Blogin arkisto

Viesti Mr Changilta

Share |

Perjantai 18.9.2009 - Kari Pusa


Sain iloista sähköpostia Kiinasta. Suuren Hong Kongissa toimivan pankin rahoitusjohtaja Mr Chang haluaa tehdä bisnestä minun kanssani. Johtaja Chang tarjoaa minulle erittäin tuottoisaa yhteistyösopimusta, jonka ensimmäisenä manööverinä hän siirtää pankkitililleni huomattavan summan rahaa. Jees! Tätä onkin odoteltu.

Jotta bisneksemme voisivat päästä alulle, Chang pyytää ystävällisesti minua lähettämään hänelle nimi- ja osoitetietoni sekä pankkitilinumeron, jolle rahat voi tallettaa. Samalla hän painottaa, että liiketoimemme ovat laillisia mutta kuitenkin salaisia. Näin siksi, että Chang kertoo niiden vuoksi panneensa peliin sekä oman uransa, elämänsä että vaarantavansa perheensä tulevaisuuden. Mr Chang kehottaa minua myös pidättymään yrityksistä jäljittää häntä.

Tietenkin minä ensi töikseni lähden selvittämään, onko Mr Chang tosiaankin mainitsemansa pankin palveluksessa. Ei ole. Seuraavaksi herää kysymys siitä, onko Mr Chang ylipäätään olemassa?
Yhdellä nettihaulla selviää, että Mr Chang tunnetaan hyvin maailmalla. Hän on lähestynyt lukemattomia ihmisiä joka maapallon kolkalla tarjotakseen tätä tuottoisaa ja luottamuksellista sopimusta.

Harmillista mutta totta, rahoitusjohtaja Mr Chang on huijausta. Ulkomailta sähköpostiin satelevat tuottoisat bisnestarjoukset eivät valitettavasti ole totta. Jopa Hollannin Loton päävoitto - joka sähköpostiini tupsahtelevien meilien mukaan on osunut juuri minun kohdalleni jo useaan kertaan - on skämmiä sekin.
Kaikki nämä auvoista tulevaisuutta lupaavat tarjoukset ovat harmillisia tietokalasteluyrityksiä. Jos niihin vastaa, pankkitili on pian itämafian nettimurtokohteena ja minimissään käy niin, että sähköposti on hetkessä tupaten täynnä roskapostia.

Arvioiden mukaan jopa yli 90 prosenttia sähköpostista on roskapostia. Sähköpostin suojaamiseen on välineensä, mutta eivät nekään ilmaiseksi tule. Ja aina välillä roskapostin seasta löytyy kaivattu viesti, jonka saapumista on jo ehtinyt tovin odottaa.

Kun löydät postistasi Mr Changin viestin tai eteesi osuu muu uskomattoman hyvältä kuulostava sähköpostitarjous, kannattaa muistella brittiläisen huijarikolmikon teesiä: "If it sounds too good to be true, it propably is". Sama ytimekkäästi suomeksi: "Se on liian hyvää ollakseen totta".

Kari Pusa
Vastaava päätoimittaja, Pirkanmaan Sanomat
www.pirkanmaansanomat.fi

Avainsanat: Kari Pusa, Mr Chang, spämmi, sähköposti, huijaus, sähköpostihuijaus, roskaposti


Kommentit

18.9.2009 1:27  Hevimies

öh perus spämmi, kannattaako niiden alkuperän selvittämiseen tuhlata aikaa.

18.9.2009 7:05  Mogul

Nämä Mr Chang viestit ovat yleistyneet nyt hirmuista vauhtia. Kai näissä maailman ja Suomen laajuisesti sitten joku menee halpaan.

18.9.2009 22:42  Orvokki

Valitettavasti tälläiset jutut tuntuvat yleistyvän kokoajan. Ja tämä taitaa olla vielä kevyemmästä päästä. Ikävää.

1.10.2009 16:56  Späm-mi

Peruspämmistäkin voi repiä positiivisuutta. Joku istuu jossain kirjoittamassa näitä viestejä. Se vaatii luovuutta, nokkeluutta ja mielikuvitusta. Lisäksi aimo annoksen paksunahkaisuutta ainakin kun kertoo kavereilleen omasta työnkuvastaan. Joskus spämmiviestien roskasuodatinta hämäämään tarkoitetut "kirjoitusvirheet" ovat suorastaan nerokkaita.

1.10.2009 17:16  Höpö höpö

Höpö höpö. Kone ne viestien lähettämiset hoitaa. Eikä noissa viesteissä kovin suurta älykkyysosamäärää vaadita.

12.10.2009 20:08  Näitä riittää ja lisääntyy vaan

Regards,

Mrs.Nancy Arch
Programmes Coordinator.

Tämä lähestyy kans nykyään kiihtyvällä syklillä, Näitähän riittää!

25.12.2010 3:16  coach outlet

Oh I do hope to visit some day! What a great place to work!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini