Blogin arkisto

Neuvokset ja prenikat

Share |

Keskiviikko 9.12.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA


Tasavallan presidentti jakaa ansioituneille kansalaisille titteleitä ja prenikoita. Hän nimittää alamaisia neuvoksiksi ja koristelee näitä prenikoilla. Presidentin oikeus antaa armoa ja arvoa tekee hänestä arvokkaan. Jos presidentiltä otetaan pois oikeus antaa arvoa ja armoa, hän muuttuu tavalliseksi Haloseksi.

Ihmiset ovat hämmentävän kiinnostuneita tällaisista arvon osoituksista. Olet merkittävä ja tärkeä ihminen, annan sinulle värillisen metallinpalan nauhalla tai ilman. Saaja liimaa tai ripustaa saamansa merkin rintaansa sydämen päälle köyristäen selkänsä kaarelle. Metallipalat heiluvat kaikkien ihasteltavina, takki roikkuu hieman vinossa romun painosta. Ilme on ylevän mairea, nyt minä olen jotakin.

Miten Halosen asema eroaa Wille Wileniuksesta, joka päättää kuka saa kutsun VIP-vieraaksi milloin minkäkinlaiseen kissanristiäiseen. Halonen ja Wilenius päättävät ketkä ovat tärkeitä, ketkä pääsevät jonon ohi, kenelle annetaan lippu kaulaan tai lappu rintaan. Ihmiset nuolevat lappujen ja lippujen antajaa, koska oma tärkeys riippuu näistä.

Eikö olisi aika ryhtyä kieltäytymään prenikoista ja titteleistä. Ruveta arvostamaan itseään ilman metallipaloja ja muuta hassunhauskaa ja varsin alkuasukasmaista koristelua ja koreilua. Demokraattisessa maassa yritetään kummallisella innolla erottua porukasta, olla hiukan demokraattisempia kuin toinen.

Eroja on ja ne näkyvät, mutta niiden pitää perustua todellisuuteen, älyyn ja voimaan, muut erottelukeinot ovat keinotekoisia.

Kari Uoti
Oikeustieteen tohtori, MBA
Lue lisää Kari Uotin kirjoituksia osoitteessa
www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, titteli, presidentti, arvostus, valta, arvo, mitali, prenikka


Kommentit

12.12.2009 21.55  Jokainen ihminen on prenikan arvoinen

Toissalta on hienoa saada tai antaa kunniamerkki, prenikka ns. metallinpala se on osoitus kunnianosoituksesta ja symbolisoi rahan sijasta tekojen tai vaikkapa elämäntyönarvoa. Toisaalta kunniamerkkikerhojen "suomen sudenpentujen" syyt jakaa kunniamerkkejä ovat toisinaan melko hyvä velikerhomaisia. Kaverit kehuvat toisiaan ja joukkoon tähän ei pääse isommilla ansioilla tai teoilla. Ja onhan se niin ettei metallinpala tosiaan ihmistä paremmaksi tee.

21.1.2011 7.54  factory coach outlet

You gave great points here. I found nearly all people agree with your blog.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini