskiluokassa on perseaukisia ja ylpeys saattaa olla yksi syy siihen

Share |

Perjantai 1.4.2016 - Juha Ahola


juhaahola.jpgJoku on joskus sanonut, että eivät ne suuret tulot, vaan pienet menot. En allekirjoita tuota 100%, mutta tuossa on paljon viisautta.

Karkeasti ottaen rahankäyttöä voidaan jakaa kolmella eri tavalla ja nimeän nämä nyt A-, B- ja C-tyypeiksi.

A-tyypit saavat TULOJA ja kuluttavat kaiken, mitä tienaavat MENOIHIN.

B-tyypit saavat TULOJA, jolla hankkivat VELKAA ”velkavarallisuutta” kuten autoja, veneitä, kesämökkejä, jotka aiheuttavat lisää MENOJA.

C-tyypit saavat tuloja, mutta käyttävät siitä mahdollisimman paljon VAROJEN (varallisuus) kerryttämiseen vaikkapa sijoitusasuntojen tai muiden sijoitusten merkeissä. Nämä VARAT tuottavat lisää TULOJA ja he voivat hankkia lisää VAROJA ja positiivinen sykli. Tuottoja he voivat käyttää MENOIHIN.

B-tyypin ihmisissä on tänä päivänä paljon rahaongelmien kanssa painivia ihmisiä? He ovat hankkineet velkavarallisuutta, joka aiheuttaa ison paineen tienata ison palkkapussin, että kuukausittaisista MENOISTA selviää ylipäätään. Esim. Oulussa tällaiseen tilanteeseen on joutunut viime vuosi ex-nokialaisia, kun hyväpalkkainen työ meneekin nenän edestä.

Kyse on lykätystä tarpeentyydytyksestä ja ymmärryksestä, mikä TUO rahaa ja mikä VIE rahaa.

Kuinkahan moni tälläkin hetkellä yrittää pitää liian korskeaa lifestyleä yllä kassavirran ja tulevaisuuden kustannuksella? Numerot eivät valehtele. Jos laskupinoa kertyy ja kenties joutuu siirtämään eräpäiviä tai laskut jäävät maksamatta ajallaan, silloin jokin on pielessä. Ennenkuin kaivaa liian syvän montun ja ulosottomies vie auton tai asunnon avaimet, kannattaa miettiä, miten veneen pohjasta reiän saa paikattua, ettei vene uppoa enää.

Normaalisti äiti ja isä opettavat, että oma asunto on varallisuutta. No, tavallaan se on sitäkin, mutta se on myös velkaa, sillä se aiheuttaa jatkuvasti kuluja. Jotkut fiksut asuntosijoittajat saattavat jopa itse asua vuokralla. Tämä oli itselleni yllättävä uutinen taannoin. Siihenkin on syynsä, miksi he valitsevat niin. Ei se yksioikoisesti ole niin, että oma asunto on välttämättömyys.

Kalliit omakotitalot, hienot autot, ulkona syömiset ym. Kannattaa validoida, mitä tarvitsee ja mitä ei, kun rahan kanssa joutuu tiukille. Valitettavan usein oma ego (ylpeys) on pahin jarru tekemään tarvittavia ratkaisuja.

Pelkästään hyvä palkka ei todellakaan ole tae sille, että taloudellinen tilanne olisi hyvä.

Ylpeys käy lankeamuksen edellä! 

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, talous, luotto, menot, tulot, ihmistyypit


Kommentit

1.4.2016 9.16  AP

Eihän Suomessa ole hyvää palkkaa kuin eliitillä. Joitain pieniä poikkeuksia on. Eliittiä ovat lääkärit, poliitikot, juristit, virkamiesjohto, pörssiyhtiöiden johto jne...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini