Blogin arkisto

Tuomarin vastuu

Share |

Tiistai 28.4.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA


Yhteiskuntarauhan kannalta on välttämätöntä, että ihmiset luottavat, että tuomarit toimivat rehellisesti ja oikeudenmukaisesti ja heidän päätöstensä perusteena on demokraattisin perustein säädetyt lait. Vaihtoehto tälle on mielivalta, jossa tuomarit ratkaisevat asioita sen mukaan, mistä heille itselleen on tavalla tai toisella eniten etua.

Avainsanat: Kari Uoti, oikeudenmukaisuus, tuomarit, tuomiot, harkintavalta, virkarikos, virkavastuu, ihmisoikeustuomioistuin, korkeimman oikeuden tuomio, vastuu


Kommentit

28.4.2009 10.03  Oikeus ja laki

Rötösherrat kiikkiin sanon minä.Lakia noudattaen kuitenkin.

28.4.2009 11.56  Oikeustaju

Uoti lienee oikeassa siinä, että ns. rajatapauksissa tuomion tulisi olla syytetyn kannalta lievempi eikä ankarimman mukaan mätkäisty. KKO ei taida hirveästi perustella ratkaisujaan. Olisi helpompi ymmärtää, jos perustelisi.

Tuomaritkin ovat ihmisiä. On vain aika karmea ajatus, että vallalla olisi hyvä veli -meininki, missä yksi huonosti asioitaan hoitava ihminen suojelee toista samanlaista.

Tuomaritkin mahtavat potea samanlaisia burn outeja, mielenterveysongelmia, alkoholismia sun muuta kuin muukin väestö. Tuomarikin voi olla taitamaton, ei-motivoitunut, laiska, mitä vain. Mikä muu selittäisi järjettömän pitkät käsittelyajat?

Tavallisen kansalaisen oikeustajua koetellaan jatkuvasti, kun julkisuuteen tuodaan kummallisia oikeuden päätöksiä. Eikös lain kuuluisi kuitenkin kulkea aika lailla käsi kädessä sen kanssa, mikä on yleinen moraalikäsitys ja miten eri rikokset suhtautetaan toisiinsa.

Viimeksi tänä aamuna piti puistella päätä, kun lehdessä kerrottiin miehestä, joka oli houkutellut pieniä koululaisia kotiinsa ja ladannut heihin päihteitä tarkoituksenaan saada heiltä taju kankaalle. Tuomio oli muutama kuukausi ehdollista vankeutta. Tuon paikkakunnan perheet joutuvat elämään edelleenkin jännityksessä, josko hemmo uusii temppunsa. Oikea paikka olisi vankilassa, ehdottomasti.

Talousrikollisia en välttämättä pistäisi tiilenpäistä lukemaan, vaan korvaamaan aiheuttamansa vahinko rahalla, tavalla tai toisella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini