Blogin arkisto

Väärä asenne on tuhoisampi kuin ammattitaidottomuus

Share |

Torstai 6.6.2019 - Olli Linjala


Tämä kirjoitus on nostettu uudelleen kommentoitavaksi.

Kokeneemmalla on oikeus ja velvollisuus ohjata sekä opastaa ammatillisissa asioissa. Isoihin asioihin otetaankin kantaa ja korjataan joskus ulkopuolistenkin asiantuntijoiden avulla. Pieniin asioihin - asioihin jotka tuntuvat mitättömiltä, niihin harvemmin puututaan. Ei ole oikeutta puuttua yksityisasioihin. Juuri näistä muodostuvat asenteet – väärät tai oikeat.

Asenne ei ole yksityisasia. Siihen voi ja pitää puuttua. Työyhteisössä täytyy järjestää asenteiden muokkaustilaisuuksia säännöllisesti. Asenteilla vaikutamme ratkaisevalla tavalla omiin ja myös kaikkien työkavereittemme työhön, sen määrään sekä työssä onnistumiseen ja tulokseen. Onko oma asenteesi eteenpäin vievä, myönteinen vai kielteinen – joka tuhoaa työyhteisösi toimintaa.

Kielteisyydellä tuhotaan työyhteisö
Kun elämässä on riittävästi punaisia valoja päällä eli kielteinen asenne on saanut yliotteen, niin ihminen muuttuu täysin toiseksi. Tympääntyminen ottaa yliotteen ja tappaa aktiivisuuden, ei vaan viitsitä. Niin yksinkertaista tehtävää tai asiaa ei löydy, etteikö sitä saa unohdettua tai tehtyä pieleen.

Hauskuus häviää
Työssä ei yksinkertaisesti ole enää hauskaa eikä yhdessä tekemisen meininkiä. Asioita täytyy käskyttää eikä porukka halua kehittää toimintaa tai työtapoja. Vitsit ovat harvassa ja nekin koetaan sellaisena henkilökohtaisena piruiluna tai nälvimisenä, joka pitää tavalla tai toisella kostaa. Harvoin kuullaan vapauttavaa naurua, ellei sitten jollekin ole käynyt vahinko tai onnettomuus. Tyypillistä on se, että kaikista asioista on tehtävä kirjalliset ohjeet. On työyhteisöjä, joissa ihmiset katsovat painetusta kirjasesta sen, että tulinko seksuaalisesti häirityksi. Toisin sanoen, ottiko kipeää vai tuntuiko hyvältä!

Rahaa palaa kuin takassa
Kielteisyys tappaa halun. Halun kuollessa ei ammattitaidolla ole merkitystä. Ne huippuunsa koulutetut ammattilaiset tekevät uusimmilla laitteilla susia. Ammattilaisen huolimattomuus yksinkertaisessa työtehtävässä maksoi yhden ihmisen koko vuoden työn tuloksen, käyttökatteen! Tai kun satoja taloja pystyttänyt timpuri ei viitsinyt vaihtaa oikeita nauloja naulaimeen, maksoi se yhtiölle 24 omakotitalon elementtien tekemisestä saavutetun käyttökatteen. Väärä asenne on tuhoisampi kuin ammattitaidottomuus.

Asenteeseen voidaan vaikuttaa
Ei yksikään terve ihminen halua tahallaan aiheuttaa vahinkoa työyhteisölleen. Asenne on vaan väärässä päässä selkärankaa, vajaan vaaksan mitan ristiselän alapuolella. Asenteita täytyy tuuletella määrävälein. Kissa pitää nostaa pöydälle ja jutella porukalla asioista rakentavasti. Tämä on aivan välttämätöntä työyhteisön toimintaa. Se on tärkeämpää kuin ammattikoulutus. Jos on haluja, niin taidot haetaan vaikka kiven alta, mutta jos halu puuttuu eikä huvita, niin mitäs teet osaamisella. Rahaa palaa kuin takassa tai sitä tulee kuin tukin ajosta – se on asennekysymys!

Olli Linjala

 

Avainsanat: Asenne, kielteisyys, hauskuus, työyhteisö


Kommentit

10.3.2008 18.10  Kokenut

Aivan varmasti juuri näin on.
Hassua vain, että ihmiset syyttävät aina muita , eikä itsessä ole koskaan mitään vikaa.

12.3.2008 8.46  Ei jaksa

On harvinaisen raskasta käydä töissä, kun omien työtehtävien lisäksi pitää jaksaa jonkun toisen asenneongelmaa.

"Kielteisyys tappaa halun. Halun kuollessa ammattitaidolla ei ole merkitystä." Tämä on niin totta!

12.3.2008 22.24  Minä minä minä

Ainahan on niin, että omien työtehtävien lisäksi on myös sosiaalista kanssakäymistä toisten kanssa. On harvinaisen raskasta käydä töissä, kun omien työtehtävien lisäksi pitää jaksaa jonkun toisen asenneongelmaa.Tämä ehkä on niin, että ehkä kirjoitajan kannattaisi miettiä, missä sitä asenne ongelmaa myös saattaa olla . Arvaatko ?

13.3.2008 13.35  Ei jaksa vieläkään

Niin voihan se olla niinkin. Mielestäni Linjalan kirjoitus vain on totta. Olen huomannut sen käytännössä, että on raskasta tehdä töitä kun ympärillä on valittajia. Kaikki työyhteisön jäsenet eivät suinkaan sellaisia ole, mutta riittää, että porukassa on yksi sellainen.

Myönnän, että asenneongelma muodostunut on minullekin. Aamuisin on hankalaa lähteä töihin, koska oletan alkavan työpäivän olevan samaa kuin aiemmatkin: valitusta valituksen perään.

Sosiaalinen kanssakäyminen sinällään ei ole raskasta. Ainainen valituksen kuunteleminen on.

11.8.2009 12.07  Kaikentietävä

Mulla ainakaan mitään asenneongelmaa ole saatana!

11.8.2009 14.52  asuntomessu-kävijä

Joo. Valituksia on työympäristössäkin raskasta kuunnella. Valittaminen ja tämä "kriittisyys" taitavat vaan kuulua kansalaisperintöön Suomessa. Asuntomessuillakin sen huomasi. Ihmiset purnasivat, haukkuivat ja tuomitsivat. Muutama ulkomaalainen hehkutti: Oh, so wonderful!! Look at that.. Ja suomalaiset miettivät, mistä voi lapset pudota, kuinka sokkeloista on, miten ruman väristä, ja ainakin ylihintaista. Kallion mahtavasta miljoonakämpästäkin löytyi sanomista. Eräs turkulainen totesi: Kyllä jotkut sitten osaavat rakentaa upeita kivilinnoja ihan persereikä- paikkoihin. ..Joopa joo.

Suomalaiset vaan ovat vali-vali-kansaa. Jos et valita, olet omituinen. Jos et ole kriittinen, olet tyhmä.

11.8.2009 22.13  Hevimies

IT puolella on kyttääminen niin kova ettei siinä paljon kerkiä ruveta uusia opettamaan. Paskalla käynnistäkin kun pitää eräässä yhtiössä tehdä tiketti.

14.8.2009 12.24  Pekka Sahlsten

Valitettavan totta, suurelta osin näistä syistä olen itse siirtynyt yrittäjäksi.

Sitten kun oikeaan asenteeseen vielä yhdistyy amnmattitaito ja organisaation hyvät toimintamallit, saadaan tulostakin aikaan. Mutta ei kirjallisissa ohjeistuksissa ole sinänsä mitään vikaa, sillä niiden avulla voidaan oikein tehtynä toimintamalleja myös monistaa.

Hienoa, että joku herättelee asiasta. Vielä tarvittaisiin puheen lisäksi todellista toimintaa asian eteen. Kirjoittaja tietysti tekee sitä ammatikseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini