Blogin arkisto

Enemmän roinaa, vähemmän aikaa

Share |

Keskiviikko 10.6.2009 klo 11.16 - Päivi Räsänen


Kauppojen sunnuntaiaukiolon vapauttaminen on vihreiden politiikan mahalasku ja ikävää on, että se tapahtuu uuden puheenjohtajan tarttuessa ohjaksiin. Millä tavalla tämä esitys toteuttaa puolueen ekologisia ja inhimillisiä tavoitteita, jotka olivat kiteytyneet vaalisloganiin "Enemmän aikaa, vähemmän roinaa"?

Olen pettynyt myös Keskustaan. Oppositiossa nykyiset keskustaministerit olivat ryhdikkäästi vastustamassa kokoomuslähtöisiä ehdotuksia liikeaikalain laajentamiseksi.

Kokoomus ilmoitti jo viime kesänä haluavansa koplata elintarvikkeiden arvonlisäveron alennuksen ja sunnuntaikaupan vapauttamisen. Puheenjohtaja Katainen perusteli vapaita sunnuntai-aukioloja keinona, jolla lisätään kaupan kilpailua ja siten varmistetaan, että elintarvikkeiden arvonlisäveron alennus menee hintoihin. Sunnuntaikaupan vapauttaminen ei lisää kilpailua vaan vähentää sitä, sillä se heikentää työvoimavaltaisten kaupan alan toimijoiden kannattavuutta. Sunnuntaikaupan avaaminen tietää kuolemaa joukolle kylä- ja lähikauppoja, samoin erikoistavaraliikkeille, joilla ei ole mahdollisuutta kilpailla sunnuntaityöllä. Erikoiskaupassa aukiolosäännöksiä olisi haluttu selkiyttää aukioloaikoja lisäämättä.

Sunnuntaityöstä maksetaan kaksinkertainen palkka, 100 prosentin sunnuntaikorvaus. Lisääntyvän sunnuntaikaupan kuluttaja maksaa kukkarostaan tuotteiden hinnoissa. Nekin asiakkaat, jotka eivät sunnuntaikaupan palveluja käytä, joutuvat kohonneissa hinnoissa maksamaan korkeammat sunnuntaipalkat.

Hallituksen esityksestä puuttuvat vaikutusarviot sukupuolten tasa-arvoon ja lasten hyvinvointiin. Valtaosa kaupan työntekijöistä ja pienyrittäjistä on naisia. Heistä osa on yksinhuoltajia, joille pienten lasten päivähoitojärjestelyt ovat sunnuntaisin hankalia. Näiden perheiden koululaiset joutuvat myös viettämään omaa lepopäiväänsä ilman äitiä.

Hallituksen esitykseen sisältyy kauppakeskuksissa toimiville yrittäjille kohdentuva oikeus pitää liikkeensä suljettuna vähintään yhtenä päivänä viikossa. Tämä helposti jää kuolleeksi kirjaimeksi, jos yrittäjällä ei kilpailutilanteessa ole mahdollisuutta sulkea liikettään. On täysin kohtuutonta, jos pienyrittäjä käytännössä joutuu seitsenpäiväisen työviikon kierteeseen.

Viikkorytmiä on sanottu erääksi ihmiskunnan merkittävimmistä kulttuurisaavutuksista. Kollektiivinen lepopäivä suojaa henkistä hyvinvointia ja ehkäisee uupumusta.

Oikeus kollektiiviseen lepopäivään on sivilisaatiomme vanhinta työsuojelulainsäädäntöä. Luther on katekismuksessa viisaasti linjannut, että lepopäivänä tehdään ja teetetään vain ne työt, mitä "kristillinen rakkaus ja välttämätön tarve vaatii". Lääkäreitä, sairaanhoitajia ja poliiseja tarvitaan sunnuntaisinkin turvaamaan kansalaisille kaikkina viikon päivinä välttämättömät palvelut. Kauppojen laaja aukiolo sunnuntaisin ei sen sijaan ole kuluttajien kannalta välttämätöntä.

Päivi Räsänen
Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja (kd)

Avainsanat: Päivi Räsänen, sunnuntaityö, sunnuntaikauppa, aukiolot, sunnuntai-aukiolot, liikeaikalaki, lepopäivä


Kommentit

10.6.2009 11.55  Hevimies

Ei ne pikkukaupat mihinkään kuole. Niissä asioi ne jotka tekee pieniä ostoksia ja haluaa selvitä kaupasta nopeasti. Supermarketteja ei myöskän ole joka nurkassa ja mitä erikoisliikkeisiin tulee. Niiden tarjonta on huomattavasti laajempaa kuin Supermarkettien ns erikois tuotteilla. Internetissä on kaupat aina auki 24/7. Eikä sekään ole teilannut erikoisliikeitä. Mitä ruuan hintaan tulee jos pikkukaupat voivat myydä halvemmalla kun supermarketit pitämällä sunnuntaina kiini niin hyvä heille. Mielestäni on naurettavaa vääntää sukupuoli asia kauppojen aukioloajoista. Yhtä lailla poliisi,palokunta,terveydenhuolto ja kirkko on auki sunnuntaisin. Pappi parat eivät pyhitä lepopäiväänsä.

10.6.2009 12.06  Ahti Pontinen

Oikeasti työvoimakustannukset lisääntyvät reilusti yli sata prosenttia, kun vertaillaan arki ja sunnuntaityövoimaa. Sivukulut ja riskit ovat sen verran kovat.

10.6.2009 16.05  Ellu

Kauppojen vapaa aukiolo on myrsky vesilasissa. Miksi se on niin kauheaa, jos KAIKKI kaupat saavat olla auki? Sehän vain selkeyttää jo olemassa olevaa tilannetta.

Tähänkin asti pikkukaupat - Valintatalot, K-lähikaupat jne. - ovat saaneet olla auki sunnuntaisin, eikä tällaista haloota heidän työntekijöidensä oikeuksista ole nostettu. Moni osa-aikatyöläinen ja opiskelija ottaa mieluusti vastaan tuplapalkan, ja itse kaupan alalla olleena tiedän, että työvuorot ovat pitkälti järjestelykysymys.

Minä itse arvostan säännöllistä klo 9-17 työaikaa tekevänä mahdollisuutta käydä kaupassa silloin kun se minulle sopii eli lauantaina tai sunnuntaina, kun en ole töiden jälkeen väsynyt. Monet yrittäjät, esimerkiksi matkailu-, ravitsemis- ja talousalan yrittäjät tekevät viikonloppuisin töitä, miksi kaupan alan yrittäjät olisivat poikkeus? Päinvastoin, olisin kiitollinen jos suutariliikkeet ja muut erikoisliikkeet, joiden palveluja en viikolla päiväsaikaan voi käyttää, liittyisivät joukkoon ja sulkisivat ovet vaikka maantaina. Näinhän monissa museoissa tehdään. Se, että on auki silloin kun asiakkaille sopii, on asiakaspalvelua.

11.6.2009 12.04  Shoppari

Ellu, aivan samaa mieltä kanssasi! Hurraa, vihdoin saatiin selkeyttä aukioloaikoihin. Ja vihdoin viimein ei tarvitse 9-17 työtä tekevänä ottaa vapaata töistä päästäkseen asioimaan erikoisliikkeisiin. Toivottavasti pikkukaupat ottavat onkeensa ja avaavat ovet kun asiakkailla on aikaa.

11.6.2009 14.17  Paitsi

Paitsi tietyt palveluliikkeet eivät millään tunnu olevan auki kuin työaikoina, esim Parturit....


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini