Blogin arkisto

Mitä voisit tehdä maasi hyväksi?

Share |

Maanantai 2.3.2009 klo 8.18 - Päivi Räsänen


Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa! 

"Älä kysy mitä maasi voi vuoksesi tehdä, vaan kysy mitä itse voit tehdä maasi hyväksi." Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman virkaanastujaiskonsertissa muisteltiin J.F. Kennedyn legendaarista kehotusta.

Irtisanomisten, lomautusten ja konkurssihakemusten määrä kasvaa myös omassa maassamme päivä päivältä. Yhteisöveron tuotto on romahtanut. Kuntataloudessa eletään veitsenterällä. Verotulojen kehitys on heikkoa, mutta työttömyyden lisääntymisen myötä menot entisestään kasvavat. Kuitenkin juuri vaikeina aikoina tarvitaan kipeästi tasokkaita sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tällaisena aikana tarvitsemme Kennedyn peräänkuuluttamaa kansallista yhteishenkeä, niin päätöksenteon tasolla kuin työelämässä. Tätä asennetta ovat hienolla tavalla osoittaneet Pirkanmaan Yrittäjät julistamalla lamantappotalkoot. Jo toistasataa yrittäjää on sitoutunut nettikampanjaan "Ketään ei sanota irti".

Pääministeri Vanhanen esitti kymmenien miljardien eurojen investointiohjelmaa, jonka tavoitteena olisi nostaa työllisyyttä perusuraan nähden 1-2 prosenttiyksiköllä ensi vuosikymmenellä. Tämä lieventäisi väestön ikärakenteen muutoksen vaikutuksia talouteen. Ajankohtainen talouskriisi edellyttää kuitenkin pikaista elvytysohjelmaa, jolla torjutaan turhia konkursseja ja pidetään yllä ennen muuta rakennusalan työpaikkoja.

Siksi vetoan, että pääministeri Vanhanen kutsuisi eduskuntapuolueiden ja -ryhmien johdon koolle sopimaan kansallisesta yhteisrintamasta taloudellisen taantuman aiheuttamien vahinkojen torjumiseksi. Nyt vaadittavat toimenpiteet ovat mittaluokaltaan sellaisia, että ne edellyttävät aiemmin sovittujen kehysten ylityksen ja niiden vaikutus ulottuu yli vaalikauden seuraavan hallituksen toimikaudelle. Siksi on perusteltua, että toimenpiteet sovitaan ja valmistellaan parlamentaarisesti.

Päivi Räsänen
Puolueen puheenjohtaja (kd)

Avainsanat: Päivi Räsänen, taantuma, Barack Obama, kuntatalous, kansallinen yhteishenki, yhteishenki, lamantappotalkoot, investointiohjelma, konkurssi, talouskriisi, elvytysohjelma


Kommentit

27.1.2009 12.12  Pauli Vuorio

Positiivareiden tämän päivän aamun ajatus sopii hyvin tähän: "Kehittyminen ja kasvaminen on mahdotonta
jos tekee kaiken samalla tavalla kuin on tehnyt tähänkin asti."

Pauli Vuorio
Päätoimittaja Yrittäjälinja julkaisut ja Yrittajalinja.fi

27.1.2009 12.54  Antipipertäjä

Jos maata johdettais niinkun yritystä ois maa huomattavasti tuottavampi ja parempi paikka sen asukkaille.

Yrityksissä potkitaan tuottamattomat loiseläjät pois kun taas Suomeen niitä rohmutaan lisää somaliasta lisää. Ei siis ihme että talous kärsii.

Globaalissa maailmassa eräät maat rahoittaa sotia ja toiset maat vastaanottavat sotivien maiden pakolaisia.

Eikö olekkin hienoa kuulua siihen maahan joka omien kansalaistensa kustannuksella siivoa muidenmaiden jätökset.

Sotaveteraaneista ja sairaista viis pääasia kun somaaleilla on hotellimajoitus ja kaikki mitä tarvitsevat.

27.1.2009 13.52  yhteishenkeä vuodella 2009.

yhteishenkeä vuodella 2009.
olisi jo vihdoinkin korkea aika.
Kääri hihat ylös yhteiseen tekemiseen kaikilla
ja kaikkialla.
Aloitetaan uudestaan"EI SE OLE ITSELTÄ POIS JOS KAVERIKIN MENESTYY"
Kun autamme muita ,autamme samalla itseämme...näin olemme vahvoja kaikki.
yhteishenkeä vuodella 2009.

27.1.2009 14.00  Lumiukko

Jotain olisi tosiaan hyvä tehdä ja pikaisesti että päästäisiin tästä taantumasta ja lamasta jauhamisesta.

27.1.2009 14.55  Nimimerkki VEXI

Mitä voisit tehdä maasi hyväksi?
Olen samaa mieltä Päivi Räsäsen kanssa, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tarvitaan yhteistyötä kaikkien työmarkkinaosapuolten, hallituksen ja opposition välillä. Nyt tarvitaan positiivista asennetta niin yksityisiltä ihmisiltä (kuluttajilta) kuin myös yrittäjiltä. Tällä hetkellä etenkin suuret yritykset käyttävät syntynyttä taloudellista tilannetta hyväksi ja saneeravat henkilöstöä pois sekä siirtävät tuotantoa ulkomaille. Valtion tulee kiinnittää tähän huomioita ja tukea voimakkaammin pienyrittäjyyttä, sillä tuskin 3-10 henken pk yritys siirtää toimintojaan kovin herkästi esimerkiksi Intiaan tai Kiinaan (kuten esimerkiksi nokia tekee näinä päivinä). Suomen tulevaisuus on pienyrttäjyydessä ja aloilla, joissa tarvitaan huippuosaamista. Myös pankkien tulis kantaa vastaa myös huonompina aikoina, eikä jättää velallisia pulaan kiristämällä lainansaantia ja lainaehtoja. Nyt tarvitaan positiivista asennetta, uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen kaikille etenkin yrityspäättäjille.

27.1.2009 14.57  Obamafani

Parlamentaarikkojen olisi todellakin syytä toimia nyt ennakkoluulottomasti ja nopeasti, ettei meille kävisi niinkuin islantilaispoloille.

Obama on hieno mies.

27.1.2009 15.44  Kalle

Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu vähän sellainen joukkohysteriassa pyöriminen ja sillä mässäily. Tuosta "lamasta" on tullut jo kaikkien yhteinen puheenaihe ja näin ollen meitä yhdistävä asia. Yksikin sukulaismies epäili, että tästä tulee jopa syvempi kuin viimeksi. Sellainen on suorastaan edesvastuutonta puhetta. Paskat siitä mitään tule, jos ei anneta tulla.

27.1.2009 16.18  Kalastaja

Hallitus on jo saanut äänestäjiltä toimeenpanovallan, tässä tilanteessa ei tarvita mitään "parlamentaarista mediatapahtumaa" asioita pitkittämään. Vaikka Vanhanen ja kumppanit ovat päätöksineen kuusi kuukautta myöhässä, ei Räsäsen esittämälle ehdotukselle pidä antaa kuin ääntenkalastelun arvo. Jos oppositio haluaa "sitoutua" yli vaalikauden ulottuviin päätöksiin hallituksen kanssa, taitaa kyse olla vähän myös kaipuusta seuraavaan hallitukseen.

28.1.2009 8.37  Veikko Vallin

Kumma juttu, että kaikkien poliitikkojen mielipiteissä toistuu sana "elvytys", pitäisi siis rakentaa kaikkea mahdollista velkarahalla, jotta saadaan ihmiset pysymään töissä.

Koko ongelman ydin on juuri velkavivutetussa maailmantaloudessa. Valtiot, kunnat, yritykset ja tavalliset ihmiset ovat velkaantuneet kun on pitänyt "elvyttää" niin nopeasti.

Miten samaa toimintamallia voidaan tarjota lääkkeeksi talousongelmaan, joka on seurausta ylivelkaantumisesta?

Kuin sanoisi, että ryyppää velaksi lisää ettei tule krapulaa. Sieltä se krapula tulee kuitenkin, kun velkaraha loppuu aikanaan.

Miksi kukaan poliitikoista ei puhu ajasta velkavivutuksen jälkeen? Mitä sitten tehdään kun ei voida enää ottaa lisää? Onko maailma sitten valmis? En usko.

28.1.2009 9.33  Jiesus

Yksi merkittävä asia on, että kaikki eivät tähän "elvytykseen" ole osallistumassa.
Vaikka väitteenä on, että ulkomaankauppa takkuaa ja on muita ongelmia, esimerkiksi ammattiliitot pitävät viimeiseen asti kiinni siitä, että palkat kuitenkin korottuvat ja irtisanomissuojat kasvavat tuloksesta riippumatta. Tällä tavalla Instassit ajavat omia etujaan täysin vastaan sitä mitä muka ovat ajamassa ( Ammattiliitot muka auttavat työttömiä, työllisyyttä ja työläisiä ). Sama pätee politikointiin. Tärkeintä ei ole yhteinen etu vaan oman puolueen, etupiirin tai ihan oma etu.

28.1.2009 13.33  Veikko Vallin

Jiesus, olet täysin oikeassa, suomalaisen työttömän paras kaveri on suomalainen yrittäjä. Sieltä se työpaikka suurimmalla todennäköisyydellä irtoaa.

Ammattiliitot tekevät jo asioita työllistymistä vastaan. Aikanaan liitot tekivät oikein hyvää työtä.

28.1.2009 17.00  Inez

Niinpä. Esimerkkinä Finnairin työntekijät, saivat valita joko pienen palkanalennuksen (olisko ollut 5%) ja YT-neuvottelujen välillä. Valitsivat jälkimmäisen. Ja nyt lentäjillä lakkouhkat hiihtolomaviikoille. Järjetöntä. Kyllä moni suomalainen valitsee sen rypemisen, eikä mistään yhteishengestä ole ainakaan toistaiseksi mitään tietoa. Ehkä sitten, kun liiton päivärahat on kulutettu.

28.1.2009 18.58  Outomaa

\ _ /
\''/
'''
http://www.youtube.com/watch?v=f8kD5plVePI&feature=related

28.1.2009 20.16  Pekka

Jos ajatellaan rationaalisesti, pitäisi nyt panostaa kaikkeen sellaiseen, joka antaisi meille vahvuuksia siihen ajankohtaan kun vienti alkaa taas vetää. Investointien pitäisi kuitenkin nyt työllistää kotimaassa. Molemmat toteutuat esimerkiksi kokemuksien keräämistä erilaisista uusiutuvista energioista investoimalla niihin ja käyttämällä niitä. Päättäjien pitäisi vain olla riittävän avarakatseisia pohtiessaan mikä onkaan uusiutuvaa energiaa.

Tähän sopisi vielä ihmetellä minkälainen (yrityksen)hallitus ja minkälaiset omistajat antavat johtavan energiayrityksen investoida Siperiaan. Energia-alalla on jo vuosia tiedetty että ongelmia tulee. Sen sijaan että olisi panostettu alan kehittämiseen panostettiin Siperiaan.

28.1.2009 21.13  Petro

Juu ehdottomasti pitäs panostaa rahat fuusio voiman tutkimiseen ja panna hiilivoimalat kiini. Arviolta 15v päästä fuusiovoima on turvallista ja se on hyötysuhteeltaan jopa ydinvoimaa parempaa. Tästä syystä nyt pitäs laittaa hiilivoimalat säppiin ja lisätä ydinvoimaa kunnes fuusio voimaan voidaan siirtyä.

28.1.2009 22.16  Jiesus

Tietenkin on helppoa osallistua kampanjaan, että ketään ei sanota irti jos on vaikkapa yhden henkilön yritys kuten Pirkanmaan Yrittäjien osallistujissa on.Erikoista sinänsä, että ei muka missään tilanteessa sanottaisi irti, eli eikö työntekijän tarvitse enää tehdä mitään vaan kun luvattu niin on luvattu.
Tätä tietenkin kierretään niin, että myöskään palkata vakituiseen työsuhteeseen. Työsuhde voidaan purkaa, eikä sanoa irti jne...
Yhteiskuntavastuu, asenne ja henki....Onko kysymys tästä vai hyvästä huomion herätyksestä omalle yritykselle.
Itse koen Yrittäjäjärjestön täysin samanlaisena kuin puolueet, ammattiliitot ja kaikki muut jotka ajavat viime kädessä omaa etuaan vaikka ulospäin toiminnan tarkoitus on yhteisen edun ajaminen. Juuri vaikeina aikoina tarvitaan kipeästi sosiaali ja terveyspalveluita? Käytännössä voi joiltain osin tapahtua myös päinvastoin, tämä voi olla hyvinkin tervehdyttävää.
Kaikki hysterisointi, messuaminen ja paatos tässä lama, irtisanomiset,työttömyys, taantuma asiassa on ihan turhaa.Mitään uutta messiasta ei ole tullut mistään henkilöstä tai tahosta, vaikka moni näköjään sille statukselle haluaa. Asiat menee tietyissä sykleissä. On nousuja ja laskuja.
Se on elämän laki.
Konkurssit jotka nyt tapahtuvat ovat olleet orastamassa jo kauan sitten. Jos toiminta on sellaista, että yksi ainoa kuukausi sen romuttaa kyllä silloin ollaan tosi heikolla pohjalla. On niin, että nää konkurssit alkoivat ennen, kuin finanssikriisi oli julkisesti varmaa.Heikot sortuu, vahvat jää. Se on elämää.
meillä menee helvetin hyvin jos sitä vertaa vaikka johonkin kehitysmaahan.
Olemme ehdottomassa pienessä vähimmistössä jolla menee todella hyvin kun sitä vertaa maailman kaikkiin maihin ja maailman kaikkiin ihmisiin. Vielä senkin jälkeen vaikka menis kymmenen kertaa huonommin kuin nyt.

29.1.2009 22.41  Pekka

Tampeereellakin on fuusiovoimaan perehtyneitä alan tutkjoita. He kyllä puhuvat vähintään 50 vuodesta eikä 15 kuten Pedro.

Minusta tuntuu ettei eduskunnassa ja hallituksessa ole kukaan huolestunut Päivi räsäsen mainitsemista tasokkaistata sosiaali- ja terveyspalveluista.

Lama vähentää yhteiskunnan maksukykä ja ikääntyminen sekä mahdollisesti lamakin lisää mainittujen palveluiden tarvetta.

Teollisuus- ja elinkeinoministeriön virkamiehet ovat aika ajoin tuoneet esille ettei työvoima riitä nykyiseen kehitykseen hoiva-alalla. Asiasta vastuussa olevat henkilöt ovat hiljaa. Uskomatonta.

Räsänen alan tuntijana voisi alkaa äänekkäämmin tuoda esiin alan ongelmia. Toisaalta hänellä voi olla se rasite, ettei usko että prosessin hallinta ja hoito-osaaminen voi olla eri asia. Usein erikoisasiantuntijoilla on käsitys että he ovat kaikkien asioiden erikoistuntijoita. Huomautan, että tällainenkin riski on olemassa, en väitä että se koskee Päivi räsästä.

Hoito ala ja sen kautta kaikki sen asiakkaat ovat kauniisti sanottuna lirissä. Kaikki sen tietävät ja poliitikot peittelevät.

Se joka kertoo tosiasian ettei keisarilla ole vaatteita menestyy hyvin koska häntä pidetään todelliena näkijänä. Kansalle tarvitsee kertoa vain totuus, sillä pääsee pitkälle(saa paljon ääniä vaaleisa)

29.1.2009 22.44  Petri Niskanen

Räsäsen Kennedy-sitaatti on kaikessa kuluneisuudessaan osuva, ei vain nykyisesä tilanteessa vaan aina ja iankaikkisesti. Sitä voi myös laajentaa - tai pikemmin supistaa - koskemaan myös yritysmaailmaa, "älä kysy mitä yritys voi tehdä sinun eteesi, vaan mitä sinä voit tehdä yrityksen eteen. Jos joku on näkevinään tässä poliittista latausta tähdennän, että tarkoitan sekä työntekijä että -antaja puolta.

Yhteisöllisyyttä, kokonaisuuden näkemistä (ja kyllähän sen useimmiten näkee kun viitsii ja uskaltaa avoimin mielin vaihtaa näkökulmaa) ja kvartaalia tai vaalikautta pitemmän ajanjakson etujen mukaista päätöksentekoa ja toimintaa kaivataan yhteiskunnassa, poliitiikassa ja bisnesmaailmassa. Sama pätee yhtä lailla jokaisen yksilön elämänsuunnitteluun ja parisuhteen hoitoonkin.

Jokilammen Jarille ja Pirkanmaan yrittäjille onnittelut ja kiitokset hienosta avauksesta. Paremman rakentamiseen tarvitaan uskallusta ja positiivista asennetta. Jos ei kurkota kuuseen ei koskaan pääse katajaa korkeammalle.

Niin positiivinen kuin negatiivinen asenne luo helposti lumipalloilmiön. Kun riittävästi "posipalloja" pistetään liikkeelle, se väkisinkin vaikuttaa.

On oma valintasi, millaisia lumipalloja pistät pyörimään. Mieti tarkkaan!

Petri Niskanen, yrittäjä, yritys- ja työyhteisökouluttaja

30.1.2009 0.16  Milja Saresvaara

Usko avainpäättäjien ja tahojen/järjestöjen resurssipanostukseen lähiaikojen varalle ei oikein riitä, kun tuntuu että edelleen hassataan rahaa kaikenlaisiin projekteihin (kuten vaikka Tampereen tunneli?-onko ne tosissaan? Tai stadin tanssitalomonttu jne jne jne jne jne) Vaikka peruspalveluihin pitäisi ensisijaisesti.. Ja mitä tarkoittaa "tavalliselle ihmiselle tuo laman varalta kehoitukset; "Hihat heilumaan", "toivotalkoot", "elvytetään", "otetaan niskasta kiinni nyt", "kääritään hihat"-sanahelinää. En usko hyvällä tahdollakaan että noin sanovat itsekkään tietäisivät ko. sanojen sisältöä. Nyt kulutetaan..eikun säästetään..eikun kulutetaan...pöh. Sitä mieltä kyllä olen että Suomea ei uhkaa työvoimapula, vaan työnantajapula.

30.1.2009 10.06  Petro

Peggalle tiedoksi että 2035 aletaan saamaan ITER:istä talodellisesti kannattavia tuloksia joka valmistuu vuonna 2020.

http://www.popularmechanics.com/science/research/4251982.html?page=2

30.1.2009 14.37  P

Luulisin, että hyvin teoreettista.
"tiedoksi, että aletaan saamaan"


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini