Blogin arkisto

Ray Dalion johtamisen periaate: totuus on tarkka ymmärrys todellisuudesta

Share |

Maanantai 4.4.2016 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgOn hyvin todennäköistä, ettet ole kuulut koskaan Ray Daliosta. En minäkään ollut kunnes vastikään luin hänestä. Latasin hänen kirjoituksensa Principles kuten kuulemma noin 2 miljoonaa muuta on ladannut minua aiemmin.

Ray Dalio on Bridgewater nimisen sijoitusyhtiön perustaja. Se hallinnoi 150 miljardin euron sijoitusvarallisuutta, mikä on noin 3-kertainen summa Suomen valtion budjettiin verrattuna.

Dalio on luultavasi miljardööri, mutta se ei ole syy kirjoittaa hänestä. Syy on se, että Dalio kirjoitus on hyviä ohjeita johtamisesta kiinnostuneille. Kirjoituksen voi ladata maksutta tästä linkistä. Hän kirjoittaa periaatteista ja niiden merkityksestä elämässä ja johtamisessa.

Tärkein perustavaa laatua oleva periaate on totuus. Se on tarkka ymmärrys todellisuudesta.

Periaate osui minuun välittömästi. Tunsin sen heti omakseni. Tarkka ymmärrys todellisuudesta on yritystoiminnan perusta, joka on ollut pohjana analyyseille ja sparraukselle 25 vuoden ajan.

Kuinka paljon kukin antaa toiveen olla esteenä totuudelle? Toive, että jokin on totta, johtaa harhaan. On hyvä kysyä itseltä onko kyse toiveesta vai tarkasta todellisuuden ymmärtämisestä.

Sanotaan, että yritysten johto voi ympäröidä itsensä jees-miehillä, jolloin johto saa tietoonsa vain myönteisiä asioita ja kielteiset jäävät pimentoon. Seurauksena johdon käsitys todellisuudesta hämärtyy.

Eräälle teknisen kaupan alalla toimivan yrityksen toimitusjohtajalle oli vaikea hyväksyä, että työntekijät kritisoivat yrityksen toimintaa. Hänestä kritiikki oli väärin. Todellisuus on kuitenkin, että työntekijät kritisoivat, minkä toimitusjohtajan poika tajusi. Poika ymmärsi, että kriitiikki on olemassa eikä se poistu toivomalla, ettei sitä ole.

On tarkasteltava kritisoituja asioita. Ovatko ne totta? Onko kritiikki tarkka kuvaus todellisuudesta?

Usein kritiikki ei ole tarkka kuvaus todellisuudesta. Se on vain häivähdys, katse asian yhdeltä puolelta. Todellisuus on tarkistettava.

Dalion kirjoituksessa on 7 totuutta koskevaa periaatetta. Ne ovat ensimmäisinä ja niiden jälkeen on 203 muuta periaatetta.

Huono puoli on, ettei kirjoitus ole helposti sulavaa viihdettä. Sen ymmärtäminen vaatii pohdintaa ja sisäistämistä, joten se sopii vain ajatteleville ihmisille.

Heikki Matias Luoma
Uusin ladattava e-kirja: Strategian toteutus myyntitoiminnassa

Avainsanat: Heikki Luoma, Johtaminen ja coaching, Muutos suunnittelu ja toteutus, Myynti ja markkinointi, Strategia ja jalkautus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini