Blogin arkisto

Pääoma nauraa, kun veroista lakiesityksiä tehdään

Share |

Torstai 5.3.2009 klo 9.27 - Ahti Pontinen


Eduskunnalle on annettu lakiesitys, jonka mukaan verottajalle annettavan kuukausi-ilmoituksen myöhästymiselle on tulossa 20 prosentin rangaistusmaksu. Maksu peritään ilmoittamatta jääneestä verosta myös siinä tapauksessa, että yrittäjä itse korjaa virheensä huomattuaan sen. Asiasta on noussut suuri haloo, lähinnä siksi, että luullaan maksun nostavan maksuja rankasti rangaistusmaksun muodossa.

Toisekseen asiaa puidaan spekulatiivisella tasolla - asia kun on tullut ilmi vähän kuin puolisalaa. Lisäksi asiasta saadaan radikaalisti tulkittuna melkoisia huomiota herättäviä otsikoita kuten kauppalehti.fi teki lauantaina 28.2.2009: ”Verokarhu yrmeänä yrittäjille: uusi rangaistus”. Uutisessa ei sinänsä ollut mitään erityisen uutta muuta kuin se, että korotukset - rangaistusmaksut - tulevat nyt ilmoitusten laiminlyönneistä.

Kannattaa muistaa, että ilmoitusten tekeminen ja maksujen maksaminen ovat käytännössä kaksi eri asiaa. On ymmärrettävää, miksi lakiesitys on annettu. Lukuisat pelaavat maksujen siirtämisellä ilmoituksia ja pitävät verottajaa pankkinaan. Sen sijaan on huomioitava sekä nykyiset, että mahdollisesti muuttuvat korot ja muut maksut silloin, kun arvonlisäveroja, ennakonpidätyksiä ja sotumaksuja maksaa hiemankin eräpäivästä. Tässä asiassa ollaan menty jo pitkä tovi, ja ollaan näemmä menossa edelleen siihen, että verottaja suosii sitä, jolla on pääomia. Se, jolla on pääomia, pystyy maksamaan myös poikkeustilanteessa nämä maksut ajallaan ja säästää kulut ja korot.

Myöhästyneestä verosta peritään erikseen 9,5 prosentin korko, eli vuotuinen korko nousee yli 29 prosenttiin. Tämän lisäksi menee muita kuluja.

Sama juttu on käytännössä työeläkemaksujen kanssa. Tämä ei kannusta työllistämään.

Suurimmaksi osaksi asia menee niin, että jos yrityksen laskutetut asiakkaat maksavat myöhässä, myös yritys ilman pääomia maksaa omia laskujaan myöhässä.

Verottaja perii siis korkoa arvonlisäverosta, jota ei ole tullut yrityksen tilille. Toki kirjanpidon voi järjestää muullakin tavoin. Monella tapaa lakiesityksen laatijat, verottaja ja yhteiskunnan virkamiehet haluavat kuitenkin ilmiselvästi vaikeuttaa ilman pääomia olevien yritysten toimintaa, kun asian pitäisi olla päinvastoin. Nyt on tarkoitus aikaistaa alv:n osalta maksupäivää 12 päiväksi, toisaalta ennakonpidätyksien tilitys siirtyy parilla päivällä. Kaikki suurimmat veromaksut siis samalle päivälle! Ja taas pääoma nauraa.

Virkamiehet haluavat asioiden toimivan mahdollisimman helposti heille. Yrittämisen ja yrityksien arkipäivää nämä uudistukset eivät helpota - päinvastoin. Tällä ei tunnu olevankaan mitään väliä. Kun verottajan voisikin vapaasti kilpailuttaa. Suomen verottaja menettäisi melkoisesti asiakkaita. Miten lainlaatijat voivat olla niin kertakaikkisen ulkona yritystoiminnan arjesta? Vai maksaako tyhmä pääoma näille lainlaatijoille palkkioita ruskeissa kirjekuorissa. Typerimmistä ehdotuksista saa paksuimman kirjeen?

Toinen hauska (?) spekulaatio asiasta on, että ruskeat kirjekuoret toimittaa joku instanssi, joka voi alkaa pätemään asian vähemmän tärkeällä osalla - miltä alkaa taas näyttää: Asian ydin ei ole ilmoitusmaksujen korotuksissa vaan ilmoittamatta jääneestä veron osassa ja kiskurikoroissa.

Sekä pääomaa omaavien voitossa.

Ahti Pontinen

Avainsanat: Ahti Pontinen, alv-vero, lakiesitys, eräpäivä, rangaistusmaksu, pääoma


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini