Blogin arkisto

Siivous kunniaan

Share |

Tiistai 26.5.2009 klo 11.15 - Pia Gramén


Kiinteistöpalvelualaa ja etenkin siivousta rasittaa alan arvostuksen puute. Yleinen kuvitelma on, että kuka tahansa osaa siivota, vaikka todellisuus on aivan toinen.

Siivouspalveluissa teknologia kehittyy koko ajan ja sen myötä ammattitaitovaatimukset teknisen osaamisen suhteen. Myös asiakaspalvelutaidot korostuvat entisestään. Tällä hetkellä alan yritykset kantavat pääosin itse vastuun henkilöstönsä ammatillisesta perus- ja jatkokoulutuksesta, sillä ilman koulutusta ei tehtävistä suoriudu.

Avainsanat: Pia Gramén, siivous, siivousala, ammattitaito, palkkaus, työvoimapula


Kommentit

26.5.2009 16.39  Mielikuva

Ammattien arvistustutkimuksissa siivojjaat ovat melko arvotamattomia ja se on väärin. Palkka mielikuva on surkea.

27.5.2009 0.41  Höh

Töillä, vakituisillakaan, ei ole mitään mitään merkitystä, jos niiden palkalla ei elä.

Eikä mitään työvoimapulaa ole, tarjoapa vaikka 50 eur/ tunti, niin on jono Ivaloon asti. Huomaatko ? Kyse on vain palkanmaksajien puutteesta, ei tekijöiden puutteesta.

Puutehan on vain ilmaisesta tai korkeintaan halvasta työvoimasta.

Onhan se toki selvä, ettei kukaan halua hommaa, josta ei makseta niin paljoa, että sillä saisi edes Helsingissä vuokransa maksettua. Turha silti kitistä mistään työvoimapulasta, kun kyse on vain ja ainoastaan RAHASTA.

Kyllähän sen siivoajakin ymmärtää, ettei siitä määräänsä enempää voi maksaa. Mutta ei se tarkoita sitä, että tullaan nöyränä siivoamaan, vaikkei siitä taloudellisesti ole mitään hyötyäkään. Se tarkoittaa vain, että siivotkoon prkl ne itse, jotka sotkevatkin.

27.5.2009 7.52  Jossain mättää ja pahasti

Toisaalta työttömyyskorvaus on vähenmmän kuin 7 euroa tai 8 euroa tunnilta. Ja 7 euroakin tunnilta tekee kuukaudessa noin 1100 euroa, jos on kokopäivätyö, on se parempi kuin olla ilman, vai? Kyllä ennen tehtiin paskapakoilla duunia ja jotenkin selvittiin ja mentiin eteenpäin.Miten se on ollut mahdolista?Miksi nyt ei selvitä?
Miten sitten paremmin selviää tekemättä alle kymmenen euroa tunnilta töitä?

27.5.2009 14.51  Työn mukainen palkka

Koska elinkustannuksetkaan eivät ole samat kuin ennen suhteessa maksettuihin palkkoihin. Aikoinaan perhe saattoi ostaa oman talon, kouluttaa lapset, tulla toimeen ja sen lisäksi jopa säästää yhden keskituloisen ihmisen palkalla. Nykyisin se ei tule kuuloonkaan.

Työssäkäymisessä on kuitenkin tärkeää sekin, että koheneeko elintaso (eli tunne siitä, että oikeasti tulee toimeen ja saa välttämättömät menonsa hoidettua) selvästi verrattuna työttömyyspäivärahoihin. Tosi masentavaa, että painaa päivänsä raskasta työtä ja silti on mentävä sossun luukulle.

Siivoustyö ei ole työnä enää niin aliarvostettu kuin se on joskus ollut. Mutta niin kauan kuin siitä ei saa kunnollista palkkaa, alalle ei houkuta.

27.5.2009 22.03  SepeSusi

Taisi olla aika tietämätön heitto tuo " Työvoimavaltaisen alan kustannuksista henkilöstömenot muodostavat noin 80 prosenttia (teollisuudessa vastaava luku on alle 10 %)"
Minkähän teollisuusalan KUSTANNUKSISTA henkilöstömenot ovat alle 10 %?

28.5.2009 3.57  Jarmo Suomi

En nyt ymmärrä, tämän päivän hyvinvointivaltiossa, miksi ihmeessä kukaan tahtoo tehdä töitä. Vanha takapajuinen ajatteluhan kertoo että "työ on ihmisen kruunu"... pah. Minä olen aina pärjännyt ilman sitä koristetta. Ehkä vielä tulee päivä jolloin sosiaaliturvaa ei ole, siihen saakka pidän työntekoa melko välttämättömänä pahana. Jos minulla on mahdollisuus lähteä aamutuimaan uimarannalle ja saada kaiken tarpeellisen mitä elämäni edellyttää, miksi tekisin töitä tuntikaupalla. Minut saa poikkeamaan tästä tavastani sangen mielenkiintoinen työ tai sosiaalitukien lakkauttaminen.

29.5.2009 21.52  Jamppa

Tiedötkös, Jarmo, saat opiskella vielä tuota provoilua. Tuo paistaa liian selvästi läpi ja tekee lähinnä koomisen vaikutelman

30.5.2009 4.06  Hevimies

Kyllä se niin menee että työn pitää olla tekijälleen taloudellisesti kannattavaa. Hulluhan tappiokseen töitä tekee, yrittäjät tosin alottaa usein tekemällä miinusta. Mutta ei sekään työn tarkoitus ole.

30.5.2009 8.46  Jossain mättää ja pahasti

Mitenkä hemmetissä voi 7-10 euroakin, vaikka huono palkka onkin tunnilta oleva työ olla jollekin tappiollista ja joku ottaa sen kiitollisena vastaan ja on tyytyväinen.Järjestelmässä on pahasti vikaa.Matalapalkkaloille työn sivukulujen helpotusta ja siinä ei mitkään 1-10 % auta ! 50 - 100 %.Vastaavasti työntekijälle verottomana jokin osuus.

30.5.2009 12.33  Miten lie....

Tuossapa kommenttit työnteon kannatavuudesta muualta:


"No niin....

Minäpä "ahkerana" päätin vastaanottaa osa-aikatyön, kun tyhmyyksissäni ajattelin että eihän se vähennä KUIN PUOLET päivärahaani....

Olin siis ensimmäisen kuukauden aikana duunissa silloin tällöin, laitoin kaikki sovitut liput ja laput liittoon...odottelin päätöstä ja sitä ihanaa maksupäivää melkein 3 viikkoa! Edellisestä "rahapäivästä oli kulunut yhteensä 7 viikkoa...

Yllätys, yllätys (vai oliko sittenkään yllätys?...):

Liiton päätös saapui...olivat "tehneet minulle "laskennalliset" tulot kuukaudeksi, josta sitten vähennettiin sitä ja sitä...kerrottiin ja jaettiin....

Lopputulos oli se että työssäoloni hyödytti (lue: rikastutti...)
minua VAJAA 15 EUROA KUUKAUDESSA!!!! (Siis verrattuna kokonaan työttömän päivärahoihin)...
Tuo "lisätienesti" ei riitä edes työmatkojen kulkemiseen....

Tulipa tuossa laskeskeltua että teen siis raskasta kotisiivousta 72 senttiä/tunti......tosi kallis duunari....!

Työvoimatoimiston mielipide: jos keskeytät työsi, saat karenssia.... "

30.5.2009 13.01  Jarmo Suomi

Voi Jamppaseni, toivottavasti tulkitset ihmisiä näin väärin ainoastaan virtuaalimaailmassa :). Olen yhäti samaa mieltä kuin aiemminkin kommentoinnissani. Tekstini komiikkaa en tee varsinaisesti minä, sen tekee järjestelmä.

11.10.2010 14.15  Minna Meriläinen

Hyvä artikkeli. Mikäköhän on yrittäjien osuus siivouspalvelut - alalla? Esimerkiksi Laatutakuu -ketjulla on siivouspalvelut http://www.laatutakuu.fi/siivooja/omasiivooja/ -yrittäjiä ympäri Suomen.

11.10.2010 18.13  ???

Ei kai se nyt mikään kummonen ole ,yrittäjien osuus siivouspalvelut - alalla? Jos tarkoitat kuinka moni on työsuhteessa ja kuinka moni yrittäjä. Vai mikä on siivousalan yrittäjien osuus kaikista yrittäjistä?

Palkkaerot ovat melkoisia tai se mitä siitä voi saada. Erityisen ammattitaitoiunen yrittäjäsiivooja, joka osaa myydäkin palveluitansa voi saada 10 kertaisena nettona verrattuna siihen, joka tekee työsuhteessa perusporrassiivousta tai muuta sellaista. On siinä vaativuudetkin tietysti ihan erilaisia. Ala on tunnetusti alepalkkkamaineessa, mutta ei pitäisi verrata ihan erilaisia tehtäviä toisiinsa, vaikka niitä kaikkia nimitetään siivoukseksi.

30.5.2012 9.39  Minna

Mielenkiintoinen aihe, kiitos. Nosti paljon ajatuksia pintaan :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini