Blogin arkisto

Mediamaksu puhuttaa

Share |

Maanantai 27.4.2009 klo 14.00 - Riikka M.


Viime vuonna suomalaiset katsoivat päivässä televisiota keskimäärin 2 tuntia 57 minuuttia. Analogisen tv:n aikaan maksoin kiltisti tv-lupani, vaikka 224 euron kokoinen summa pelkästä television katselusta tuntui itsestä mielettömältä - varsinkin kun YLE:n ohjelmat eivät kuulu mieliohjelmiini.

Avainsanat: Mediamaksu, tv-maksu, tv-lupa, YLE, digiaika


Kommentit

27.4.2009 16.46  Ylessäkin on sentään jotain ylen hyvää

Toisaalta kirjoitus jättää huomioimatta, että onhan meillä oltava sellaisiakin kanavia, jotka ovat julkisen puolen tekemiä uutisia ja tiedotteita. Entä krriaikana, jos sellainen tulee?
entä riippumattomuus. Ei tietysti YE ole riippumaton kaikkea muuta. Ei olisi kuitenkaan mainostajista tai muuten kaupallisuudesta riippuvaista.Jokuhan vielä ostaa oikeudet siihen minkälaisia uutisia julkaistaan? Yle toimii kuitenkin opetusohjelmienkin tuottajana, tämä on hyvä muistaa. Vai haluatko, että lapesesi elävät maailmassa, jossa kaikki tieto perustuu siihen mitä googlesta löytyy ?

28.4.2009 9.55  Yletön

Onko esimerkiksi kriisitiedottaminen tai riippumaton uutistuotanto asioita jotka vain YLE kykenee tuottamaan?

Pahoin pelkään, että kaavaillun mediamaksun voimaantullessa kadottaa YLE viiimeisenkin motivaationsa karsia epäolennaisuuksia ja pian meillä on pöhöttynyt mediajätti, joka tahtomattaankin rajoittaa vapaata kilpailua ja kehitystä.

Mitä hyvää on koskaan seurannut siitä, että julkinen taho saa taattua rahaa vaikkei mitään oikein tekisikään?

28.4.2009 10.01  Ylessäkin on sentään jotain ylen hyvää

Niin, eihän YlE varmasti ole ainoa joka pystyy tuottamaan kriisitiedottamista.
Toisaalta YLELLÄ on monta kanavaa tätä varten ja valtio voi sitä käskyttää.
Myöskään finanssikriisit eivät vaikuta siihen pystyykö tuottamaan. Jos vaan Suomen valtio pysyy pystyssä.

On kyllä totta, että YLEN pöhöttymistä täytyy valvoa.

28.4.2009 12.17  Yleinen etu

Tämäpä onkin ylen vaikea asia.

Mielestäni jokainen valtio tarvitsee oman kansallisen, tavallaan virallisen kanavan, joka olisi mahdollisimman riippumaton mainoseuroista tai muistakaan vaikuttimista. Onko edes mahdollista...?

Mutta. Ylen olisi jo korkea aika ryhtyä elämään tätä päivää. Lupamaksut ovat kankea jäänne menneistä. Tottahan se on, että Yle on vain yksi kanavatuottaja muiden joukossa ja olisi väärin pakottaa kansa maksamaan rahaa vain sille.

Toisaalta Yle on erittäin tärkeä tukija kotimaiselle ohjelmatuotannolle. Monet laadukkaat dokumentit tai pienimuotoiset tv-elokuvat jäisivät tekemättä, ellei Yle niitä kustantaisi.

Pitäisikin miettiä sitä, miten em. tuotannot turvattaisiin ilman Ylen kiskomia maksuja. Veronmaksajan kannalta voisi olla järkevämpää ikään kuin piiloverottaa eli valtio voisi ohjata rahaa Ylelle, mutta raha kerättäisiin veroista ja rahamäärä pitäisi voida jotenkin laskea niin, ettei päädyttäisi aivan tolkuttomiin summiin. Tuo mediamaksukaavailu on mielestäni vaarallista, sillä lopputulos on vain ja ainoastaan ylevastaisuuden voimakas kasvaminen. Se olisi huono juttu.

Ylen ohjelmatarjonta on laadukasta eikä sitä kannattaisi vaarantaa tällaisella huseeraamisella. Kansalaiset kokevat jo muutenkin olevansa ahtaalla, yksi maksu lisää voi nostattaa todellisen kapinan. Monihan jättää jo nytkin lupamaksunsa maksamatta, koska ei hyväksy senkään perusteita. Laiha lohtu siis se, että mahdollisesti tuleva mediamaksu olisi nykyistä lupamaksua pienempi.

28.4.2009 14.15  Bietu

Kyse on äärimmäisen törkeästä YLE:n suojelumaksusta. Jolla riistetään ihmisten vapaus valita. Monet saatetaan todelliseen kusee, kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ihmisille. 175e/vuosi lasku on todella paljon, kun se ei tule 356 erässä. Jos työttömyys kovaus ja opintotuki on 350e/kk on asunnon menetys monella edessa. Pienistä eläkkeistä puhumattakaan. YLE on myynyt lähetys palvelunsa Ranskalaiselle Digitalle joten se ei enään takaamaan 100% kriisitiedotus velvollisuuttaan. Lain mukaan YLE:n täytyy toimittaa sisältönsä kaikille Suomalaisille yhtälaisin ehdoin. Tämäkään asia ei toteudu sillä kaikilla Suomalaisilla ei ole vastaanotinta eikä Digitan lähetykset edes kata koko maata. YLE ei tuota koko ohjelmistoaan itse joten nousee suuri ristiriita voiko YLE pakkomaksatta ihmisillä ohjelmia joita kaupalliset kanavat tarjoaa. Tämähän estää vapaan kilpailun katsojista.

YLE:n mediamaksun perustelutkin ontuvat äärettömän pahasti. Internetiä YLE ei omista eikä tarjoa operaattori palveluita. Yhtälailla esim. Yrittäjälinja voisi vaatia media maksua kun sen sivut on verkossa. Internetissä ohjelman lähetys on helppo suojata kuten mtv3 on netti tv:lleen tehnyt.

Ainoa oikeuden mukainen tapa on laittaa YLE maksukortin taakse ja siirtyä pois Stalinistisesta Suomesta.

Jota SDP johtoinen punamedia pitää rautaisessa otteessaan.

Lain säädäntö pitää muuttaa siten että hätätiedotus velvollisuus koskee kaikkia Suomessa toimivia medioita. Näin emme tarvitse järjetöntä koneistoa valvomaan YLE:n laatua ja ketä on maksanut ja mitä. Tekniikka tekee tuon lähes ilmaiseksi ja laadusta äänestää kansa kukkarollaan. Näin se YLE:n tv maksukin vois olla halvempi. Saa aika hyväuskoinen olla jos luulee että tuo 175e on mitään muuta kuin sisäänajo hinta. Se että YLE voisi mielivaltaisesti korotella suojelumaksuaan kuulostaa äärimmäisen huolestuttavalta.

9.5.2009 9.44  Ei YLE ole erityislaatuinen

YLE ei ole mitenkään ainutlaatuinen tai stalinistinen tms, vastaavia ratkaisuja on muissakin maissa.

11.7.2011 20.11  kanavapaketit

Asiaa! oletteko muuten ikinä miettineet mitä mediamaksulla saa ja sitten verranneet sitä maksutelevisio kanavapaketteihin. sanoisin että aika paljon enemmän saa vastinetta rahoilleen ja voi itse valita mistä maksaa. Onneksi tv-lupaa ei ole pakko hankkia...

11.7.2011 23.08  ???

Juuri näin. Telkkarista vaan täytyy tehdä sellainen, että sillä ei voi katsoa muuta, milläs sen teet?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini