Blogin arkisto

Palvelukseen otetaan pitkäjänteinen suhdannepolitiikka

Share |

Perjantai 14.11.2008 klo 8.30 - Heikki Ikonen


Kiina panostaa viisisataa miljardia euroa infrastruktuuriin ja yksityisen kulutuksen edistämiseen. Barack Obama kaavailee vastaavaa pakettia Yhdysvaltoihin. OECD vaatii julkista elvytystä kautta maailman.

Avainsanat: Heikki Ikonen, inflaatio, taantuma, lama, talous, euroalue, pankki, pankkikriisi, USA, OECD,


Kommentit

24.11.2008 12.29  Martti V.

Hyvin ajoitettu arvio, hallitus paukautti viikon päästä elvytystä olan takaa. Saa nähdä miten tehoaa, mutta jotakin tarttis tehdä. Talouden hyytyminen vaikuttaa kaikkiin yrityksiin.

Ja on se tosiaan niin, että jos kenellä on siihen mahdollisuus, niin taantumassa investoinnit kannattaa tehdä, silloin ne saa halvemmalla. Koskee myös yrityksiä, edellytyksellä sillä, ettei tarvitse tukehtua rahoituskustannuksiin, vaikka heikot ajat vielä vähän aikaa jatkuisivat. Eli omaa kassaa jos on, niin sitten. Ja sittenpä on värkit valmiina, kun nousu alkaa.

24.11.2008 13.10  Heikki Ikonen

"Koskee myös yrityksiä, edellytyksellä sillä, ettei tarvitse tukehtua rahoituskustannuksiin, vaikka heikot ajat vielä vähän aikaa jatkuisivat. Eli omaa kassaa jos on, niin sitten. Ja sittenpä on värkit valmiina, kun nousu alkaa."

Juuri näin, parahin Martti V. Viisaat yhtiöt pistävät riittävästi sukanvarteen nousukaudella ja varsinkin sen lopussa eli talouden ylikuumentuessa, sillä laskusuhdanteessa on paras hetki investoida tulevaa nousua varten. Parhaat suuret yhtiöt lähtevät kassansa kanssa silloin myös yritysostoksille.

Eli tässä mielessä Keynesin ajattelu sopii yksityisen sektorin käyttöön yhtä lailla. Sehä perustuu itse asiassa aivan alkeelliseen selviytymistaistelun logiikkaan, jonka eläimetkin osaavat: varastoi ruokaa kesällä, jotta selviät talven yli.

Keynesin mallissa oleellista oli, että julkinen sektori kerää rasvaa hyvinä aikoina, jos ja kun yksityisiltä se ei onnistu. Mutta niin toimivat viisaimmat yksityisetkin yhtiöt ja kansalaiset, jos suhdannenäkemys, itsekuri ja kukkaro siihen riittävät.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini